OGY - Krónika 6. rész (azonnali kérdések)

Belföld, 2021.10.25

A miniszterelnököt is kérdezték képviselők az Országgyűlés hétfői ülésén.



Jobbik: hitel helyett az uniós helyreállítási alapra lenne szükség


Jakab Péter (Jobbik) azt mondta: a miniszterelnöknek van "egy újabb szenvedélye", a bélyeggyűjtés, 42 milliárd forintot költ ugyanis a kormány arra, hogy bélyegeket vásároljon. Emellett 340 milliárd forintért akarja tovább építeni a Budai Várat - tette hozzá.

Közölte: ebből a pénzből lehetne indítani egy állami bérlakás-építési programot, elengedni az üzemanyag jövedéki adóját vagy támogatni a válság alatt bajba jutott kisvállalkozásokat.

Kiemelte: a brüsszeli helyreállítási alapban várja Magyarországot 6 ezer milliárd forint, hogy fejlesszék az egészségügyet, felzárkóztassuk a béreket, de a kormány inkább felveszi a méregdrága orosz és kínai hitelt. Eközben a magyar melósnak meg kell elégednie azzal, hogy a minimálbérét felemelik nettó 133 ezer forintra - jegyezte meg.

Orbán Viktor miniszterelnök válaszában kifejtette: a képviselő ténybeli tévedéseket mondott. Az Európai Unióban ránk váró pénz nem ajándék, hanem hitel. A második tévedés pedig a Posta bélyegével függ össze, ugyanis bár béremelést akarnak adni a postai dolgozóknak, az EU nem engedi, hogy az állam pénzt adjon a Postának - magyarázta. Hozzátette: ezért jogcímet keresnek, hogy pénzt tudjanak adni a Postának, hogy az fel tudja emelni az emberek bérét.

A kormányfő kitért rá: a Jobbik alapító nyilatkozatában azt írták, hogy "a posztkommunista baloldal szociális érzékenység híján a nagytőke, a bankárok és a felső tízezer érdekeit szolgálja. A Jobbik Magyarországért mozgalom előtt álló elsődleges feladat a kommunista utódpárt és a vele összeforrt szélsőséges liberálisok eltávolítása a politikai hatalomból". Amikor Jakab Péter átvette a Jobbik vezetését, ez volt a legerősebb ellenzéki párt, míg ma Gyurcsány Ferencé a legerősebb ellenzéki párt - mutatott rá. Hozzátette: a Jobbik csatlakozott a kommunista utódpártok és a liberálisok szövetségéhez.

Jakab Péter viszonválaszában kijelentette: az infláció elszabadult, a benzinár rekordokat dönt, az élelmiszerárak az egekben. Ön szerint meg lehet élni havi 133 ezer forintból? - kérdezte a miniszterelnöktől.

Orbán Viktor azt mondta: 2010-ben az átlagbér is kevesebb volt, mint amennyi most lesz majd a minimálbér.

Úgy fogalmazott, "nincsen cirkusz bohóc nélkül, és a Gyurcsány-showban sincs ez másképpen". Jakab Péter "készséggel vállalta ezt a felkínált szerepet", azonban "ezt a produkciót még a baloldali előválasztáson is leszavazta" a közönsége.

Arról is beszélt, hogy Jakab Péter is felvette a csokot. "Habár korábban azt mondta, hogy mi soha semmi jót nem tettünk az embereknek, úgy tűnik, hogy talán mégis. Örülök, hogy önnek és a családjának is segíthettünk ezzel" - mondta. Hozzátette: de "az önök újdonsült baloldali elvtársai" ezeket a támogatásokat szokták megszüntetni, azután, miután felvették.


MSZP: milyen tervei vannak még a kormánynak?


Harangozó Tamás (MSZP) kifejtette: a kormány tudja, hogy jövő tavasszal a választások után a Fidesz kétharmada megszűnik, és arra is készülnek, hogy a kormányzásból is kiesnek, ezért az ország vagyonát és a politikai hatalmukat elkezdték kimenteni. Ezért a járvány alatt alaptörvényt módosítottak, hogy a közpénzt magánalapítványokba mentsék, a legfőbb ügyész kétharmados leválthatatlanságát most hozzák a parlament elé, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökét inkább lemondatják, hogy kilenc évre kinevezzenek egy másik embert, a bányafelügyeletet pedig megszüntetik és "berakják a Rogán-féle új mutyi hivatalba" - sorolta.

Azt kérdezte a kormányfőtől, hogy a következő 5-6 hónapban milyen tervek vannak még a tarsolyában.

Orbán Viktor azt mondta: "a választási eredmény eldöntését bízzuk a választópolgárokra". A kinevezéseket és a megbízásokat illetően ezután is a hatályos törvények betartásával járnak el, és a képviselő azt mégsem kérheti tőle, hogy szocialistákat nevezzenek ki fontos pozíciókba - fogalmazott.

Harangozó Tamás közölte: 49 százalékot kapott a Fidesz az előző választáson, ebből összetákoltak egy kétharmadot, de semmilyen joguk nincs arra, hogy a közjogi vagy a választójogi szabályokat a választás előtt átírják.

A miniszterelnök kijelentette: háromszor nyertek kétharmaddal különböző választási szisztémák mellett. Azt kérdezte a képviselőtől: ha kifogásolja, hogy 49 százalékos támogatással kaptak kétharmadot, mit mond arról, hogy Horn Gyula 32,5 százalékkal kapott abszolút többséget.


DK: mikor szállítják el a hulladékot Tamásiból?


Bősz Anett (DK) azt kérdezte, hogy ki és mikor fogja elszállítani a Tamásiban éktelenkedő szeméthegyet. Egy hulladékfeldolgozással foglalkozó vállalkozó hatalmas szemétkupacot halmozott fel a településen, több ezer köbméter gyúlékony műanyag van nagyon közel a lakóházakhoz - mondta.

Közölte: a cég bérleti szerződését felmondták, az ügy felelősei eltűnőben vannak, de a szemét ott marad és a tárolása sem felel meg az előírásoknak.

Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter úgy válaszolt, a hulladékot magánvállalkozások hozták, hogy a feldolgozásával munkahelyeket teremtsenek. Nem veszélyes, de valóban hulladék, és a hatóságok a nem megfelelő elhelyezés, tárolás miatt bírságoltak is - mondta. Hozzátette: most jár le az egyéves időtartam, amelyet követően ha a cég nem kezdi meg a tevékenységét, kikényszeríthető a visszaszállítás.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!