OGY - Krónika 6. rész (belső piaci médiaszolgáltatások)

Belföld, 2022.12.06

Folytatódott az EU belső piaci médiaszolgáltatásokkal kapcsolatos rendelettervezetének, valamint az annak bírálatát tartalmazó bizottsági határozati javaslatnak a vitája az Országgyűlés keddi ülésén.



Jobbik: nincs rendben, amit a kormány művelt a médiaviszonyokkal


Brenner Koloman, a Jobbik vezérszónoka arról beszélt, hogy egy kiegyensúlyozott polgári demokráciában az emberek úgy alakíthatják ki a véleményüket, hogy valós információkhoz jutnak, és ezek alapján megfontolt, felelős döntést tudnak hozni. Tény, hogy nincs értéksemleges újságírás, mert vannak szerkesztői alapelvek és egy tulajdonos, akinek érdekei vannak, de az nincs rendben, amit a kormány művelt az elmúlt időben a hazai médiaviszonyokkal - jelentette ki.

Közölte: ellenzéki politikusok alig jelenhetnek meg a közmédiában, a nemzetközi térben pedig Magyarország gyakran negatív példaként jelenik meg.

Hangsúlyozta: a Jobbik nem hisz abban, hogy a jelenlegi európai integrációt vissza kellene fordítani, mert az veszélyes lenne. Vannak fontos európai értékek, ilyen a sajtó- és médiaszabadság - mondta.

Hozzátette, a nemzeti érdeket akkor tudja Magyarország a legjobban érvényesíteni, ha jó szövetségeseket keres Európában. Szerinte a kormány a nemzeti érdekkel szemben megy, ha folytatja hatalmának a kiépítését.

Brenner Koloman kijelentette: ahhoz, hogy Magyarország visszataláljon a kiegyensúlyozott politikai demokráciához, kiegyensúlyozott médiaviszonyokra van szükség.


Mi Hazánk: kevés médiamegjelenéshez jut a Mi hazánk


Novák Előd (Mi Hazánk) kiemelte: a magyar médiaviszonyok korántsem kiegyensúlyozottak, és a pártja szenvedi el a legnagyobb kirekesztettséget a médiában, a Mi Hazánkat "hallgatják el" a legjobban, nagyon kevés médiamegjelenéshez jut. Az emiatt benyújtott panaszukat elutasították - tette hozzá.

Azt mondta: Magyarországon nincs kiegyensúlyozott tájékoztatás, és legalább ilyen cenzúra érvényesül a legnagyobb közösségi oldalon, a Facebookon is. Nincsenek egyenlő versenyfeltételek, de erről sehol sem hallani - vélekedett.

Megjegyezte: a Facebooknak nem szabadna engedni, hogy önkényesen bárkit is kirekesszen a felületeiről.

Kifogásolta, hogy politikai hirdetéseiket nem tudták megjelentetni több médiumban, és közterületi hirdetési felületekhez sem volt könnyű jutniuk.

A képviselő szerint az a legfontosabb cél, hogy a magyar médiaügyekben Magyarország, a magyar emberek dönthessenek, és a médiatanácsban ne csak a Fidesz tagjai foglalhassank helyet.



DK: az uniós javaslat az újságírók és a szerkesztőségek függetlenségét védelmezné



Kálmán Olga (DK) azzal vádolta a kormányoldalt, hogy az elmúlt 12 évben a sajtószabadság felszámolása érdekében tett lépéseket. Szerinte jóval 500 felett van jelenleg a "Fidesz-birodalom sajtótermékeinek száma", miközben a kormány pénzügyileg vagy törvényileg lehetetleníti el a független sajtótermékeket.

A képviselő bírálta a közmédiát, és elmondta, hogy szerinte a kormányoldal most megijedt az uniós javaslattól, és elkezdett "trükközni", azt állítva, hogy az EU be akar avatkozni a hazai médiapiacba. Hangsúlyozta: az európai médiahatóság létrehozásának célja éppen az, hogy más uniós országban ne ismétlődhessen meg az, ami Magyarországon történt. Az új javaslat az újságírók és a szerkesztőségek függetlenségét szeretné védelmezni - értékelt a DK-s képviselő.


Előterjesztő: a szubszidiaritás vizsgálatáról szól a vita



Tessely Zoltán (Fidesz) az előterjesztők nevében a vitában elhangzottakra válaszolva elmondta: a szubszidiaritás vizsgálatáról szól a vita, ebben az eljárásban a fő szempont mindig a tagállami hatáskör és a szuverenitás védelme. Azt vizsgáljuk, hogy az uniós fellépés szükségszerű-e, hatékony-e, arányos-e - magyarázta.

A baloldali képviselőkről azt mondta, hogy felszólalásaikban a közszolgálati híradást támadták. Ismerjük, milyen az, amikor a politikai baloldal teljes összefogással támadja a közszolgálati médiát; volt, amikor ezt fizikai erőszakkal tette 2018-ban, és folyamatos politikai nyomásgyakorlással azóta is - jegyezte meg ezzel kapcsolatban Tessely Zoltán.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!