OGY - Krónika 5. rész (kérdések)

Belföld, 2019.03.11

A kormányzati plakátokról, beruházásokról, a vetőmagtermesztésről, az egészségügyről, a családtámogatásról, valamint a környezetvédelemről is szó volt a kérdések során, az Országgyűlés hétfői ülésén.



Párbeszéd: egészségügyi tájékoztatást kellett volna folytatni


Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) szerint a kormányzat százmilliárdos összegből folytatott kormánypropagandát, amellyel jogosulatlan előnyre tett szert és tiltott kampányfinanszírozást hajtott végre az elmúlt években, eközben nem végzett tájékoztatást a népbetegségekről, holott a várható élettartam vonatkozásában sereghajtó az ország.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára azt mondta: a kormány plakátkampánya tájékoztató kampány, a kabinetnek ugyanis joga és feladata, hogy tudassa az emberekkel, mi zajlik Brüsszelben. A kérdés nem pártügy - hangsúlyozta, hozzátéve: a hétvégén derült ki az eddigi legnagyobb bevándorláspárti hazugság, hiszen Brüsszelben azon dolgoznak, hogyan tehetnék minden uniós ország számára kötelezővé az ENSZ globális migrációs csomagját.


Fidesz: hogyan segítik a térséget a Bosch új beruházásai?


Szabó Zsolt (Fidesz) arra mutatott rá, hogy a Bosch három hónap alatt három, 10 milliárd forintos beruházást is bejelentett. Szerinte a siker nem független attól, hogy Magyarország milyen gazdasági környezetet teremtett. Arra várt választ, a beruházásoknak milyen hatása lesz a térségre.

Menczer Tamás úgy felelt: mintegy hatezer német vállalat több mint 300 ezer magyar embernek ad munkát, a Bosch pedig az egyik legnagyobb befektető. A társaság folyamatosan fejleszt hazánkban, új befektetései pedig megdönthetetlen bizonyítékai a befektetői bizalomnak, amellyel elismerik a gazdasági eredményeket.



Jobbik: ébresztőt kell fújni a vetőmagtermesztés érdekében


Magyar Zoltán (Jobbik) szerint ébresztőt kell fújni a vetőmagtermesztés érdekében. Az ágazatban ugyanis Magyarország korábban világelső volt, mára azonban szerinte az egész tevékenység jövője kérdőjeleződik meg. Hiányolta a beruházásokat, és kijelentette: a perspektíva hiánya miatt a dolgozók 20 százaléka hagyta el a pályát.

Nincs végveszélyben hazánk vetőmagelőállítása, -kutatása és -ellenőrzése - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, kiemelt kormányzati célkitűzésnek nevezve a tevékenységet. A termesztett 316 ezer tonna vetőmag a világ 6. legjelentősebb vetőmag-szaporítójává teszi Magyarországot.

Innovatívnak nevezte az ágazatot, és kiemelt jelentőségűnek ítélte a kutatóintézetek tevékenységét.



MSZP: magasabb támogatás jár az amputációért mint az érműtétért


Szabó Sándor (MSZP) kudarcnak nevezte a Fidesz egészségügyi kormányzását. Rámutatott: Magyarországon arányosan két és félszer annyi az amputálások száma, mint az uniós átlag. Rémálomnak nevezte, hogy az amputációért többet fizet a biztosító, mint egy érműtétért, amellyel megmenthető lenne a végtag.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára cáfolta a finanszírozással kapcsolatos állítást, mint mondta, az érműtétre majdnem kétszeresét fizeti a biztosító, mint az amputációra.

Ma már jóval kevesebb orvos akar külföldre menni, mint az önök kormányzása alatt - hangsúlyozta, hozzátéve: eközben 40 százalékkal többen végeznek orvosként. A szocialista kormányok utolsó évében 34 ezer orvos dolgozott az országban, jelenleg több mint 39 ezren - összegzett.


DK: miért nem fontosak önöknek a családok?


Varju László (DK) arról beszélt, hogy háborúk idején kevesebb gyermek születik, és az ország szerinte kilencedik éve áll háborúban a kormány miatt. Szólt a pártja családvédelmi programjáról, magasabb összegű ápolási díjat követelt, és azt kérdezte: miért nem fontosak önöknek a magyar családok?

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára emlékeztetett: Gyurcsány Ferencnek több mint húsz programja volt miniszterelnöksége alatt, azok sem váltak valóra.

Sorolta, hogyan bővült az ápolási díj összege, emlékeztetve: egyetlen ellenzéki képviselő sem támogatta decemberben az erről szóló előterjesztést.


LMP: mire valók a környezetvédelmi hatóságok?



Demeter Márta (LMP) azt kérdezte, mire valók a környezetvédelmi hatóságok, ha szemet hunynak a környezetkárosítást felett. Balatoni, általa vitatott beruházásokat említett, kiemelve, hogy a balatonakali volt kemping előtt védett nádast tarolt le a telek tulajdonosa. Mire kapott engedélyt a beruházó? Azt ki ellenőrizte? Várható a környezeti hatóság függetlenségének helyreállítása? - sorolta kérdéseit.

Farkas Sándor úgy felelt: a Veszprém Megyei Kormányhivatal veszprémi járási hivatala hivatalból indított hatósági ellenőrzést az ügyben és helyszíni szemlét is tartott. A bírságolási eljárás eredményétől függ, tesznek-e büntetőfeljelentést - tette hozzá. Ismertette: az ingatlantulajdonos medertisztításra, partfalfelújításra és tisztító nádvágásra kapott engedélyt.

A hatóság most is független - szögezte le.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!