OGY - Krónika 5. rész (interpellációk)

Belföld, 2024.04.29

Az akkumulátorgyárakról, a gazdasági növekedésről és a családtámogatásokról is interpelláltak a képviselők hétfőn az Országgyűlésben.



LMP: mit tesz a kormány a környezetszennyező akkumulátorgyártó cégek megfékezésére?


Csárdi Antal (LMP) azt kérdezte: mit tesz a kormány a környezetszennyező akkumulátorgyárak megfékezése és a jövőbeni üzemi balesetek megakadályozása érdekében. A gödi Samsung-gyárban, valamint a bátonyterenyei, az iváncsai, a komáromi, a debreceni és a szigetszentmiklósi akkumulátorfeldolgozó, illetve -gyártó üzemekben történt balesetekre hivatkozott, hangsúlyozva, hogy ezek kockára teszik dolgozók és a környéken élők biztonságát is.

Hozzátette: bár a kormány azt állítja, hogy Magyarországon a legszigorúbbak a környezetvédelmi előírások, a Samsung gödi gyára öt éven át környezethasználati engedély nélkül működhetett, nem kötelezték monitoring kutak telepítésre sem, és működése során folyamatosan megszegi a törvényi előírásokat. A mai napig nem tudjuk azt sem, hogyan és honnan került magzatkárosító oldószer a gödi gyár közelében lévő kutakba, illetve a gyár mellett a földekre ömlő szennyvízbe - hangoztatta.

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára azt válaszolta: Magyarországon világos környezetvédelmi szabályok vannak érvényben, a kormányhivatalok és a hatóságok teszik a dolgukat. Példaként hozta a bátonyterenyei üzemet, amelynek működését a hatóságok felfüggesztették. Elmondta: 2023-ban a munkavédelmi hatóságként eljáró fővárosi és vármegyei kormányhivatalok országosan körülbelül 9000 hatósági ellenőrzést folytattak le. Jelezte: emellett a kormány idén 100 millió forintra emelte a kiszabható munkavédelmi bírság összegét, valamint idén július 1-től lehetőség lesz másodfokú eljárás lefolytatására a meghatározott környezetvédelmi hatósági ügyekben, így tovább erősödik a jogbiztonság.

Csárdi Antal nem fogadta el a választ, azt cinikusnak nevezte, és azzal vádolta a kormányt, hogy nincs semmilyen válasza az akkumulátoripar káros hatásaira.



Fidesz: milyen intézkedések várhatóak a további gazdaságnövekedés érdekében?



Barcza Attila (Fidesz) azt kérdezte milyen intézkedések várhatóak a további gazdaságnövekedés elérése érdekében. Elmondta: a KSH legfrissebb adatai alapján tovább csökkent az infláció mértéke és idén a kormány újraindítja, jövőre pedig tovább emeli a gazdasági növekedés ütemét. Ha pedig véget ér a háború akkor Magyarország újra Európa egyik leggyorsabban fejlődő gazdasága lesz - tette hozzá. Úgy értékelt: Magyarország nem mindig jött ki ilyen pozitívan a válságos időszakokból, hiszen a Gyurcsány-Bajnai kormányok sorozatos megszorításokkal sújtották a magyar embereket.

Fónagy János, a nemzetgazdasági tárca államtitkára azt mondta: 2023 az infláció letörésének éve volt, 2024 pedig a gazdasági növekedés újraindításának éve. Hozzátette: a bruttó hazai termék idén várhatóan 2,5 százalékkal, 2025-ben pedig 4,1 százalékkal növekszik, és a kormány célja, hogy Magyarország újra Európa egyik leggyorsabban fejlődő gazdasága legyen.

Kiemelte: a gazdaság újraindításához és a dinamikus gazdasági növekedés fenntartásához szükség van a magyar gazdaság dualitásának oldására, mert a külföldi irányítású vállalatok még ma is két és félszer hatékonyabbak, mint a hazai vállalatok. Hozzátette: ezt a különbséget csökkenteni kell, ennek érdekében a hazai vállalatokat erőteljesebben be kell kapcsolni a termelési láncba, "új nemzeti bajnokokat", azaz nemzetközileg is versenyképes magyar cégeket kell kinevelni, az exportképes kisvállalkozások számát a jelenlegi 15 ezerről 20 ezerre szükséges növelni, ösztönözni kell a kifektetéseket és csökkenteni a negatív profitegyenleget.

A képviselő a választ elfogadta.



KDNP: mit tesz támogatásokkal szolgálja a kormány a családok jólétét?


Vejkey Imre (KDNP) a családtámogatásokról kérdezte a kormányt. Bírálta a baloldalt, mert szerinte "a hiteltelenség és a képmutatás iskolapéldája", hogy évek óta folyamatosan támadják a kormány családtámogatási intézkedéseit, miközben ezeket ők is igénybe veszik.

Zsigó Róbert, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára azt válaszolta: a kormány számára "háborús időkben is a gyermek az első", a kormányoldal a jelenlegi nehéz időszakban is megvédi a bevezetett családtámogatásokat.

Míg Gyurcsányék mindig elvettek a családoktól, a kormány az elmúlt 14 évben folyamatosan bővíti a családtámogatási rendszert - hangsúlyozta, kiemelve a családi adórendszer, a csok plusz, a falusi csok és a babaváró kölcsön bevezetését. Brüsszelben háborús készülődés folyik, de mi továbbra is meg fogjuk védeni a magyar családok békéjét és biztonságát - jelentette ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!