OGY - Krónika 4. rész (veszélyhelyzet)

Belföld, 2021.09.21

A Jobbik és DK nem szavazza meg a különleges jogrend meghosszabbításával kapcsolatos törvényjavaslatot - hangzott el az Országgyűlés keddi ülésén, a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítását célzó kormányzati indítvány vitájában.



Jobbik: Orbán veszélyhelyzetből veszélyhelyzetbe kormányozza az országot



Lukács László (Jobbik) a javaslatot úgy értékelte: Orbán Viktor veszélyhelyzetből veszélyhelyzetbe kormányozza az országot, és "megrészegedett" a hatalomtól, amit a rendeleti kormányzás adott számára. Azt firtatta: ha a kormány szerint az oltás működik és Magyarország is működik, akkor a normális jogrend miért nem működik. Ha a kormány szerint nyáron az élet visszatért rendes kerékvágásba, akkor a törvényhozás miért nem térhet vissza, miért kérnek most plusz felhatalmazás? - tette fel a kérdést.

Közölte: a Jobbik biztosan nem szavazza meg ezt a törvényjavaslatot.


DK: a kormány térjen vissza a normális parlamenti működéshez!



Arató Gergely (DK) szerint a törvényjavaslattal a kormány további hónapokat kér arra, hogy minden érdemi kontroll nélkül hozhassa meg döntések sokaságát. Ezt elfogadhatatlannak nevezte, és úgy vélte: jelenleg semmilyen járványügyi indoka nincsen a veszélyhelyzet meghosszabbításának.

Azt kérdezte: mi a logika abban, hogy egyes nagy rendezvényeket korlátozás nélkül lehet tartani, mások esetében fontos az oltási igazolvány, míg az időközi önkormányzati választásokat nem lehet megtartani, mert azok súlyos veszélyt jelentenek a közegészségügyre. Szerinte valójában arról van szó, hogy a kormány "beleszeretett" abba a lehetőségbe, hogy a parlamenti kontroll sem kell a döntésekhez.

A kormányt azzal vádolta, hogy "össze-vissza kommunikál", egyszer azt mondja, hogy jön a negyedik hullám, majd közli, hogy az oltás működik és Magyarország működik. Azt kérte a kabinettől, hogy fejezze be a "jogi ámokfutást", és térjen vissza a normális parlamentáris működéshez, illetve kommunikáljon egyértelműen arról, hogy mire számítsanak az emberek a járvány negyedik hullámában.



Független: tiltakozunk az "oltatlanok diszkriminációja ellen"



Dúró Dóra (független) a Mi hazánk Mozgalom nevében tiltakozott az "oltatlanok diszkriminációja ellen", elutasította a kötelező oltást, ellenezte a gyerekek oltását, és jelezte azt is, hogy nem támogatja a veszélyhelyzet meghosszabbítását, illetve semmilyen lezárást.


Független: a körülmények nem indokolják a hosszabbítást


Varga-Damm Andrea (független) felszólalásában jelezte: nem szavazza meg a törvényt. Egyrészt azért, mert szerinte nincsenek olyan fennálló körülmények, amelyek indokolnák a hosszabbítást.

Másrészt azt mondta: a kormányzat bebizonyította, hogy sok kérdésben visszaél a veszélyhelyzet okozta felhatalmazással. Olyan ügyekben is hoztak rendeleti kormányzás útján döntéseket, amelyek parlamenti hatáskörbe tartoznak - tette hozzá.


Fidesz: nemzeti minimum kell az oltások mellett


Bányai Gábor (Fidesz), aki több hónapig maga is lélegeztetőgépen volt a koronavírus-fertőzés miatt, életveszélyesnek nevezte az oltások elleni kampányolást. Szerinte nemzeti minimumra lenne szükség, hogy ne bizonytalanítsanak el senkit sem, aki fél bármelyik védőoltásról.

Kiemelte: a negyedik hullám nem lesz egyszerű, mert van még két-három millió felnőtt magyar, akik nem kaptak vakcinát, vagy csak egy oltást adtak be nekik. Bár az oltás nem véd meg a fertőzéstől, de a súlyos állapottól igen - hívta fel a figyelmet.


Államtitkári zárszó



Az elnöklő Jakab István a vitát lezárta, majd Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára zárszavában azt hangsúlyozta: az elmúlt időszak beigazolta, hogy a normál törvénykezési és rendeletalkotási munka mellett, a járványhelyezt miatt időről-időre felbukkannak olyan kérdések, amelyeket gyorsan kell megoldani.

Az államtitkár visszautasította az oltásellenes kijelentéseket, és hangsúlyozta azt is, hogy a korábbi jogi keretektől nem jelent eltérést, hogy vannak olyan munkakörök, ahol kötelező az oltás.

Hangsúlyozta: nem tudható, hogy a járvány negyedik hulláma hogyan alakul, jönnek-e újabb vírusvariások, ezért mindenképpen kell, hogy legyen "fegyver a kezünkben", amivel védekezni lehet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!