OGY - Krónika 5. rész (megváltozott munkaképességűek, Európa kulturális fővárosa)

Belföld, 2020.11.20

Az ellenzéki frakciók is támogatták pénteken az Országgyűlésben a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló törvény foglalkoztatás bővítését célzó, a gazdaságvédelmi akciótervvel összhangban megvalósuló módosítást. A parlament elkezdte az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím viselésével összefüggésben, az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat sikeres megrendezéséhez és megszervezéséhez kapcsolódó rendelkezésekről szóló törvényjavaslat vitáját is.



Megváltozott munkaképességűek



Jobbik: előremutató a javaslat



Dudás Róbert (Jobbik) közölte, frakciója támogatja a törvényjavaslatot, mert az előremutató, de sok teendő van még a területen. Elmondta, a 2011 után megváltozott rokkantsági ellátórendszerből sokan olyanok is kiestek, akik utána nem tudtak elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

Kitért arra, az közmunkaprogramban az önkormányzatokat arra ösztönzik, hogy a foglalkoztatást helyettesítő támogatást kapókat alkalmazzanak. Az önkormányzatoknak azonban nincs rálátása a munkaügyi központok adatbázisára, ezen változtatni kellene, hogy elősegítsék az érintettek foglalkoztatását - mondta.



KDNP: aki akar és tud, az dolgozhasson



Nacsa Lőrinc (KDNP) pártja elkötelezettségét hangoztatta a megváltozott munkaképességűek helyzetének, életminőségének, munkaerőpiaci lehetőségeinek javításában.

A megváltozott munkaképességű emberek társadalomba történő visszailleszkedésében nagy szerepe van annak, hogy amelyikük tud, az dolgozhasson is - közölte. Hozzátette: Magyarországon a 360 ezer aktív korú megváltozott munkaképességű 44 százaléka végez keresőtevékenységet, ez jelentős bővülés a 2011-es 18 százalékhoz képest.

Elmondta, még mindig vannak olyanok, akik nem dolgoznak, de akarnának és tudnának munkát vállalni. A törvényjavaslat ezért bővíti a rehabilitációs hozzájárulás megfizetése alóli mentességre jogosító munkavállalók körét - részletezte. Hozzátette: a rehabilitációs hozzájárulás fizetési kötelezettség szempontjából a sajátos nevelési igényű fiatalokat is figyelembe kell venni 23. életévük betöltéséig.

Ismertetése szerint eltörölik azt a korlátot, hogy a rokkantsági és rehabilitációs ellátás mellett végzett keresőtevékenységért kapott jövedelem három hónapon keresztül nem lehet magasabb a minimálbér másfélszeresénél.



MSZP: kevés a javaslat



Korózs Lajos (MSZP) elmondta, támogatni fogják a javaslatot, de kevésnek tartják. Emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek találta a rokkantellátási rendszer átalakítását és tavaly márciusig adott határidőt az Országgyűlésnek a módosításra, de ez nem történt meg.

Azt firtatta a törvényjavaslat kapcsán, miért tesznek különbséget a gyes és a gyed között. Aki leszázalékolt és gyesen van, annak miért más a helyzete, mint annak, aki gyeden van? - kérdezte, hozzátéve: a gyesen lévő párhuzamosan nem kaphat rokkantsági ellátást. Jelezte: módosító indítványt nyújtanak be ennek tisztázásra.



DK: kis előrelépés a törvényjavaslat



Arató Gergely (DK) kis előrelépésként értékelte a törvényjavaslatot, amelyet minden valószínűség szerint támogatni fognak. Kérte, hogy a kormány vegye figyelembe a Korózs Lajos által javasolt módosításokat.

Az elnöklő Latorcai János az általános vitát lezárta.


Zárszó



Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára közölte, azon vannak, hogy a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásánál pozitív lépéseket tegyenek.



Veszprém - Európa Kulturális Fővárosa 2023


Előterjesztő: értéktartó és fenntartható kulturális tér jöhet létre



Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára felidézte, hogy 2023-ban Veszprém lesz Európa kulturális fővárosa, de a programok a Bakony és Balaton vidékének jóval tágabb térségére is kiterjednek. A programok célja, hogy értéktartó és fenntartható kulturális tér jöjjön létre a régióban - magyarázta.

Elmondta, a programsorozat sikeressége csak abban az esetben garantálható, ha annak előkészítését a törvényjavaslat által biztosított sajátos jogi feltételek mellett bonyolítják le.

Szerinte a 2010-es pécsi, a kulturális fővárosi címhez kapcsolódó programok sok pozitív elemet tartalmaztak, de az előkészítés hiányosságai rámutattak arra, hogy a sikerhez elengedhetetlen a beruházások időben történő megvalósítása.

Közölte, a törvényjavaslat lehetővé teszi, hogy a programsorozattal összefüggő közbeszerzési eljárásokban az ajánlatok értékelési szempontja kizárólag a legalacsonyabb összegű szolgáltatás legyen. Ezzel jelentősen felgyorsítható a létesítményfejlesztés - vélekedett.

Hozzátette: ezt segíti a programok lebonyolításában érintett állami ingatlanok önkormányzati tulajdonba adása, emellett a hitéleti tevékenység elősegítése érdekében egyes ingatlanokat a Veszprémi Főegyházmegyének adnak át.

Rögzítik a programsorozat megvalósításának kiemelten közérdekű jellegét is - ismertette. Kitért arra, hogy a programsorozat megvalósítását 2019-től Navracsics Tibor volt uniós biztos személyében kormánybiztos irányítja, ő most általános tájékoztatáskérési jogosultságot és konkrét intézkedéseket érintő javaslattételi jogot kap.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!