OGY - Krónika 6. rész (azonnali kérdések)

Belföld, 2021.11.29

A környezetszennyező cégek állami juttatásairól, a házelnök napokban nyilvánosságra került kijelentéseiről és a főváros vezetésének ingatlanügyleteiről is érdeklődtek képviselők az azonnali kérdések órájában.



LMP: valóban a szennyező fizet?


Ungár Péter (LMP) arról érdeklődött, mennyit fizettek az államnak a hazai környezetet szennyező cégek, mondván, a kormányzat - szerinte is helyesen - azt hirdeti, a klímaváltozás kárait az okozókkal kell megfizettetni.

Hozzátette: szerinte működésében nem ezt az elvet követi a kormányzat, hiszen egyaránt adókedvezményt kap a Coca-Cola, mint a legnagyobb műanyag-szennyező, az ExxonMobil, amely "klímaromboló nagyvállalat" és Mészáros Lőrinc Viresol Kft.-je, amely azzal úszott meg egy bírságot, hogy abbahagyta a szennyezést.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszában hangsúlyozta: ami általánosságban igaz, azt számon kell kérni minden konkrét esetben is. Megjegyezte, 2019-ben 32 százalékkal volt alacsonyabb Magyarországon az üvegházhatású gázok kibocsátása az 1990-es szintnél, ez pedig a 10. legjobb eredmény az Európai Unióban.

Hozzátette: mindezt úgy sikerült elérni, hogy a gazdaság teljesítménye folyamatosan emelkedett, 2010 óta 40 százaléknál nagyobb mértékben nőtt a megújuló energiából előállított áram részaránya, 58 százalékkal a bioüzemanyag felhasználása, lakóépületek energetikai fejlesztésre pedig 50 milliárd forintnál nagyobb összeget fordított a kormányzat.

Viszonválaszában a kérdező felrótta, hogy 2013-tól a koronavírus-járvány kezdetéig minden évben nőtt a hazai kibocsátás, míg a miniszter a szennyező fizessen elv érvényesítésének fontosságát emelte ki.


Párbeszéd: kit szolgálnak a titkosszolgálatok?


Két frakciótársával, Szabó Tímeával és Tordai Bencével közösen feltett azonnali kérdésében Burány Sándor (Párbeszéd) arról beszélt: a Fidesz egykor a pártállam lebontását követelte, képviselői "kiakadtak" azon, hogy a titkosszolgálatok a rendszerváltás idején is megfigyeltek politikusokat, most viszont "azon dolgoznak, hogy ezek a pártállami idők visszajöjjenek".

Hozzátette: már a Pegasus-botrányt is nehéz volt megemésztenie a demokratikus közvéleménynek, ezt követte, hogy Kövér László házelnök "politikai eligazítást tartott a titkosszolgálatoknak, és a legnagyobb nemzetbiztonsági kockázatnak az ellenzéket nevezte".

Az ellenzéki politikus azt kérdezte, hogy a kormányon lévők hatalmát, vagy a demokratikus jogállamot védik a szolgálatok ma Magyarországon.

A szolgálatok Magyarország szuverenitását védik, és a magyar nemzeti érdeknek megfelelően kell, hogy eljárjanak - kezdte válaszát Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hozzátéve, Kövér László is ezt fejtette ki kiváló beszédében, amelynek minden szavával egyetért.

A kérdező viszonyválaszában botrányosnak nevezte az elhangzottakat, és több mint felháborítónak, hogy védeni próbálják a történteket. A miniszter erre válaszul azt emelte ki, "ez a beszéd önmagáért beszél", nem titkos rendezvényen, hanem olyan alkalmon hangzott el, ahol például korábbi szocialista párti szakminiszterek is ott voltak, Magyarország pedig nem olyan állam, ahol demokratikus választások eredményeként parlamentbe jutott pártokat megfigyelés alá helyeznek a szolgálatok.


Fidesz: hány nyomozás zajlik fővárosi ingatlanügyekben?


Budai Gyula (Fidesz) arról érdeklődött, milyen fővárosi ingatlanügyekben indultak nyomozások. Arról beszélt: hiába állítja Karácsony Gergely főpolgármester, hogy nem született döntés a Városháza műemlék épületének eladásáról, egy nyilvánosságra került dokumentum szerint egy ügynökséget megbíztak az eladással.

A baloldali fővárosi ingatlanmutyi itt még nem állt meg - tette hozzá, jelezve, két másik ingatlan is "gyanús módon cserélt gazdát". Lehetne sorolni, hogy mi mindent herdáltak el botrányos kormányzásuk alatt, miközben a nemzeti kormány azon dolgozik, hogy mindezek visszakerüljenek az állam tulajdonába - mondta Budai Gyula.

Válaszában Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt hangsúlyozta: Magyarország demokratikus jogállam, ahol senki sem állat a törvények felett, a magyar rendőrség pedig minden törvényszegővel szemben határozottan fellép.

Közölte: a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál 11 ilyen büntetőeljárás van folyamatban, ám a Belügyminisztérium gyakorlata alapján további tájékoztatást nem adhat az ügyben.

Viszonválaszában a képviselő jelezte: ő a múlt héten négy, most pedig egy újabb ingatlan ügyében tett büntetőfeljelentést, és "van még bőven" ügy. Az államtitkár azt közölte, a rendőrség minden szükséges eljárást végrehajt, tevékenysége során pedig pártpolitikától és -befolyástól mentesen jár el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!