OGY - Krónika 6. rész (adótörvények)

Belföld, 2020.10.20

Az adótörvények módosítása számos pozitív változást hoz a vállalkozásoknak és csökkenti az adminisztrációs kötelezettségeket is - mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a javaslat keddi parlamenti vitájában.



Államtitkár: számos pozitív változást hoz a vállalkozásoknak az adótörvények módosítása



Izer Norbert elmondta: a javaslat illeszkedik a kormány adóadminisztrációt csökkentő politikájába, valamint uniós jogharmonizációt és a gyakorlati tapasztalatok alapján szükségessé vált módosításokat is tartalmaz.

Közölte: az előterjesztés számos pozitív változást hoz a vállalkozások számára, így például azt, hogy jövő évtől az adóhatóság készíti el az áfabevallások tervezetét. Ez nemcsak a vállalkozások adminisztrációs terheit csökkenti, hanem ösztönzi az informatikai fejlesztéseket és az automatizálást is - tette hozzá.

Ismertette: a javaslat szerint a kisvállalati adó (kiva) egyre több vállalkozás számára válik elérhetővé, mert emelik a belépési és bentmaradási értékhatárokat, 1-ről 3 milliárdra, illetve 3-ról 6 milliárdra. Emellett - folytatta - a fejlesztési tartalékmentesség még nagyobb mértékben lesz majd igénybe vehető a módosítás alapján, mert eltörlik az ehhez kapcsolódó 10 milliárdos korlátot, így a nyereség pozitív összege teljesen félretehető lesz majd beruházási célból.

A helyi adótörvényeket érintő módosítások közül kiemelte, hogy a több telephellyel rendelkező vállalkozások számára lehetőséget adnak olyan bevallási nyomtatvány használatára, amely jelentősen csökkenti a számszaki, logikai hibák elkövetésének esélyét. Ez a Pénzügyminisztérium honlapján lesz elérhető - tette hozzá az államtitkár. Jelezte, hogy az iparűzési adóbevallás az adóhatóságon keresztül lesz eljuttatható az önkormányzati adóhatóság részére.

Hangsúlyozta, hogy ez utóbbi változtatás miatt nem sérül az önkormányzatok adómegállapító joga, továbbra is dönthetnek az iparűzési adó bevezetéséről, annak mértékéről, a kedvezményekről, és továbbra is az önkormányzati adóhatóság feladata lesz a bevallások fogadása, az adó beszedése, ellenőrzése.

Az államtitkár felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a módosítások értelmében a gépjárműadó-ügyeket jövőre már az állami adóhatóság intézi, ami szerinte méltányos feladatátcsoportosítás, tekintettel arra, hogy a 2021-ben már a központi költségvetésbe folyik be a gépjárműadóból származó bevétel.

Kitért arra is: a helyi adózás adminisztrációs terheit nagyban csökkenti az ideiglenes jellegű iparűzési tevékenység utáni adókötelezettség megszüntetése, ami elsősorban az építőipart érinti kedvezően.

Izer Norbert bejelentette: az illetéktörvény módosításával a személyi- és gépjárműokmányok, illetve az adó- és értékbizonyítványok kivételével megszűnik az eljárási illetékfizetési kötelezettség az első fokú közigazgatási eljárások döntő többsége esetén. Ez mintegy 5 milliárd forintot hagy az érintetteknél, és csökkenti az ügyfelek és a hatóságok adminisztrációs terheit - tette hozzá

Kitért arra is: a turizmusfejlesztési hozzájárulást jövőre azoknak a köztes értékesítőknek - pl. utazási irodák - sem kell megfizetni, amelyek közvetített szolgáltatásként nyújtják az 5 százalékos áfakörbe tartozó vendéglátó- vagy szálláshely-szolgáltatást.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a javaslat szerint a járványügyi szűrővizsgálat adómentes juttatás lesz a vizsgálat időpontjától függetlenül és az adómentesség nem csak a koronavírussal összefüggésben, hanem bármilyen jövőbeli járványhelyzetben alkalmazható lesz.

Az uniós jogharmonizációra rátérve az államtitkár kiemelte az e-kereskedelemre vonatkozó szabályok modernizálását, amelynek értelmében uniós szinten eltörlik a 22 eurót nem meghaladó importküldemények áfamentességét.

Izer Norbert a jövedéki törvény módosítását szintén uniós jogharmonizációval indokolta. Közölte: az uniós adóminimum elérése érdekében 2021. április 1-ig két lépcsőben emelkedik valamennyi dohánytermék jövedéki adómértéke, így megszűnhet ez ügyben Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárás. Megjegyezte: "a pálinkaszabadságharc győzelmével" ismét adómentessé válik a házi és bérfőzdei pálinkafőzés.

Az államtitkár elmondta azt is: a jövőben a személyi jövedelemadó alapot csökkentő kedvezményt vehetnek igénybe a súlyos fogyatékosággal élők, valamint adómentesek lesznek azok az ajándékok és pénzbeli juttatások, amelyeket a hősi halottak, és a szolgálatteljesítéssel összefüggésben elhunyt honvédek és rendvédelemben foglalkoztatottak árvái és özvegyei kapnak.

Izer Norbert közölte: a javaslat pontosítja az adózók képviseletének szabályait, egyszerűsítéseket vezet be a számviteli törvény módosításával, módosítja a könyvvizsgálói törvényt az elektronikus eljárások területén.



Fidesz: a magyar emberek érdekét szolgálja a javaslat



Hadházy Sándor, a Fidesz vezérszónoka szerint a javaslat fontos és előremutató módosításokat tartalmaz, amelyek a magyar emberek érdekeit szolgálják.

A Fidesz nevében támogatta az előterjesztést, és a módosítások közül kiemelte az áfabevallásra vonatkozó szabályok változását. Mint mondta: 2021 második felétől az adóhatóság a hozzá beérkező online pénztárgép- és számlázási adatok alapján elkészíti az áfabevallás tervezetét, tovább csökkentve a vállalkozások adminisztratív terheit. Ez érdemi segítség a kisvállalkozások számára és ösztönzi az informatikai fejlesztéseket is - tette hozzá.

Fontosnak nevezte a járványügyi szűrővizsgálatok személyi jövedelemadó mentességét is, valamint azt, hogy egységesítik a rekreációs keretösszeget a béren kívüli juttatásokban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!