OGY - Krónika 5. rész (szociális igazgatás)

Belföld, 2020.10.20

Támogatták a képviselők a falugondnoki hálózattal összefüggő, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény és a Magyarország 2020. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló jogszabály módosítását kedden az Országgyűlésben.



LMP: egyre nagyobb szükség van a falugondnokokra



Hohn Krisztina (LMP) hangsúlyozta: minden javaslatot szívesen lát, amely a vidéknek ad lehetőségeket, és a falugondnokság fontos kérdés, a falvaknak nagy szükségük van rájuk.

Fontos lenne elgondolkodni a falugondnokok béremelésén, anyagilag el kellene ismerni a munkájukat, mert nagyon nehéz embereket találni erre a pozícióra - mondta. Hozzátette: a béremelés azért is fontos, mert gyakran nem nyolcórás munkáról van szó.

Megjegyezte: egyetért azzal, hogy van, ahol két falugondokra is szükség lenne.



Független: bővíteni kellene a szolgáltatásokat



Varga-Damm Andrea (független) azt szorgalmazta, hogy a falugondnokokat azon a területen képezzék, ahol később dolgozni fognak. Szólt arról is, hogy rendkívül alulfizetettek a falugondnokok.

Helyesnek tartja, hogy 800 helyett már az ezernél kevesebb lakosú településeken is elérhető lesz ez a szolgáltatás, de szerinte arról is beszélni kellene, milyen további jóléti szolgáltatásokat kellene a falvakban biztosítani.

Bírálta azt, hogy korábbi frakciótársa, Jakab Péter (Jobbik) hétfőn egy zsák krumplit vitt Orbán Viktor miniszterelnöknek. Véleménye szerint az emberek nagy része nem szereti a botrányt, és ha 2022 áprilisáig ez lesz a parlamentben az ellenzéki stílus és magatartás, akkor a társadalom nem fog az ellenzékben bízni. A kistelepülésen élőket azzal tudják a leginkább szolgálni, ha azzal foglalkoznak, ami nekik fontos, és ebben a performansz, a cirkusz és a magamutogatás nem segít - hangoztatta.



LMP: előremutató a törvényjavaslat



Keresztes László Lóránt (LMP) szerint rengeteg kritikával lehet illetni a 2010 előtti kormányok vidékpolitikáját, de sok tekintetben ugyanazt a politikát folytatja a mostani kabinet is, példaként a vasúti mellékvonalak bezárását említette.

Jelezte, előre mutatónak tartják a falugondnoki rendszerrel kapcsolatos törvénymódosítást, támogatni fogják azt.

Kitért arra, hogy idén "brutális" megszorításokkal szembesültek az önkormányzatok. Azt firtatta, hogy felülvizsgálják-e a gépjárműadóval kapcsolatos döntést, mert annak elvonása kigazdálkodhatatlan a településeknek.

Szerinte a miniszterelnök alapvető tárgyi tévedésben van, nem tudja, hogy a belterületi lakások 95 százalékában van csak ívóvízellátás. Azt mondta, romlik az utak állapota, kevés utat újítanak fel.



Államtitkár: ebben a ciklusban legalább 600 milliárd forint lesz a Magyar falu programra



Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára zárszavában elmondta, a rendszerváltás után 28 évnek kellett eltelnie, hogy stratégiát alkossanak a falvakkal kapcsolatban. 2019-ben 150 milliárd forinttal indult a Magyar falu program, amelynek támogatása idén 217 milliárd forintra emelkedett, jövőre pedig 250 milliárd forint lesz erre a célra - részletezte.

Közölte: a koronavírus-járvány ellenére sikerült a forrásokat bővíteni, így nagyjából 600 milliárd forint van ebben a ciklusban, magyar költségvetési forrásból az ötezer fő alatti települések támogatására.

Vitatta, hogy megszorítások sújtják az önkormányzatokat. Hozzátette: a kormány 2010 óta 1300 milliárd adósságot vállalt át tőlük, a költségvetési támogatásuk is folyamatosan nő, saját bevételeik között az iparűzési adó pedig az elmúlt tíz évben a kétszeresére emelkedett.

Hozzátette: a koronavírus-járvány miatt a kormány már nem engedi át az önkormányzatoknak a gépjárműadót, amely eddig is központi bevétel volt.

Ez az összeg a települési bevételeknek 1-2 százalékát jelenti - mondta. Közölte, a Belügyminisztériumban vannak arra források, hogy segítsék azokat a településeket, amelyeknek gondot okoz ennek az összegnek a kiesése.

Az útfejlesztést kulcsfontosságúnak és megfelelő üteműnek nevezte. Szerinte nem is a pénzügyi erőforrások jelentenek gondot, hanem a megfelelő géppark hiánya, ezért kapott támogatást a Magyar Közút eszközbeszerzésre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!