OGY - Krónika 5. rész (sportfejlesztések támogatása)

Belföld, 2019.11.19

A sportfejlesztések megkönnyítésére módosítandó, a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvényről tárgyaltak a képviselők az Országgyűlés keddi ülésén.



DK: adják ki a felcsúti fociakadémiára vonatkozó adatokat!



Varju László, a DK vezérszónoka bírálta a kormányt, amiért nem vállalta fel a javaslat beterjesztését, hanem "lobbistákat" kért meg erre, így elkerülve, hogy hatásvizsgálatot végezzen a módosítás kapcsán.

Úgy értékelt: a javaslat arról szól, hogy "mentsék, ami menthető" azokkal a beruházásokkal kapcsolatban, amelyeket képtelenek befejezni határidőre. Álságosnak nevezte, hogy miközben a kulturális tao-t, "csaló gazemberekre" hivatkozva néhány nap alatt eltörölték, most ugyanezt a módszert a sport esetében tovább "csiszolgatják".

A politikus Szabó Tünde sportért felelős államtitkár személyes támogatását kérte a DK felcsúti fociakadémiával kapcsolatos adatkérése ügyében. Mint mondta: itt az ideje, hogy a minisztérium eleget tegyen a bírósági döntésnek és kiadja a szervezet több tízmilliárd forintos költéseiről szóló adatokat. Feltette a kérdést: vajon mekkora összeggel nem tud elszámolni a fociakadémia, és vajon mi derülne ki a miniszterelnökről, aki miatt ilyen kétségbeesetten rejtegetik ezeket a papírokat.


LMP: a legkisebb felelősséget is elvennék a beruházótól


Csárdi Antal (LMP) szerint a javaslat a legkisebb felelősséget is elvenné a beruházótól, akinek egy forintot sem kell kockáztatnia, beleraknia a fejlesztésekbe. Ez az előterjesztés kárt okoz az országnak, egyre nagyobb kiadásokba kényszeríti a költségvetést - vélekedett.

Elmondta: egyre többet kell költeni az így felépített infrastruktúrára, mert a kedvezményezetteknek az esetek nagy részében nincs pénzük a létesítmények fenntartására. A javaslat kétszer okoz kárt: egyszer, amikor a közpénz kihasználatlan stadionépítésekbe folyik és akkor, amikor ezeket a "monstrumokat" fenn akarják tartani - közölte.

A képviselő szerint a szóban forgó összeget jobb célokra is lehetne fordítani, például a szociális és az egészségügyi dolgozók segítésére, vagy támogathatnák azokat, akik lakást szeretnének.


Párbeszéd: nem erre kellene költeni a legfontosabb forrásokat


Burány Sándor (Párbeszéd) kifejtette: nem a sportfejlesztésekre kell a legfontosabb anyagi forrásokat költeni, amikor a magyar kultúra nagykövetei is bajban vannak.

Közölte: azt várta, hogy amikor a magyar kultúra olyan nagyköveteinek, mint a Budapesti Fesztiválzenekar a tao elmaradása, az állami támogatások csökkenése miatt korlátozniuk kell a tevékenységüket, beadnak egy olyan javaslatot, amely ezt a méltatlan helyzetet orvosolja, ehelyett azonban olyan előterjesztést tárgyalnak most, amely a sport tao lehetőségeit bővítené tovább.

A politikus szerint a kormánypártoknak a sport stratégiai ágazat, de ő egy olyan országban szeretne élni, ahol a kultúra, a tudomány, az oktatás és az egészségügy a stratégiai ágazat.


DK: egyes stadionok még sosem voltak tele


Gréczy Zsolt (DK) azért kérdőjelezte meg az előterjesztés szükségességét, mert - mondta - bizonyos stadionok még sosem voltak tele.

Közölte: szurkolója a magyar sportnak, a tömegsportnak, jó, ha sok gyermeket látni sportolni, de kérdés, ki mérte fel a stadionok szükséges kapacitását.


Jobbik: csak találgatni lehet a javaslat céljairól


Szilágyi György (Jobbik) arról beszélt, hogy a javaslat indoklásából nem derül ki, milyen hatást vár a törvényhozó, milyen célt akar elérni, ezért csak találgatásokra tudnak hagyatkozni, hogy miért jó ez magyar sportnak, az adófizetőknek, kinek használ a módosított szöveg, és hogyan segíti az érintett sportágak felvirágoztatását.

Elmondta: az előterjesztés érint minden települést, nem arról szól, hogy azokat a kistelepüléseket helyezik előnybe, amelyek eddig nem tudtak részt venni a tao rendszerben, hanem mindenkit, aki 300 millió forint feletti beruházást kíván végrehajtani.

Kijelentette: a teljesítmény nélkül kapott ingyen források nem ösztönzik, hanem visszafogják a magyar sportot.


MSZP: a tao jó kezdeményezés, vigyázni kellene rá


Mesterházy Attila (MSZP) a tao-t jó kezdeményezésnek nevezte, ami szolgálja a magyar sport érdekeit.

Kiemelte: ez a törvény jól mutatja, hogy egy hasznos, jó kezdeményezésből, hogyan lesz egy olyan program, amit beleng a korrupció, és amiről az ellenzéknek teljesen más a véleménye, mint a kormánypártoknak.

Nagyobb önmérsékletre lenne szükség - hangoztatta. Hozzátette: sokszor pont azoktól veszik el a támogatást, akiknek szüksége lenne rá, a magyar gyerekeknek, vagy az élsportolóknak. A haszonlesőket ki kellene zárni - mutatott rá.

Megjegyezte: érdemes lenne követelményként beiktatni azt is, hogy a sportinfrastruktúra fejlesztését szakmai szempontok alapján felügyeljék.
Az MSZP-s képviselő hozzátette: stadionból már van elég ebben az országban, ha újabbak épülnek ebből a támogatásból, biztos, hogy egyre kisebb lesz ennek a programnak a támogatása.

Hiányolta kulturális tao-t, felvetette, hogy az ellenzék adjon be erre vonatkozó javaslatot.


Jobbik: nem javult a sportszakmai munka


Steinmetz Ádám arról beszélt, hogy a javaslat szerint a sportinfrastrukturális fejlesztéseket önerő nélkül engednék meg a sportszervezeteknek, száz százalékos állami támogatással. Örömmel látja, mennyi sportlétesítményt épült, a kormány kiemelten kezeli a sport területét, és a rendszerváltás óta nem áramlott ennyi pénz az ágazatba, mint most. Ugyanakkor nem illik bele a képbe az a közelmúltban született kormányhatározat, hogy az idei költségvetésből miért csoportosítanak át olyan forrásokat, amit korábban tanuszodák, honvédelmi sportkomplexumok építésére irányoztak elő. Nem értett egyet azzal, hogy javult a sportszakmai munka a tao támogatások hatására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!