OGY - Krónika 5. rész (Napirend előtt)

Belföld, 2023.09.25

Az akkumulátorgyárakról, a napelemrendszerekről és a zöld politikáról is beszéltek napirend előtt a képviselők hétfőn délután az Országgyűlésben.LMP: többet ér a magyar víz és a magyar termőföld, mint 0,5 százalék GDP-növekedés


Ungár Péter (LMP) azt mondta: pártjuk szerint a GDP fetisizálása nem jó, többet ér a magyar víz és a magyar termőföld, mint 0,5 százalék GDP-növekedés. A miniszterelnök által ismertetett gazdasági modellt Ungár Péter úgy értelmezte: mindent meg kell tenni azért, hogy a külföldi nagytőke Magyarországra jöjjön, itt maradjon és ne menjen el.

Az akkumulátorgyárak építése azért történik, hogy a német autóipar itt maradjon - fogalmazott. Hozzátette: nem értenek egyet azzal, hogy az elektromobilitási átállást Európában úgy kell levezetni, hogy a magországok leggazdagabb emberei lecseréljék az Audijukat elektromosra és ennek a szennyezését Magyarországon kell elszenvedni.

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában hangsúlyozta: a kormány a kezdetektől azt mondja, hogy Magyarországon a legszigorúbb környezetvédelmi, építési, munkavédelmi szabályokat kell betartani minden beruházónak.

Hangsúlyozta: Európában nagy verseny folyik azért, hogy a technológiai váltásban mindenki részt tudjon venni. Több százezer magyar család jövőjéről van szó, akik a szektorban dolgoznak. Jelezte: Csehország és Románia is ösztönzi az akkumulátorgyártást, Európa legnagyobb akkumulátorgyára Lengyelországban van.


Mi Hazánk: 2025 végéig tartson a napelemrendszerek engedélyének érvényességi ideje


Apáti István (Mi Hazánk) felszólalásában örvendetesnek nevezte: már esély mutatkozik arra, hogy a háztartási napelemrendszerek üzemeltetői legalább tíz évre megtarthatják az éves elszámolást.

Pártjuk korábban arra biztatta a több mint kétszázezer tulajdonost, akik több mint kétezer megawattnyi kapacitással rendelkeznek, hogy tömörüljenek pertársaságba és pereljék be a magyar államot, mert amikor ők szerződést kötöttek, nem volt szó arról, hogy elveszik az éves elszámolás lehetőségét.

A Mi Hazánk azt javasolja a kormánynak: jogszabályban rögzítsék azt, hogy valamennyi, 2023. szeptember 7-éig benyújtott kérelem alapján megadott engedély érvényességi ideje 2025. december 31-éig tartson - mondta Apáti István.

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában szólt a napelemkapacitás és a napenergia kiemelkedő térnyeréséről.

Ismertette: csak tavaly 1500 megawattal nőttek a kapacitások, a felülvizsgált nemzeti energia és klímaterv pedig 2030-ra már 12 ezer megawatt naperőművi kapacitással számol. Ez azt mutatja, hogy a kormány a jövőben is elkötelezett a napenergia térnyerésével kapcsolatban.

Megjegyezte: brüsszeli elvárás, hogy januártól vezessék be a bruttó elszámolást. Az elmúlt időszakban a kormány azon dolgozott, hogy előnyösebb helyzet alakuljon ki, és a szabályozás módosítása szerint a kedvezőbb, éves szaldóelszámolást alkalmazzák tíz éven át a már üzemelők mellett azokra a háztartási erőművekre is, amelyek működtetői szeptember 7-ig jelezték fejlesztési igényüket.Párbeszéd: zöld Magyarországot és zöld Európát!


Tordai Bence (Párbeszéd) azt ígérte, hogy a Párbeszéd a következő parlamenti szezonban is az igazságos és fenntartható zöld jövőképet jeleníti meg az Országgyűlésben, annál is inkább, mert egy friss közvéleménykutatásból kiderült, hogy a választók negyede, 2 millió ember zöld értékrendű polgárnak vallja magát. Zöld Magyarországot és zöld Európát akarunk, ezt fogjuk képviselni Karácsony Gergely vezetésével az önkormányzati választásra és Jávor Benedek vezetésével az európai parlamenti választásra készülve - jelentette ki.

Úgy vélte: a kormány nem képes kezelni a gazdasági, a megélhetési, az ökológiai és a klímaválságot és szembe megy mindennel, amit a Párbeszéd a fenntartható, válságálló társdadalommal kapcsolatban gondol, ezért a kormány kritikája nem lehet mérsékelten ellenzéki. Az akkugyárak telepítése ellen érvelt, hangsúlyozva, hogy a Párbeszéd nem az üres növekedésben, hanem az intenzív fejlődésben hisz. Inkább legyen egy tudatosan vállalt "nemnövekedés", egy fenntartható visszavonulás, és egy igazságos elosztás - mondta.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára úgy reagált: nem ért egyet azokkal a felvetésekkel, hogy a GDP-növekedés már nem számít, hiszen nagyon sok magyar ember számára ez jelenti a bérek növekedésének lehetőségét. Ezt pedig úgy kell elérni, hogy közben megvédjük a természeti örökséget is - tette hozzá.

Az akkumulátorgyárakról és az autógyárakról szólva felvetette: hogy ha Németországban jó ez a technológia, akkor a Párbeszédnek miért nem jó, és mit javasol ehelyett, mivel pótolná ezeket a munkahelyeket és a kieső fizetéseket.

A baloldal finanszírozási ügyével kapcsolatban arra szólította fel Karácsony Gergely főpolgármestert, a Párbeszéd politikusát, hogy adjon részletes tájékoztatást arról, honnan érkeztek a külföldi pénzek, kik a megbízók és mire kérték. Kijelentette: ez nemzetbiztonsági ügy, és ahogy a kormány a határzárat is felhúzta, úgy fog "tűzfalat építeni a magyar politika és a külföldi befolyásszerző kísérletek közé".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!