OGY - Krónika 5. rész (költségvetés)

Belföld, 2019.06.19

Átverésnek nevezte Szabó Timea, a Párbeszéd a vezérszónoka a jövő évre tervezett költségvetést az Országgyűlés szerdai ülésén, míg Ritter Imre nemzetiségi képviselő tízmilliárd forintos módosítást javasolt a magyarországi nemzetiségek érdekében.



Párbeszéd: átverés a költségvetés


Szabó Timea (Párbeszéd) szerint a jövő évi költségvetési javaslat egy átverés, a kormány igyekszik átverni az embereket.

Kiemelte: alig változik az egészségügyi költségvetés helyzete, pedig "elképesztő" helyzetben vannak az orvosok, nincsenek megbecsülve. Reálértékben az oktatás a legnagyobb vesztese a javaslatnak, nem csoda, hogy rengeteg pedagógus hiányzik a rendszerből, és a diákok külföldre mennének tanulni - mondta. Hozzátette: a 2020-as büdzsé Budapest-ellenes is, megint kiszipolyozzák a fővárost.

Azt mondta: teljesen felesleges beruházásokra adnak pénzt az egészségügy, az oktatás helyett.

Kifogásolta, hogy a bölcsődei program keretében megengedik önkormányzatoknak, hogy átadják egyházaknak a bölcsődéket, mert félő, hogy minden olyan önkormányzat ezt teszi majd, amely nem tudja finanszírozni az intézményeket. Nem lehet olyan országban élni, ahol csak egyházi bölcsődékben lehet elhelyezni a gyerekeket - értékelt.

A politikus szerint a családvédelmi akcióterv a családok eladósításáról szól, a legszegényebb családokon sem segítenek. Emellett nem adnak több támogatást a fogyatékkal élők szervezeteinek - bírált.

Szabó Timea hangsúlyozta: visszautasítják ezt a költségvetést és átfogó módosító javaslatot nyújtanak be, mert olyan Magyarországot szeretnének, ahol az embereknek nem kell aggódniuk a holnap miatt. Továbbá egy "Budapest-csomagot" is benyújtanak, amely felkészíti a fővárost a klímaváltozásra - közölte.

Frakciótársa, Mellár Tamás azt vetette fel, hogy nem sok minden függ a költségvetéstől, mert olyankor tárgyalják, amikor még nincs kellő információ a folyamatok reális értékeléséhez. Több gazdasági célt is optimistának nevezett, mint mondta, a gazdasági növekedéssel kapcsolatban túlzottan optimista is a tervezet. A foglalkoztatottsággal kapcsolatos elképzelés pedig csak akkor valósulhat meg, ha egyre több vendégmunkást hoznak be - vélekedett.

Megjegyezte: elhibázott az a koncepció, amely arra épít, hogy a versenyképességet adócsökkentéssel lehet javítani.

Mellár Tamás hangsúlyozta: a Költségvetési Tanács szerint ma a magyar gazdaság fundamentumai stabilak, holott ez nem így van. A mai magyar gazdaság 1-2 százalékos potenciális növekedési ütemre képes, ez van most "felturbózva" 4 százalékra, ami ugyan fenntartható, de ezzel Magyarország zsákutcába megy, ahonnan fájdalmas lesz visszatérni - vélekedett.



A nemzetiségek 10 milliárdos módosítást javasolnak a költségvetésben



Ritter Imre német nemzetiségi képviselő a magyarországi nemzetiségek bizottsága nevében arról beszélt: 2013-ig a Magyarországon élő nemzetiségek támogatása "siralmas" állapotban volt, a 2015-ös költségvetésben azonban az addigi 4 milliárd forintos támogatásuk több mint 50 százalékkal nőtt.

Hangsúlyozta: az elmúlt öt évben érdemi javulás tudtak elérni a nemzetiségi civil szervezetek, a nemzetiségi anyanyelvi diáktáborok és nemzetiségi önkormányzatok támogatásában.

Ritter Imre köszöntet mondott a magyar kormánynak, a parlamentnek és minden képviselőnek az elmúlt öt évben nyújtott nemzetiségi támogatásért, ugyanakkor arra figyelmeztetett: ez csak arra volt elég, hogy "megkapaszkodjanak", és elindítsák azokat a hosszútávú programokat, amelyek az őshonos magyarországi nemzetiségek fennmaradását biztosítják.

Közölte: a 2020-as költségvetési igények alapos felmérése alapján a 13 magyarországi nemzetiség összesen 10 milliárd forint értékben tesz javaslatot módosításra; ebből 1,8 milliárd forint a roma nemzetiséget érinti.

Elmondta: a támogatásemelési igények 56 százaléka - azaz 4,6 milliárd forint - felhalmozási, beruházási, amelyet a nemzetiségi önkormányzatok, és az általuk fenntartott intézmények épületeinek felújítására, illetve pályázati önrész biztosítására kérnek. Ismertetése szerint a támogatási igények 16 százalékát, több mint 1 milliárd forintot teszik ki a nemzetiségi pedagóguspótlék emeléséhez és a nemzetiségi pedagógushallgatók ösztöndíjprogramjához szükséges források. Emellett - folytatta - az országos nemzetiségi önkormányzatok és média esetében 734 millió forint emelést javasolnak, a helyi nemzetiségi önkormányzatok működési támogatását pedig 592 millió forinttal növelnék.

Farkas Félix roma nemzetiségi szószóló arról beszélt: a roma nemzetiségi pályázatok forrásainak eddigi emelésével mind több helyi nemzetiségi egyesület, alapítvány tud táborokat és kulturális programokat megvalósítani, de a pályázati keret további növelésére van szükség, mert ez lehetne a 800 ezres roma közösség számára a felzárkózás egyik lehetősége.


Független: a hobbisportot is támogatni kell


Bősz Anett független képviselő aggodalmát fejezte ki az ápolói szakma iránt. Szerinte a nyugdíjasok sem kedvezményezettjei a költségvetésnek, holott nekik is részesedniük kellene a gazdasági növekedésből.

Úgy értékelt, a családvédelmi akcióterv intézkedéseinél a rászorultságot nem vették figyelembe. Szólt arról is, hogy jelenleg több mint 80 ezer gyermek nem jut bölcsődei ellátáshoz.

Nem tartja "túl fényesnek" a versenyképességi mutatókat, és a TAO-források felhasználásának átalakítását szorgalmazta, hogy a rendszer a hobbisportot is szolgálja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!