OGY - Krónika 6. rész (kérdések)

Belföld, 2024.04.15

A kórházak adósságairól, az illegális gumilerakókról, a nevelőszülői rendszerről is szó volt egyebek mellett a kérdések között hétfőn az Országgyűlésben.



Jobbik: az adósságfelhalmozás bizonytalanságot okoz az egyészségügyi ellátóhelyeken


Lukács László György (Jobbik) elmondása szerint az egészségügy legnagyobb baja, a folyamatosan halmozódó intézményi tartozásállomány: ez már a 100 milliárd forintot is meghaladja.

A kormány az elmúlt időszakban nem biztosította az egészségügy megfelelő finanszírozását, így lényegesen kevesebbet kapnak az intézmények, mint amennyi pénzre szükségük lenne a betegek ellátásra, mindez pedig bizonytalanságot okoz az ellátóhelyeken - mondta, feltéve a kérdést: tervezi-e a kormány a kórházi adósságok végleges felszámolását?

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte: idén 3225 milliárd forint áll rendelkezésre egyészségügyi célokra, közel a háromszorosa annak, mint a mivel a baloldal kormányzott.

Kiemelte, a baloldal kórházak bezárásával kezelné az adósságokat, Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt pedig a fizetős egészségügyet szorgalmazta; ezzel szemben a mostani kormány növelte a forrásokat és számos felújítást végzett az egészségügyben.


LMP: hogyan lép fel a kormány az illegális gumilerakók ellen?


Keresztes László Lóránt (LMP) arra figyelmeztetett, hogy országosan egyre nagyobb problémát jelent a szaporodó illegális használtgumi-lerakók ügye. Többek között Pécs mellett is létrejött egy ilyen lerakó, ami miatt a képviselő feljelentést tett.

Úgy tűnik, a jelenlegi rendszerben a hatóságok képtelenek mit kezdeni a helyzettel - összegzett. Mit tervez a kormány, hogy rendszerszinten megoldja az illegális gumilerakók jelentette problémát? - kérdezte.

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára emlékeztetett arra, hogy a kormány által 2020-ban meghirdetett klímavédelmi akcióterv fontos része az illegális hulladék elleni küzdelem. Az akciót számos pályázattal segítették, már több mint félmillió tonna elhagyott hulladékot számoltak fel - jegyezte meg.

Fontos lépésnek nevezte az illegális gumilerakók elleni küzdelemben, hogy 2023 októberétől a hulladékká vált gumiabroncsot ingyenesen lehet átadni a MOHU Mol Zrt.-nek.



DK: mikor lát hozzá a kormány a nevelőszülői rendszer megreformálásához?



Varga Zoltán (DK) közölte, a 12 év alatti, család nélkül maradt gyermekeket a törvény értelmében nevelőszülőknél kell elhelyezni, de itt is vannak rendszerszintű problémák, gyermekbántalmazások. Sokan más megélhetés híján állnak nevelőszülőnek, a gyerekek után kapott egyébként is kevés pénznek csak töredékét fordítják a neveltekre - részletezte. Szerinte az anyagiak ott is problémát jelentenek, ahol a lelkiismeretesen nevelik a gyerekeket. Mikor lát hozzá a kormány a nevelőszülői rendszer megreformálásához? - kérdezte.

Rétvári Bence államtitkár elmondta, 2010-ben az egy gyermekről gondoskodó nevelőszülő nettó 15 ezer forintos juttatásban részesült, most ez a juttatás 98 ezer forint. Közölte, a baloldali pártoknak számtalan lehetősége lett volna a gyermekek érdekében hozott intézkedéseket támogatni. Ezen intézkedések között említette a nevelőszülői gyed és foglalkoztatási jogviszony bevezetését, a gyermekvédelmi jelzőrendszer megerősítését.


A Jobbik csornai napelemgyár bezárásáról érdeklődött



Balassa Péter (Jobbik) azt kérdezte, hogy fordulhat elő, hogy bezár a csornai napelemgyár. Ötvenhat magyar állampolgárnak került veszélybe a munkája - közölte.

Elmondta, 2020 és 2022 között 7,7 milliárd forint veszteséget produkált a cég, annak ellenére, hogy egymilliárd forintos állami, kétmilliárd forintos uniós támogatást kapott, továbbá 22,5 millió euró hitelhez is hozzájutott kapacitásbővítésre hivatkozva. Jelezte, az ügyben megkereste a legfőbb ügyészt, aki feljelentésként értékelte levelét.

Fónagy János, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára közölte, a csornai Ecosolifer Kft. magántulajdonban van, a működésével kapcsolatos vezetői döntéseket önállóan hozza. Hozzátette: a hitelező bank a jogi lehetőségekhez mérten a szükséges vizsgálatokat elvégezte, az ahhoz kapcsolódó intézkedéseket megtette.

Ismertetése szerint a kft. márciusban 46 fős csoportos létszámleépítését jelentett be; 2024 márciusában Győr-Moson-Sopron vármegyében a betöltetlen üres álláshelyek száma 1924 volt, Csornán pedig 149.



LMP: kik befolyásolták a metrótendert?



Csárdi Antal (LMP) szerint mi sem mutatja jobban az Orbán-kormány és a Karácsony Gergely által vezetett főváros zárt ajtók mögötti összejátszását, mint a 3-as metró felújítása körüli botrány. Felidézte, hogy a korábbi fideszes városvezetés korrupciógyanús közbeszerzési eljárásban új gyártású szerelvények beszerzése helyett felújítottnak mondott, orosz gyártmányú, légkondicionáló nélküli, elavult és balesetveszélyes állapotú metrókocsikat szerzett be.

A Karácsony Gergely vezette városvezetés megígérte, hogy felállít egy vizsgálóbizottságot a visszaélések feltárására, de ez semmilyen eredményt nem hozott. Kik befolyásolták a metrótendert? - kérdezte.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerint Budapest lezüllesztéséért, jelenlegi helyzetéért az LMP is felelős, amely 2019-ben szövetséget kötött a Gyurcsány Ferenc vezette DK-val, továbbá az MSZP-vel, a Jobbikkal, a Momentummal és a Párbeszéddel.

Azt mondta, ez a szövetség sok mindent ígért, volt négy és fél éve, és nem csinált semmit. Ugyanakkor két korrupciós botrány is érinti az ellenzéket, az egyik "dollárbaloldal" kérdése, a másik a Lánchíd-botrány - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!