OGY - Krónika 6. rész (Európa kulturális fővárosa)

Belföld, 2020.11.20

A veszprémi Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat sikeres megrendezéséhez és megszervezéséhez kapcsolódó törvényjavaslat vitáját folytatta az Országgyűlés pénteken.



Fidesz: a veszprémiek régi álma valósulhat meg



Ovádi Péter (Fidesz) azt mondta: Veszprém Magyarországon - Pécs után - másodikként válhat Európa kulturális fővárosává 2023-ban, amivel régi álom valósul meg a veszprémiek számára. Hangsúlyozta: a veszprémi pályázat erős pontja volt, hogy a Bakony- Balaton régióval együtt indultak a címért.

Rámutatott: a világjárvány miatt Veszprémnek is sok felkészülési eseményt le kellett mondania, a helyi éttermek, színházak, koncerthelyszínek is nagy kihívásokkal néznek szembe. Hozzátette: a koronavírus okozta gazdasági sokkhatás leküzdése után 200 százalékon kell dolgozni azért, hogy 2023 olyan év legyen, amelyet megálmodtak.

Ezért - folytatta - arra kérnek felhatalmazást a parlamenttől, hogy mindent a lehető leggyorsabban, de a lehető legnagyobb körültekintéssel készítsenek elő 2023-ra.



Jobbik: buktatókat is rejt a javaslat



Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) nem vitatta, hogy fontos törvényjavaslatról van szó, de szerinte az előterjesztés buktatókat is rejt.

A vizes VB többszörösére növekedett költségvetésére utalva felvetette: jelenleg 88,5 milliárd forintból tervezik a kulturális fővárosi címhez kapcsolódó programokat és infrastrukturális beruházásokat, de kérdés, hogy a végén mennyibe kerülnek majd.

Aggályosnak tartotta a közbeszerzési eljárásoktól való mentesülést is, szerinte ezt az idő rövidsége nem indokolja



KDNP: nemzeti érdek a program sikere



Nacsa Lőrinc, (KDNP) a jobbikos képviselő szavaira reagálva azt mondta: igenis indokolt az a "gyorsítósáv", amelyet a parlament meg szeretne adni a kormánynak, annak érdekében, hogy a rendezvénysorozathoz kapcsolódó beruházások megvalósuljanak.

Hangsúlyozta: az európai kulturális főváros sikere nemzeti érdek, Veszprém és a régió ezáltal Európa figyelmének középpontjába emelkedhet.

A javaslat hatékony közpénzfelhasználás mellett biztosítja, hogy a programokhoz kapcsolódó fejlesztések elkészüljenek 2023-ig - mondta.



MSZP: fontos, hogy a beruházások ne "egyszeri attrakciók" legyenek



Mesterházy Attila (MSZP) hangsúlyozta: veszprémiként büszke arra, hogy a város, és a térség Európa kulturális fővárosa lesz. Fontosnak tartotta, hogy az időbeni elkészüljenek a programokhoz kapcsolódó projektek, ugyanakkor az átláthatóság megteremtése érdekében azt szorgalmazta: adjanak "rálátási lehetőséget" a beruházások lebonyolítására a helyi ellenzéknek vagy az általuk jelölt civil szakértők számára.

Azt is kiemelte: akkor lesz igazán sikeres a program, ha a megvalósuló beruházások nem "egyszeri attrakciók" lesznek, nem csak 2023-ra szólnak, hanem később is szolgálják majd az ott lakók érdekeit.

Jelezte: érti a közbeszerzésekkel kapcsolatos jobbikos aggályokat, de mégis azt javasolja az MSZP-nek, hogy támogassa a javaslatot.



Nemzetiségi képviselő: vonják be az előkészítésbe a nemzetiségeket is!



Ritter Imre, nemzetiségi képviselő reményét fejezte ki, hogy a javaslat alapján a programsorozat szervezése, a beruházások előkészítése időben elkezdődik és a korábbi pécsi programnál sikeresebben fog megvalósulni.

Hangsúlyozta: Veszprém megye a magyarországi németség tradicionálisan lakott régiója. Azt kérte: a szervezők a rendezvények sokszínűsége érdekében vonják be a programsorozat előkészítésébe a megyei és az országos nemzetiségi önkormányzatok és civil szervezetek kulturális szakértőit is.


Miniszterelnökség: a németséget is be kell vonni a munkába


Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára osztotta Ritter Imre véleményét abban, hogy a német nemzetiséget be kell vonni a programsorozatba. Mint fogalmazott, a németség az elmúlt években hatalmas munkát végzett ott.

Potocskáné Kőrösi Anitának (Jobbik) azt felelte: nem magyar jelenség, hogy drágulnak a beruházások.

Emlékeztetett arra, amikor Pécs volt Európa egyik kulturális fővárosa, a rendezvénysorozat után számos megújult épület gazdagította a várost. Úgy látta: a veszprémi beruházások az egész térséget szolgálják.


Az ülésen elnöklő Brenner Koloman a vitát lezárta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!