OGY - Krónika 6. rész (azonnali kérdések)

Belföld, 2021.05.17

Az infláció, az átoltottság, az önkormányzati bérlakások eladása is szóba került az azonnali kérdések órájában az Országgyűlés hétfői ülésén.



Párbeszéd: az áprilisi inflációs adat 5,1 százalékos volt


Burány Sándor (Párbeszéd) a magas inflációt kifogásolta. Azt mondta: az áprilisi 5,1 százalékos éves inflációs adat nem egyszeri kiugrás, a legtöbb elemző szerint "megérkeztünk az infláció világába".

A nemzeti bank is kamatemelést "lengetett be", és a megélhetés is drágult. Kiemelte a többi között a riszt, a liszt, az étolaj, a cigaretta vagy a benzin árának növekedését.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arra mutatott rá, hogy az áprilisi mutató nem éves adat, az az év végéig várhatóan mérséklődni fog. A havi inflációs mutatóban a legnagyobb súlyt szerinte a benzinár-emelkedés tette ki, és reményét fejezte ki, hogy az ezt befolyásoló világpiaci folyamatok mérséklődnek.

Szólt arról is, hogy inflációs politikája, célja a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) van, így annak alakítása is a jegybank felelőssége. Ehhez az eszközei és a szándéka is megvan. A kormány bízik abban, hogy az MNB idén is el tud érni egy, a célhoz közelítő inflációs mutatót - tette hozzá.


Fidesz: melyek a legfrissebb átoltottsági adatok?


Pesti Imre (Fidesz) azt mondta: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is méltatta a magyar oltási kampányt, a határozott intézkedéseket. Eközben a baloldal csak hergelte az embereket a vakcinák ellen. Ennek egyik példája volt szerinte, amikor határozati javaslatban követelték a kínai oltás betiltását, amit azóta az WHO is biztonságosnak minősített.

Magyarország az átoltottság terén a világ élvonalában van - mutatott rá, és rákérdezett a legújabb átoltottsági adatokra is.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára elmondta, hogy már több mint 4,6 millióan kaptak oltást a koronavírus ellen. Ezt nem sikerült volna elérni, ha nincs a kínai vagy az orosz vakcina.

Felidézte ugyanakkor Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselőjének szavait, aki szerint senki nem mondta ki a kínai vakcina hatásosságát. "Ezek szerint a WHO vagy az Országos Gyógyszerészeti Intézet senki" - jegyezte meg, sérelmezve, hogy az ellenzék máig nem vonta vissza a kínai vakcina tiltását kezdeményező határozati javaslatát.



Jobbik: mennyi önkormányzati bérlakást akarnak most értékesíteni?



Z. Kárpát Dániel (Jobbik) szerint az elmúlt években a kormány nem tudta megoldani a lakhatási krízist. A Fidesz több mint tíz éve alatt az ingatlanárak elszabadultak, az albérletárak kilőttek, miniszteri fizetéssel pedig tízmilliós nagyságrendű kedvezményt lehet elérni egy balatoni ingatlan felépítéséhez - sorolta a problémákat. Hozzátette: egy tipikus élethelyzetben lévő fiatal jó esetben a kedvezményes bankhitelre számíthat.

Hiányolta, hogy az elmúlt években nem épültek bérlakások, a maradékot pedig most fillérekért vernék dobra tömegesen kedvezve fideszes kegyenceknek. Azt kérdezte, mennyi bérlakást akarnak most értékesíteni.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint soha korábban nem kaptak ekkora támogatást a kormányzati lakáspolitika révén a fiatalok és a gyermeket nevelő családok.

Az Országgyűlés előtt lévő, az önkormányzati lakások bérlő általi megvásárlását biztosító egyéni képviselői indítványt a kormány még nem tárgyalta - mondta. Hozzátette: a javaslat összhangban van a kormány azon politikájával, hogy nem bérlőket, hanem tulajdonosokat szeretne látni. Gulyás Gergely megjegyezte, a javaslatot meg fogja vitatni a parlament, a kormány, illetve személyesen ő maga is fog arról konzultálni a polgármesterekkel.

Reményét fejezte ki, hogy olyan törvényt tudnak alkotni, ami elfogadható az önkormányzatoknak és hozzájárul ahhoz, hogy a legszegényebbeknek is lehetővé tudják tenni, hogy tulajdonosokká váljanak. Szerinte ezekben a lakásokban nem a gazdagok élnek.

Z. Kárpát Dániel viszonválaszában azt tudakolta, hogy Bayer Zsolt, Rákay Philip, vagy a Fidesz-KDNP kegyencei lennének a rászorulók? Szerinte a kormány elvesztegeti a nemzeti vagyont, hogy a kegyenceit kiszolgálja, a valóban rászorulók elől veszi el az ingatlanokat.

Gulyás Gergely szerint a törvényjavaslattal a rászoruló bérlők válnának lakástulajdonosokká. Egyetértett azzal, hogy megvitassák, a javaslatnak legyen-e valamilyen korlátja, hogy az önkormányzatok gazdálkodni tudjanak a lakásvagyonukkal. Hozzátette: a bérlakásépítés nem szolgálja azt a célt, hogy a szegény családok is tulajdonosok lehessenek. A kormány jobb megoldást szeretne nyújtani, tulajdont szeretne adni a szegényebb családoknak - szögezte le.





KDNP: mit tesz a kormány a fokozatos nyitás következő lépése érdekében?



Szászfalvi László (KDNP) a koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldásáról kérdezett, azt tudakolva: mit tesz a kormány a fokozatos nyitás következő lépése érdekében? Szerinte világossá vált, hogy a járványt csupán korlátozásokkal nem lehet legyőzni, szükség van a vakcinára is, amelynek beszerzése érdekében a kormány mindent megtett. E közben a baloldal a járvány legyőzése helyett saját pártpolitikai céljait helyezte előtérbe - hangoztatta, oltásellenességgel vádolva a baloldalt.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára közölte, a városállamokat nem számítva a világon 10-11 ország van, ahol magasabb az átoltottság, mint Magyarországon.

Kitért arra, hogy az egészségügyi rendszerek magyarnál gazdagabb országokban nem bírták a terhelést. Magyarországon minden betegnek jutott kórházi ágy, a kezeléshez szükséges gyógyszer, valamint ápolók és orvosok - sorolta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!