Időjárás
meteoblue
TV műsor

OGY - Krónika 6. rész (az ügyészség 2020. évi beszámolója, napirend után)

Belföld, 2021.12.02

Az ügyészség 2020. évi tevékenységéről szóló beszámoló tárgyalásával, majd a napirend utáni felszólalásokkal zárta csütörtöki munkanapját az Országgyűlés.Legfőbb ügyészi reagálás


Polt Péter, legfőbb ügyész az elhangzottakra reagálva kiemelte: a nem szakmai felvetésekre nem tud válaszolni, azok vagy politikai jellegűek, vagy gyűlölködőek voltak.

"Bizonyos szint alá nem süllyedhetek, sem mint legfőbb ügyész, sem mint magyar állampolgár" - fogalmazott.

A szakmai felvetésekről elmondta: a statisztikákkal összefüggő problémákkal küszködnek, a bizottsági ülés után felkérte az Országos Kriminológiai Intézetet, hogy vizsgálja meg ezt a kérdést. Az az emelkedés, amely a beszámolóban szerepel, nem tükrözi a valós képet az emberölésekkel összefüggésben. Jelenlegi tudásuk szerint az emberölések és kísérletek száma 2020-ban nem nőtt, hanem csökkent - közölte.

Örömének adott hangot, hogy a felszólalásokban külön megemlítették az Országos Kriminológiai Intézetet, szavai szerint egyedülálló, hogy egy ügyészi szervezetnek önálló kutatóintézete van.

A váderedményességről szólva kiemelte: maga is meglepőnek tartja, hogy folyamatosan emelkedő tendenciát látnak.

A korrupciós bűncselekményekről elhangzott kritikákra reagálva úgy vélte: büntetőjogi, bűnüldözési szempontból nincs szégyenkezni való. Nem látja és nem is gondolja, hogy ez a probléma olyan mértékű lenne Magyarországon, hogy a többi ország mögött kullognánk - hangsúlyozta. Aláhúzta: óvatosan kell bánni ezekkel a besorolásokkal, mert nem biztos, hogy helyes eredményre jutnak.

Az Európai Ügyészségről közölte: 2020-ban, amikor megkezdte működését a szervezet, Magyarországgal elsők között tárgyalt az elnöke. Megállapodtak abban, hogy együttműködési megállapodást kötnek, és ez meg is történt idén - jelezte, hozzátéve: erre büszkék lehetnek, mint ügyészség. Kitért arra, hogy egy Németországot is érintő ügyben már volt is együttműködés az Európai Ügyészséggel, és az sikeres volt.

A pótmagánvádról közölte: ha bíróság elé kerül egy adott ügynél, az elrendeli a bizonyítást. Beszédes, hogy azok az ügyek amelyek odakerülnek, olyan arányban sikertelenek, mint amilyen arányban az ügyészség sikeres a vádemeléseknél - összegzett.

Az agrártárca helyettes államtitkárával és utódjával szemben az ügyészség vádat emelt - jelezte egy további felvetésre.

Az MTVA ügyében a bíróság fog dönteni egy vádemelésről, a többiekkel szemben megszüntették az eljárást - közölte.

Polt Péter hangsúlyozta: az ügyészség a jövőben is törvényesen fog dolgozni.

Vejkey Imre (KDNP), az igazságügyi bizottság nevében azt mondta: a legfőbb ügyész jogi válaszokat tud adni, márpedig politikai kérdésekre jogi válasz nem adható. Polt Pétert végig provokálták - értékelt, majd megköszönte a legfőbb ügyész semlegességét, és azt, ahogy a parlamentben is erősítette felszólalásaival a magyar jogállamiságot. A kereszténydemokrata politikus szerint évről évre ugyanazok a kérdések "jönnek vissza, semmi nóvumot nem tartalmaznak". Ugyanakkor most nemcsak a hamis lemezt tette fel az ellenzék, hanem meg is fenyegette a legfőbb ügyészt, amit visszautasított.


Az elnöklő Jakab István az általános vitát lezárta.


Napirend után


Kálló Gergely (Jobbik) napirend után az Iváncsán épülő akkumulátorgyárról beszélt, amelyet szerinte kiváló mezőgazdasági területen létesítenek.


A levezető elnök, Jakab István az ülésnapot lezárta, a Ház jövő hétfőn folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!