OGY - Krónika 5. rész (Egyetemes Postaegyesület, Norvégia, kábítószer-egyezmény, napirend után)

Belföld, 2022.10.05

Az Egyetemes Postaegyesülethez kapcsolódó, a magyar-norvég beruházásvédelmi beruházás megszüntetéséről, valamint a kábítószer-egyezményről szóló javaslat megtárgyalását követően napirend utáni felszólalásokkal zárta munkáját szerdán a parlament.



Egyetemes Postaegyesület Alapokmánya


Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, hogy a nemzetközi szerződések magyar jogrendbe való emelése lehetővé teszi a nemzetközi postai szolgáltatások harmonizált ellátását. Az egyesület a nemzetközi postai együttműködés kiemelkedő jelentőségű, világméretű fóruma, amelyet 22 ország 1874-ben alapított; Magyarország az alapítók között volt, és ma is aktív szerepet játszik a szervezet munkájában - emelte ki.

Zsigmond Barna Pál (Fidesz) közölte, hogy a szerződésben foglalt jegyzőkönyvek rendelkeznek a szűkebb körű egyesületek létesítéséről, az egyesület kiterjedéséről és céljáról, valamint a szervezet és az ENSZ közötti kapcsolatokról.

Dudás Róbert (Jobbik) arról beszélt, hogy korábban olyan határozati javaslatot nyújtott be a parlamentnek, amelynek alapján nem az ezer, hanem már az ötszáz főt meghaladó lélekszámú településeken is kötelező lenne postai szolgáltatást működtetni.

Juhász Hajnalka (KDNP) azt mondta, hogy az ENSZ szakosított szervezetéről van szó, amelynek célja az általános postaszolgálat biztosítása, illetve annak fejlesztése.

Gurmai Zita (MSZP) jelezte, hogy a mostani változtatásokkal kiegészültek a csatlakozás és a felvételi eljárás szabályai.

Ezt követően Latorcai János levezető elnök a vitát lezárta.


Magyar-norvég beruházásvédelmi megállapodás megszüntetése


Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára expozéjában kiemelte: a törvényjavaslat célja a Magyarország és Norvégia közötti beruházásvédelmi megállapodás megszüntetése és az uniós tagságból fakadó kötelezettségek összehangolása. Az unió bírósága által korábban hozott, a tagállamokra nézve kötelező ítélet alapján a tagállamok vállalják, hogy megszüntetik az egymás közötti beruházásvédelmi megállapodásokat - mutatott rá.

A bírósági ítélet rögzíti, hogy ellentétesek az uniós joggal az olyan beruházások, amelyek lehetőséget biztosítanak két tagállam számára, hogy vita esetén választott bíróság előtt indítsanak eljárást egymás ellen.

Zsigmond Barna Pál, a Fidesz vezérszónoka közölte: az 1991-ben kötött megállapodás Norvégiával ilyen lehetőséget biztosít, ezért terheli felszámolási kötelezettség. A bírósági döntés egyértelmű - mondta és kérte a törvényjavaslat támogatását.

Gurmai Zita, az MSZP vezérszónoka frakciója támogatásáról biztosította a javaslatot.

Juhász Hajnalka, a KDNP vezérszónoka szerint az előterjesztés jól mutatja, milyen fontos a magyar kormány számára a luxemburgi bíróság ítéleteinek betartása. A KDNP szintén támogatja a javaslatot.

Az elnöklő Latorcai János az általános vitát lezárta.


Új szerek a kábítószer-egyezmény jegyzékében


Takács Péter, a Belügyminisztérium államtitkára expozéjában elmondta: az ENSZ kábítószer-egyezménye terápiás értékük, az egészségre való veszélyesség és a visszaélés kockázata alapján osztályozza a kábítószereket és a pszichotróp anyagokat.

Az egyezmények alapján a részes államoknak joguk van kezdeményezni a listára vételi eljárást, ahogy ezt megteheti a WHO is. A részes államoknak kötelessége meghozni azon jogalkotási döntéseket, amelyek szükségesek, hogy az egyezmények intézkedései területükön hatályba lépjenek és végrehajthassák azokat.

A benyújtott törvényjavaslatok az ENSZ kábítószer-bizottságának döntése alapján új szerek listára emelését és a kapcsolódó intézkedéseket tartalmazza.

Zsigmond Barna Pál, a Fidesz vezérszónoka közölte: a három javaslat mutatja, hogy több évtizede több fronton zajlik a kábítószer elleni nemzetközi harc Magyarország részvételével. Jelezte, a Fidesz támogatja a javaslatok elfogadását.

Gurmai Zita, az MSZP vezérszónoka elmondta, frakciója is támogatja a javaslatot.

Hollik István, a KDNP vezérszónoka közölte: örömmel látja, hogy a kábítószer ellen küzdelem olyan ügy, amelyet nem kérdőjelez meg az Országgyűlés, és nemzeti egység terepe. A KDNP elkötelezett a kábítószer elleni küzdelemben, a javaslatokat támogatják - mondta.

Dudás Róbert, a Jobbik vezérszónoka közölte: támogatják a javaslatokat, fontos, hogy minél több ilyen szer kerüljön tiltó listára és a fogyasztásukat is minél inkább visszaszorítsák. Az ellenzéki politikus a rendőrség drogprevenciós vonalának a megerősítését sürgette.

Takács Péter államtitkár zárszavában elmondta, az elmúlt kormányzati időszakban uniós és hazai forrásból 13 milliárd forint nagyságtrendű összeget költött a kormány prevencióra. Külön foglalkoztak a felzárkóztatásra szoruló települések iskolai programjával a Magyar Addiktológiai Társaság vezetésével - tette hozzá.

A prevenció fontosságát kiemelve jelezte, a későbbiekben holisztikus szemléletben, együttesen kezelik prevenciós népegészségügyi szempontból a dohányzást, az alkohol-, a drogfogyasztást és az egyéb szenvedélybetegségeket.


Napirend után


Brenner Koloman (Jobbik) napirend után arról beszélt: a kultúra nemzeti alap, még egy nehéz időszakban is megérdemli a kiemelt támogatást.

Frakciótársa, Z. Kárpát Dániel arra hívta fel a figyelmet, hogy Budapesten az átlagos albérleti díj rezsi nélkül 200 ezer forint fölött van. A képviselő a lakhatási nehézségeket enyhítő program kidolgozását szorgalmazta.

A levezető elnök az ülésnapot bezárta, a parlament várhatóan hétfőn 11 órakor folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!