OGY - Krónika 5. rész (az OBH 2021-es beszámolója)

Belföld, 2023.03.29

Lezárta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének 2021-es évről szóló beszámolójának vitáját az Országgyűlés szerdán, majd áttért az ügyészség 2021-es munkájáról szóló beszámoló tárgyalására.



Jobbik: érdemes lenne növelni a személyes ügyintézés arányát


Lukács László György (Jobbik) azt mondta: a 2021-es évi beszámolóból látszik, hogy a pandémia komoly változást hozott a bíróságok életében. Előtérbe került a digitális kapcsolattartás, a távmeghallgatások.

A bíróságok és az ügyfelek képviselői lépést tudnak tartani a technológia fejlődésével, de sokan emiatt nem megfelelően tudják gyakorolni a perbeli jogaikat. A képviselet nélkül eljáró emberek azonban szerinte még mindig nehéz helyzetben vannak - mutatott rá. Hangsúlyozta: szerinte ezért érdemes lenne növelni a személyes ügyintézés arányát.

Az ítéletek társadalmi elfogadottságával kapcsolatban azt mondta: az elsőfokú ítélet jogerőre emelkedése nem mindig annak elfogadottságát mutatja, sokakat az akadályozott meg a másodfokú eljárásban, hogy nem tudták a várható perköltséget, sem a szakértő költségét állni.

Az ügyhátralékot sikerül ledolgozni - mutatott rá, és szót ejtett a bíróságok függetlenségéről is. Kijelentette: valóban aggályos lehet a bírók kiválasztásával kapcsolatos szabályozás, de a bírók kirendelésének módja is.

Kínosnak nevezte a Schadl-ügy kezelését. A bíróságokba vetett bizalmat is erősítené, ha az ügy átlátható lenne - mondta.

Firtatta: mikorra várható a karcagi járásbíróság és ügyészség épületének felépítése?


Mi Hazánk: messze áll a valóságtól, hogy minden rendben van


Apáti István (Mi Hazánk) szerint messze áll a valóságtól, hogy minden rendben van az igazságszolgáltatásban.

Régi vitának nevezte a bírói létszám eloszlását, ezért azt kérdezte az OBH elnökétől, hogy optimális létszámmal működik-e most a bírói szervezet, létszámleépítésben kell gondolkodni, létszámhiány esetén pedig hány álláshelyet kellene feltölteni.

Az ellenzéki politikus szerint azt érzékeli az átlag állampolgár, hogy igencsak elhúzódnak most is az ügyek.

Kérdezett az elkövetkező három évben várható fejlesztésekről valamint a bírák és az igazságügyi alkalmazottak béremeléséről is.


OBH-elnök: az ítélkezés sokkal gyorsabb nem lehet


Senyei György Barna a kérdésekre válaszolva jelezte: a digitalizáció vívmányait használók száma a pandémia óta nagyságrendekkel nőtt a bírói szervezetben.

Arról is beszélt, hogy az OBH és az OBT között jogszabályértelmezési kérdésből akadó konfliktus van, de a két szerv közt az együttműködés ettől függetlenül folyamatos volt.

Hangsúlyozta: Magyarországon bíró kirendelése csak és kizárólag hozzájárulással történt.

Az OBH elnöke a bírói létszámot a jelenleg folyamatban levő ügyszámra és az ügyérkezési trendekre figyelemmel megfelelőnek nevezte, majd jelezte: a szervezetben létszámgazdálkodási kabinet működik, hogy a belső aránytalanságokat kielégítsék, és folyamatos a pályázatok kiírása is.

Azt mondta: a bírósági épületek száma rendkívül nagy, és állapotuk közt nagy a különbség. Minden igény egyszerre nem teljesíthető, de igyekeznek felújítani a leromlott állapotú ingatlanokat.

Hozzátette: egyetért a béremeléssel, és a bírák munkáját segítő igazságügyi alkalmazottak szerepét alapvető jelentőségűnek nevezte.

Senyei György Barna kiemelte: az ítélkezés sokkal gyorsabb nem lehet. Elismeri a társadalmi igényt a gyorsításra, azonban vannak ügyek, ügytípusok, amelyek jellege, összetettsége, a bizonyítás sokirányú módja miatt kizárt a gyorsaság.


Igazságügyi bizottság: az ellenzék vita helyett támadott



Az igazságügyi bizottság előadójaként Vejkey Imre az előzőleg tárgyalt napirendi pontéhoz hasonlította az elhangzottakat, mondván, a vitának magáról a beszámolóról kellett volna szólnia, ehelyett "méltatlan támadást kapott OBH-elnök úr is, és maga az OBH is" ellenzéki felszólalóktól.

Ez a beszámoló nem másról szólt, mint hogy az OBH gondoskodott 2021-ben is a bíróságok megfelelő és zavartalan működéséről - jelentette ki a felszólaló, hangsúlyozva, a hivatal mindezt a jogszabályoknak maradéktalanul megfelelően tette.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!