OGY - Krónika 5. rész (földkiadás)

Belföld, 2020.04.07

Az ellenzék nem támogatja a termelőszövetkezeti földhasználati jog alatt álló földrészletek tulajdonjogának rendezéséről szóló kormányzati javaslatot - derült ki az előterjesztés parlamenti vitájában kedden.  



MSZP: ebben a formában nem támogatható a javaslat



Varga László, az MSZP vezérszónoka megköszönte azok munkáját, akik a járvány időszakában a magyar élelmiszer-termelésért tesznek nap mint nap. Ezek a hetek felértékelik a munkájukat - hangsúlyozta.

A törvényjavaslatot értékelve elmondta: az MSZP azokat az irányokat támogatja, amelyek azt célozzák, hogy a vidék eltartóképessége erősödjön, az ország élelmiszer-ellátása stabilabb legyen, a vidéken élők egzisztenciája pedig jobb legyen. Azonban - folytatta - a kormány által benyújtott "salátatörvény" tartalmaz olyan pontokat, amelyek nem támogathatók jó szívvel.

Kritikát fogalmazott meg a törvényjavaslat mintagazdaságokat érintő részével kapcsolatban, mert szerinte a módosítás ebben a formában nem az alulról építkező vállalkozásokat támogatja, hanem "három-négy-öt" nagyobb szereplő kiemeléséről szól.



A DK sem támogatja a törvényjavaslatot


Vadai Ágnes, a DK vezérszónoka csalódottságának adott hangot, hogy a javaslat nem foglalkozik a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került magyar mezőgazdasági termelőkkel. A javaslat nem érinti az akvakultúrával foglalkozókat, a dísznövényeseket vagy a munkaerőhiánnyal küzdő szamócások ügyét - tette hozzá.

Úgy értékelt: olyan salátatörvényt nyújtott be a kormány, amelynek nem most lett volna itt az ideje. Kritikát fogalmazott meg a nemzeti parkok tulajdonjogával kapcsolatos módosítás és a nyilvános pályáztatás mellőzésével köthető haszonbérleti szerződések ügyében, valamint a mintagazdaságok szabályozásával kapcsolatban és a vadászati törvény módosítása miatt is.

Jelezte: a DK ebben a formában nem támogatja a javaslatot.


LMP: vonják vissza a javaslatot!



Hohn Krisztina, az LMP vezérszónoka arról beszélt, hogy gondterhes és válságos időket élünk, példa nélküli fenyegetéssel kell szembe nézni a koronavírus-járvány miatt, amely a világgazdaságot is régen látott válságba süllyeszti. A benyújtott salátatörvényben azonban szó sem esik a problémák kezeléséről, ehelyett bizonyos kedvezményezett érdekkörök, "hűbérurak kiszolgálásáról" szól - értékelt.

A kormány úgy tűnik, megint óriási "földmutyira", mintagazdaságok címén "a hűbérbirtokok kistafírozására, a hűbérurak hallatlan kedvezményekhez juttatására készül" - mondta, hozzáátéve, nem feledkeznek meg a vadászokról sem, a kormány mindenről gondoskodik, amivel az új arisztokrácia a zsebét tömheti.

Az LMP-s képviselő firtatta, hogy az egyházak ingyenes termőföldhöz juttatása milyen célokat szolgál.

Összegzése szerint a módosítás a feudális rendszer visszaállítása felé tett lépés, amihez nem járulhatnak hozzá. Arra szólított fel, hogy a kormány vonja vissza és dolgozza át a javaslatot.



Párbeszéd: személyre szabott jogalkotás zajlik



Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd vezérszónoka is nemtetszését fejezte ki a javaslat miatt. Felidézte, hogy volt hétpárti egyeztetés, ahol a Fidesz azt ígérte, nem lesz "jogalkotási cunami", a nem feltétlenül szükséges javaslatokról nem fognak tárgyalni a veszélyhelyzetben. Sokkal inkább a bérpótlékról, az alapjövedelemről, a családi pótlékról kellene vitatkozni vagy arról, hogy mi lesz a gazdákkal, akik nagy áldozatok árán ellátják az országot - hangoztatta.

Azt mondta, a javaslatban vannak bürokráciát csökkentő elemek, amiket tudnának támogatni, de az előterjesztés elsősorban arról szól, hogyan legyen több földje a fideszes nagybirtokosoknak, és hogyan kerülhetnek további birtokok az oligarchák kezébe.

Személyre szabott törvényalkotás történik - mutatott rá, hozzátéve: kedvezményes feltételekkel juthatnának hozzá bizonyos körök a földekhez. A törvényjavaslat alapján a nemzeti parkok eddig is kevés jogosultságaikból továbbiakat veszítenének, és a védettségi garanciák tovább csökkennének.

A politikus garanciákat követelt; amíg ezek nem kerülnek be, nem támogatják a javaslatot.



Képviselői hozzászólások



Jobbik: aggályos pontok a javaslatban



Steinmetz Ádám (Jobbik) szerint az igen terjedelmes javaslat aggályos pontja a mintagazdaságok esetében meghatározott ötvenéves bérleti időszak. Ennyi idő alatt sok minden változhat, ennél sokkal rövidebb időtartamot kellene feltüntetni - vélte.

A birtokméretre vonatkozó passzust szintén kifogásolta, ezt szerinte akár korlátlanul lehetne bővíteni, ha valaki megfelel a mintagazdaság feltételeinek. Úgy látta: a javaslatban nem a helyi, kisgazdaságok érdeke jelenik meg.

Akár több száz hektárnyi állami tulajdonú erdőt érinthet, hogy pályáztatás nélkül lehetne haszonbérleti szerződést kötni, itt is észszerű határt kellene szabni, ami lehetne például öt hektár - mondta Steinmetz Ádám.

Az önkormányzatok földhöz jutási lehetőségét ugyanakkor üdvözölte az ellenzéki politikus, mondván, ezáltal akár munkahelyteremtés, az önellátás is megvalósítható lenne.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!