OGY - Krónika 6. rész (határozathozatalok)

Belföld, 2022.09.26

Több ellenzéki képviselő mentelmi jogát is felfüggesztette hétfőn az Országgyűlés a mentelmi bizottság javaslata ellenére.Mentelmi ügyekA mentelmi bizottság javaslatára a parlament 178 igen szavazattal, egyhangúlag felfüggesztette Fekete-Győr András (Momentum) mentelmi jogát. A Pesti Központi Kerületi Bíróság hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt kérte a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, mivel a Momentum politikusa egy 2018-as Kossuth téri tüntetésen a rendőrök közé dobott egy pirotechnikai eszközt.

Hargitai János, a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke elmondta, közvádas ügyről lévén szó a testület egyhangúlag javasolta a mentelmi jog felfüggesztését.

Fekete-Győr András azt mondta, az új politikai generáció tagjai mindenkor vállalják a felelősséget tetteikért, nem bújnak a mentelmi jog mögé, nem akadályozzák a magyar hatóságok munkáját, ezért mentelmi joga felfüggesztését kéri.

Ugyancsak felfüggesztette 147 igen, 24 nem szavazattal a parlament a DK-s Hegedüs Andrea mentelmi jogát. A Miskolci Járásbíróság egy magánvádas rágalmazási ügyben kérte a politikus mentelmi jogának felfüggesztését, mivel Hegedüs Andrea 2020-ban egy sajtótájékoztatón választási visszaéléssel vádolta Miskolc korábbi fideszes vezetőit. A mentelmi bizottság elnöke a mentelmi jog felfüggesztését javasolta, mert a DK-s politikus a sajtótájékoztató idején még nem országgyűlési, hanem önkormányzati képviselőként tevékenykedett.

A Kecskeméti Járásbíróság kérésére, a mentelmi bizottság javaslata ellenére a parlament nagy többséggel felfüggesztette a Momentum három képviselőjének, Orosz Annának, Hajnal Miklósnak és Tóth Endrének a mentelmi jogát ugyanabban a magánvádas rágalmazási ügyben. Hargitai János azért javasolta a politikusok mentelmi jogát felfüggesztését, mert az ügy idején, 2022 januárjában még nem voltak országgyűlési képviselők.

A Momentum korábbi kecskeméti képviselője azért perelte be a párt vezetőségében akkor résztvevő három képviselőt, mert szerinte tévesen állították róla, hogy sorozatosan etikai vétségeket követett el.

Nem függesztette fel az Országgyűlés a mentelmi jogát Pócs Jánosnak (Fidesz) és két ügyben Jakab Péternek (független). A képviselőket rágalmazással vádolták.


Csökkentették egy DK-s képviselő tiszteletdíját


Tiszteletdíja kéthavi összegével megegyező mértékben, 3 949 200 forinttal csökkentette az Országgyűlés - 129 igen, 50 nem és egy tartózkodás mellett - Sebián-Petrovszki László (DK) képviselői fizetését. Az ellenzéki politikus az Országgyűlés egyik júniusi ülésén törvénytelennek nevezte a kormányt.

A határozat indoklása szerint a magyar kormány törvényességének kétségbe vonása az Országgyűlés törvényességének, azon belül minden egyes képviselő törvényes mandátumának megkérdőjelezését jelenti. A magyar kormány az Országgyűléstől nyeri felhatalmazását, az Országgyűlés pedig az alaptörvény rendelkezéseinek megfelelően, a választópolgárok általános és egyenlő választójoga alapján, közvetlen és titkos szavazással, a választók akaratának szabad kifejezését biztosító választásokon megválasztott országgyűlési képviselőkből áll. E tények megkérdőjelezése az Országgyűlés tekintélyét kirívó mértékben sérti, és nem megengedhető, hogy egyes képviselők politikai előnyszerzés céljából alaptalanul kétségbe vonják Magyarország alkotmányos rendjét - áll az indoklásban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!