OGY - Krónika 5. rész (alapvető jogok biztosa)

Belföld, 2021.06.08

Az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek 2020-as tevékenységéről szóló beszámoló és az annak elfogadásáról szóló határozati javaslat megvitatásával folytatta kedden ülését az Országgyűlés.



Alapvető jogok biztosa: történelmi jelentőségű, kihívásokkal teli volt a 2020-as év



Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa a hivatal tavalyi tevékenységéről szóló beszámoló vitájában úgy értékelt: 2020-as év történelmi jelentőségű, kihívásokkal teli és az alapjogok szempontjából különösen nehéz időszak volt, mert a jelentős korlátozásokkal zajló év során a hivatal munkatársainak úgy kellett megküzdeni a beérkező ügyek feldolgozásával, hogy semmilyen korábbi gyakorlat - alkotmánybírósági vagy egyéb - nem állt rendelkezésre.

Hangsúlyozta: az emberi méltóság megőrzése és oltalmazása a jogvédelem legfőbb feladata, amelyet nem befolyásolhat a változó egészségügyi helyzet és az erre válaszul adott estenként korlátozó intézkedések bevezetése.

Jelezte: a zárt, bentlakásos intézmények jelentette izolációban, a megelőző intézkedések közepette a személyes figyelem és tapasztalatszerzés különös jelentőséggel bír, ezért tavaly tavasszal a hivatal látogatássorozatot indított, 2020 áprilisa és az év vége között 80 helyszínt kerestek fel. Kiemelte: a látogatások során tapasztaltak hosszú távon meghatározzák majd a hivatal a munkáját.

Az ombudsman ismertette: míg 2019-ben 57, addig 2020-ban 102 jelentés adott ki a hivatal, és az ügyszám is jelentősen emelkedett, 5693-ról 7190-re.

Megerősítette: a hivatal kiemelt fókusza továbbra is a gyermekek, a fogyatékkal élők és a leginkább veszélyeztetett társadalmi csoportok jogainak védelmére irányul, és a lezárt panaszok jelentős része, 800 ügy, is ezeket a témákat érintette.

A gyermekvédelem területéről példaként említette azt az ügyet, amelyben egyedi panaszbeadványból kiindulva vizsgálatot tartottak és jelentést készítettek a testvérek együttes örökbefogadásáról, amivel a szaktárca is egyetértett.

Az alapvető jogok biztosa a hivatal jogszabály véleményezési feladatával kapcsolatban szomorúságának adott hangot, amiért 2020-ban 33 esetben kérték csak fel a hivatalt tervezetek véleményezésére, míg ez a szám 2019-ben még 108, 2018-ban pedig 154 volt.

Jelezte: tudatában vannak, hogy 2020 ebből a szempontból is rendhagyó év volt, hiszen a járványhelyzet miatt veszélyhelyzetet hirdettek ki, különleges jogrend lépett életbe, és a jogalkotók gyors választ akartak adni egyes ügyekre, így a jogszabályok egyeztetése háttérbe szorult.

Pozitív példaként említette ugyanakkor a büntetőeljárással kapcsolatos törvénymódosítást, amellyel kapcsolatban kikérték a hivatal véleményét, és a szakértői egyeztetésre is meghívást kaptak.

Azt üzente: a hivatal ebben az évben is áll rendelkezésre, azért arra kérnek minden jogalkotót, hogy küldje meg a jogszabálytervezeteket alapjogi szempontú véleményezésre.

Jelezte: 2020-as törvénymódosítás eredményeképpen idén január 1-jétől az Egyenlő Bánásmód Hatóság beolvadt a hivatalba. Megerősítette: az átállás zökkenőmentesen zajlott, és a szakmai munka legminimálisabb sérelmével sem járt.

Arra is a kitért: 2020 február végétől a Független Rendészeti Panasztestület is megszűnt, és a rendőri intézkedésekkel kapcsolatos panaszokat is a alapvető jogok biztosa látja el. Az új rendszer pozitív változásai között említette, hogy már a sérelmezett rendőri intézkedéstől számított egy év a panasz benyújtásának határideje a korábbi 30 naphoz képest.

Arról is beszámolt: a hivatal a 2020 szeptember 1-jétől bevezetett iskolaőri intézményt is folyamatosan monitorozza.

Az ombudsman köszönetet mondott két helyettesének - Szalayné Sándor Erzsébetnek, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettesnek, és Bándi Gyulának, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettesnek - a szakmai munkáért.


Az igazságügyi bizottság elfogadásra ajánlja a javaslatot


Vejkey Imre (KDNP), az igazságügyi bizottság előadója közölte: a testület a beszámolót elfogadásra ajánlja a Háznak, mert az kellő részletességgel mutatja be a biztos alapjogvédelmi tevékenységét.

Tavaly a koronavírus-járvány ezt az intézményt is új kihívásokkal szembesítette - mondta.

Az alapvető jogok biztosának hivatalához 30 százalékkal több panasz érkezett a megelőző évinél, ezeknek több mint felét elektronikusan nyújtották be. A panaszok között a polgári jogi, nyugdíjbiztosítási, egészségbiztosítási és végrehajtási ügyek domináltak - ismertette.

Gratulált ahhoz, hogy egyre nagyobb hányadában fogadják el a biztos állásfoglalását, és egyre többször kérik fel jogszabályvéleményezésre is. Elismerésre méltónak ítélte, hogy a biztos nemcsak az online térben, hanem személyesen is ellenőrizte az alapvető jogok betartását.

Kiemelt feladatnak nevezte a gyermekek oktatásának és a hátrányos helyzetűek védelme érdekében végzett tevékenységet, és szólt a rendészeti panaszok vizsgálatáról, a rendőri intézkedések szabályszerűségének ellenőrzéséről.

A biztos folyamatos együttműködést tudott kialakítani az ENSZ-szel is - hangsúlyozta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!