OGY - Krónika 6. rész (alapvető jogok biztosa)

Belföld, 2021.06.08

Vezérszónoki felszólalásokkal folytatta az Országgyűlés az alapvető jogok biztosának és helyettesének tavalyi tevékenységéről szóló beszámoló vitáját kedden.



Nemzetiségi bizottság: alapvető feladat a nemzetiségi jogok védelme


Kreszta Traján román kisebbségi szószóló arról számolt be, hogy a biztos kiemelt feladatának tekintette a magyarországi nemzetiségek érdekeit szolgáló jogszabályok betartásának ellenőrzését, és elősegítette a szükséges törvénymódosításokat is.

Szólt a tavalyi év kihívásairól, hangsúlyozva: a világjárvány a nemzetiségi önkormányzatok működését is átformálta. A veszélyhelyzet rámutatott a társadalom legsérülékenyebb csoportjainak súlyosbodó nehézségeire is - mondta.

Beszámolt arról is, hogy az egyedi visszásságok helyett az általános, valamennyi nemzetiséget érintő panaszok száma nőtt. A nemzetiségi önkormányzatok elsősorban a veszélyhelyzettel kapcsolatos működési problémák tisztázását kérték a biztos hivatalától - ismertette.


Fidesz: számos intézménybe látogatott el az ombudsman


Becsó Károly (Fidesz) ismertette az alapvető jogok biztosának feladatait. Beszámolt arról: tavaly a járvány ellenére több intézmény helyszíni vizsgálatát végezte el az ombudsman. A többi között gyermekotthonokban járt, hogy ellenőrizze, a veszélyhelyzet milyen változást okozott az itt élők ellátásában.

Hangsúlyozta: az ombudsman kiemelt figyelmet szentel a gyermekjogi panaszoknak. Fókuszban voltak a gyámhatósági eljárások vagy a kapcsolattartás a szülőkkel, de a biztos vizsgálta az iskolaőrök működését is.

Szólt a környezetvédelmi vizsgálatokról is, valamint a biztos bekapcsolódásáról a jogalkotási munkába, és arról is, hogy a hivatal tavaly tovább bővítette nemzetközi kapcsolatait.



Jobbik: a legtöbb panasz a gazdaságilag legelmaradottabb megyékből érkezik


Gyüre Csaba (Jobbik) - megköszönve az ombudsman és helyettesei munkáját - fájónak nevezte, hogy csökken az ombudsmani véleményezésre kért törvénytervezetek száma. Szerinte az alapjogok esetében nincs hozzáértőbb fórum, mint az ombudsmani rendszer. Vitatta, hogy a véleményezésre kért törvénytervezetek tavalyi alacsony száma a koronavírus-járvány miatt volt, az szerinte inkább "az effajta törvényalkotás elszaporodásának" köszönhető. A koronavírus-járvány miatti újfajta, rendeleti jogalkotás érintette a szabadságjogokat is - fűzte hozzá.

Megjegyezte, az ombudsman szerint nem elég a kórházak belső szabályzatában elrendelni a felvételkészítés tilalmát.

Beszélt arról, hogy az biztos jogalkotást javasol a mozgásában korlátozottak adóssága esetén a gépjármű lefoglalásával, valamint a nyári gyermektáborokkal és az állatvédelemmel kapcsolatban.

Aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy sok a folyamatban lévő ügy a rendőrségi intézkedésekkel kapcsolatban. Lehet, hogy nem elégséges a létszám ezek vizsgálatára? - kérdezte.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy a legtöbb panasz a gazdaságilag legelmaradottabb megyékből érkezik.



KDNP: az ombudsman a veszélyhelyzet idején is ellátta alkotmányos feladatát



Vejkey Imre (KDNP) elmondta, mára sikerült Magyarországon visszaszorítani a koronavírus-járványt, ehhez azonban rendkívüli intézkedések kellettek, amelyek soha nem látott módon érintették az állampolgárok mindennapi életét, a jogaik gyakorlását és a társas kapcsolatokat is. Hozzátette: rendkívüli jogrend sok szempontból befolyásolta az ombudsmani hivatal működését, amely a veszélyhelyzet idején is folyamatosan és teljes körűen ellátta alkotmányos feladatát.

Közölte, az alapvető jogok biztosa a pandémia ellenére is kiemelten fontosnak tartotta a személyes kapcsolattartást. Szembemenve az online teret előtérbe helyező nemzetközi gyakorlattal az ombudsman országos látogatássorozatot indított, hogy személyesen nyomon követhesse a járvány megfékezése érdekében tett intézkedéseket - mondta.

A kormánypárti politikus ismertetése szerint a nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyetteshez eljutatott panaszok száma tavaly összességében csökkent, ezek között azonban jelentősen növekedett a szociális válsághelyzettel összefüggő beadványok száma. A jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes tavaly többször is kiemelte a tiszta vízhez és levegőhöz való hozzáférés jelentőségét - mondta.


MSZP: sok százezer ember problémája, hogy nem érvényesül a tiszta levegőhöz való joguk



Varga László (MSZP) is megköszönte az ombudsman és helyettesei munkáját, majd arról beszélt, hogy a 2020-as beszámolójuk tárgyalásakor nem lehet elvonatkoztatni a koronavírus-járványtól.

Szerinte egyre többször hallani arról, hogy az egészséghez való jog érvényesülése azon múlik, az állampolgár hol él. Hozzátette: a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos adatokat is jelentősen befolyásolta az ellátás minősége. Vagy nincs elég dolgozó, vagy rossz az infrastruktúra, például Észak-Magyarországon vagy az Észak-Alföldön - közölte.

Kifogásolta, hogy a sajtó a járvány idején ki volt zárva az egészségügyi intézményekből, holott kiemelten fontos közérdek az, hogy a polgárok megismerhessék, milyen viszonyok vannak a kórházakban.

Együttműködést ajánlott az ombudsmannak a tiszta levegőhöz való jog érvényesítésével összefüggésben. Elmondta, választókörzetében, Miskolcon és a Sajó völgyében ez egy nagyon fontos probléma, amely sok százezer embert érint.

Értetlenségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az Egyenlő Bánásmód Hatóság beolvadt az ombudsmani hivatalba. A hatóság alapvetően jól, hatékonyan és elismerésre méltóan végezte feladatát, ezért nem érthető, miért volt szükség a változásra - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!