OGY - Krónika 6. rész (kérdések)

Belföld, 2023.05.30

Egy fővárosi lőtérről, a veszprémi vasútállomás felújításáról, a családi pótlékról, az egészségügyről és a mezőgazdaságról is kérdezték a képviselők a kormány tagjait kedden az Országgyűlés ülésén.



LMP: mikor záratják be a Péceli úti lőteret?



Csárdi Antal (LMP) azt kérdezte, mikor záratja be végre a kormány a IX. kerületi, Péceli úti lőteret, amely nagy mértékben zavarja a környéken élők nyugalmát.

A képviselő telefonja felszólalása közben puskaropogás-szerűen megszólalt. Csárdi Antal emiatt elnézést kért, mondván, nem volt szándékos, de ez szerinte mégis jól prezentálta, hogy élnek a Péceli út környékén élők.

Rétvári Bence, a belügyi tárca államtitkára megjegyezte: nem volt ízléses ilyen hanghatásokat kelteni felszólalás közben. Közölte: az említett helyszínen sportlőtér működik, amellyel kapcsolatban már voltak panaszok, így a működési engedélyt bizonyos korlátozásokkal adták ki. Hozzátette: akusztikai szakértői vélemény is készült, korlátozták a lövésszámokat, és a jövőben is folytatják az ellenőrzést.



Fidesz: mikortól használhatják a megújult veszprémi vasútállomást?



Ovádi Péter (Fidesz) azt kérdezte, mikortól használhatja az utazóközönség a megújult veszprémi vasútállomást, tekintettel arra is, hogy Veszprém tölti be az EU kulturális fővárosa címet.

Nagy Bálint államtitkár közölte: az első ütem felújítása június 30-ra készül el, a második ütemmel pedig szeptember 30-ra végeznek.



DK: az Orbán-kormány nem a nagy hozzáadott értékű munkát támogatja



Varga Zoltán (DK) az akkumulátorgyárakkal kapcsolatban azt mondta: Magyarországra csak betanított munkát igénylő összeszerelő üzemek jönnek, míg Németországban a gyártás mellett oktatás és kutatás-fejlesztés is folyik majd. Az a munkaalapú társadalom, ahol nem a magas hozzáadott értékű munka a fontos, a leszakadás útját jelenti, hiszen a hozzáadott érték teremti meg a tisztességes bérek fedezetét - hangsúlyozta. Hozzátette: a DK árnyékkormánya emelné a béreket.

Menczer Tamás, a külügyi tárca államtitkára válaszában Gyurcsány Ferencet a rendszerváltás utáni időszak legkártékonyabb alakjának nevezte, hangsúlyozva, hogy az akkori baloldali kormány csődbe vitte az országot.

Önök ennek ellenére itt szégyenérzet nélkül bármit elmondanak - fogalmazott. Gréczy Zsolt DK-s képviselőre utalva hozzátette: a DK a "legendás mutogatót" is visszahozta a parlamentbe.

A DK-nak árnyékban a helye, jól áll nekik a sötét, más nem is áll jól - jegyezte meg.

A kérdéseket követően Gréczy Zsolt ügyrendi felszólalásban reagált, Menczer Tamást "tartalékos futsalosnak" nevezve. Visszausította az államtitkár szavait, és hangsúlyozta: 27 bírósági ítélet mondta ki, hogy az eset, amire Menczer Tamás utalt, nem történt meg.



Jobbik: miért nem emelik a családi pótlékot?



Balassa Péter (Jobbik) a kormány családtámogatási politikáját bírálva azt kérdezte: miért nem emelik a családi pótlék összegét, amely 2008 óta változatlanul 12 200 forint.

Vitályos Eszter államtitkár azt válaszolta: a kormány 2010-ben szakított a balliberális segélyezési rendszerrel és többek között adókedvezményeken keresztül sokkal nagyobb összeggel támogatja a családokat.



LMP: vezessenek be ármaximumot a magánegészségügyben!



Kanász-Nagy Máté (LMP) a magánegészségügyi ármaximum bevezetését javasolta a diagnosztikai vizsgálatokra, mondván, hogy csökkenteni kell a várólistákat és gátat kell szabni az elszabaduló áraknak.

Rétvári Bence államtitkár azt válaszolta: a kormány a béremeléseket fogja folytatni, mert ez a jó út, nem pedig a magánegészségügy, amit a baloldal javasol.



DK: miért nem a független színházakat támogatják a Corvin-lánc palotája helyett?



Gréczy Zsolt (DK) azt kérdezte, miért nem a független színházakat támogatja a kormány ahelyett, hogy 6 milliárd forintból a Corvin-lánc testületnek ad palotát.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára úgy reagált: a képviselő a Corvin-lánc testület megbecsült tagjait támadta méltatlanul. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány a vidéki és a fővárosi színházakat is támogatja.



Jobbik: a tisztességes gazdák tönkremennek



Bencze János (Jobbik) arról beszélt: a tisztességes, földből, állattartásból vagy méhészetből élők lassan tönkremennek, míg a földspekulánsoknak, a "narancsos gabonakereskedőknek" láthatóan semmiféle ellenőrzéstől, büntetéstől nem kell tartaniuk.

Farkas Sándor, az agrártárca államtitkára azt válaszolta: az agrárgazdaság körülményei az elmúlt 1 évben megváltoztak a háború és a brüsszeli szankciók miatt, de a kormány segít a gazdáknak, hogy alkalmazkodni tudjanak a megváltozott körülményekhez.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!