OGY - Krónika 6. rész (agrártörvények, külügyi tárgyú törvények)

Belföld, 2024.04.11

Zárszóval ért véget a honvédek jogállásával összefüggő törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitája, majd a Ház áttért az egyes külügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájára.



Zárszó


Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a felszólalásokra reagálva hangsúlyozta: tiszteletlenség 2002 és 2010 közt történt a magyar honvédekkel szemben, amikor módszeresen lezüllesztették a honvédséget, képességeinek egy részét megszüntették.

Cinizmusnak nevezte éppen ezért számon kérni a 2010-es kormányon, hogy miért csak a GDP egy százalékát fordították honvédelemre, majd jelezte: a kormány ma a GDP két százalékát költi honvédelemre.

A törvénymódosításról szólva Vargha Tamás kijelentette: a veszélyek korában, amikor háború dúl a szomszédságban, fontos, hogy a kormány kezében olyan lehetőség legyen, amellyel rugalmasan és gyorsan lehet reagálni, és Magyarországot meg lehet védeni.

Zárszavában visszautasította azt, hogy nem figyelnek a nyugállományú katonákra, majd szólt arról is, hogy eredményes a toborzási kampány.


Külügyi tárgyú törvények


Előterjesztő: a külszolgálatot segítik a módosítások


Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára ismertette: a változtatások olyan jogszabálymódosításokat tartalmaznak, amelyek a tartós külszolgálati rendszer megfelelő működése, valamint a magyar külgazdasági és külpolitikai érdekek további magas szintű képviselete érdekében elengedhetetlenek.

A módosítások az egységes alkalmazhatóságot, a jogi szabályozás összhangját, valamint a magas szintű külgazdasági és külpolitikai feladatellátás biztosítását szolgálják - emelte ki.

A változások a külszolgálati törvény hatályát kiegészítik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar állampolgárságú állandó és egyéni teljes jogú tagja részére adományozható rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti ranggal. Pontosítják a törvény életvitelszerű tartózkodásra és a hivatali érdek fogalmára vonatkozó rendelkezéseit is - tette hozzá.

Szintén módosítják a kulturális diplomatákra, valamint a kulturális intézet működésével kapcsolatos feladatokat ellátó adminisztratív és technikai külszolgálati munkakörbe kihelyezett kormánytisztviselőkre vonatkozó szabályokat.

A jogszabály új rendelkezést léptet érvénybe a tartós külszolgálatra történő felkészülés rendjére és annak megszűnésére, szerepel benne a felelősségre vonási eljárásokkal kapcsolatos jogi helyzetek rendezése, és kiegészíti a tartós távolléti formák körét is.

A törvényjavaslat a konzuli védelemről szóló törvény kapcsán az uniós ideiglenes útiokmányok felhasználására is tartalmaz pontosítást. Ezek az okmányok megújulnak, és ezáltal biztonságosabbak lesznek - mondta a tárca parlamenti államtitkára.



Fidesz: fontos újításokat hoz a törvényjavaslat



Herczeg Tamás (Fidesz) elmondta, a javaslat a Hungary Helps-törvény technikai jellegű módosítása mellett fontos újításokat hoz a magyar külképviseletek működésében és a tartós külszolgálaton lévő kormánytisztviselők jogállásában. Hatékonyabbá válik a konzuli védelem, változnak a tartós külszolgálat megszűnésének feltételei, bővül a kiszabható fegyelmi büntetések köre, a külszolgálat tíz évben lesz maximálva - sorolta a változásokat.

Új rendelkezésként beszélt arról, hogy a köztársasági elnök nagyköveti rangot adományozhat a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) magyar tagjának.



DK: normális külpolitikára lenne szükség



Vadai Ágnes (DK) közölte, nem támogatják a törvényjavaslatot. Szerinte a külügyi tárca nem látja el feladatát, káros az országnak az a külpolitika, amelyet képvisel, a cél elérése érdekében nem megfelelő embereket alkalmaz. Kamudiplomatákat alkalmaznak, nem lehet tudni, hány ember kapott diplomataútlevelet - mondta.

Közölte, a sportdiplomácia fontos, de ez nem indokolja, hogy a NOB tagja nagyköveti rangot kapjon. Rengeteg művész, tudós van, aki tevékenységével többet tett az országért, mint a fideszesből lett NOB-tag.

Az ellenzéki politikus azt mondta, normális külpolitikára lenne szükség, normális módon kellene kiválasztani az embereket, nem az alapján, ki a "futsalhaver", családtag, rokon, barát. Ez egy szakma - jegyezte meg.

Vadai Ágnes "orbitális nagy kamunak" nevezte a Hungary Helps-programot, szóvá téve, hogy a legtöbb pénzt Horvátországban költötték el, ahol egyáltalán nem üldözik a keresztényeket. Szükség van ilyen politikára - folytatta - , de az elmúlt években nagyon fura helyekre és fura módokon kerültek pénzek. Azt kérdezte: a programnak milyen szerepe van Csádban?



KDNP: gyakorlat által megkövetelt módosításokat tartalmaz a javaslat



Harrach Péter (KDNP) szerint az előterjesztés a gyakorlat által megkövetelt módosításokat vezet be, ezért támogatandó.

Kiemelte az uniós ideiglenes útiokmányokra vonatkozó módosítást, miszerint az új okmányok 2025. december 12-ig készülnek el.

Rámutatott, a Hungary Helps-program célja, hogy a világ legüldözöttebb vallásának képviselőit segítse. Ettől a céltól soha nem tért le a program - közölte, hozzátéve, most előzetes nyilatkozatételt vezetnek be, amely az adomány odaítélése előtt kötelező.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!