OGY - Krónika 6. rész (kérdések, azonnali kérdések)

Belföld, 2021.05.03

A Marcaliban tervezett honvédségi foglalkoztatóról, a szociális dolgozók külön juttatásáról és a településeknek járó kompenzációról is szó volt a kérdések között hétfőn az Országgyűlésben. Az azonnali kérdések között a családok támogatása és Tata városa is téma volt.



Jobbik: miért nem valósult meg a honvédségi foglalkoztató Marcaliban?


Steimetz Ádám (Jobbik) azt firtatta, miért nem valósult meg a honvédségi foglalkoztató üzem Marcaliban. A település híres katonaváros, amire büszkék, ezért fájó és szomorú, ami történik. Felidézte: Móring József Attila (KDNP) három éve javasolta a laktanya átalakítását, de nem történt semmi. Lenne munka, lenne megélhetés és a terület nem is áll a honvédelmi tárca tulajdonában. Miért nem segíti a kormány az ígéret valóra váltását? - kérdezte.

Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár kiemelte: egy 38 hektáros ingatlanról van szó, és hasznosításának több formáját vizsgálja a tulajdonos.

Barnamezős az ingatlan, azaz sokkal nehezebb befektetőt találni rá - jegyezte meg.

Ezzel együtt a tulajdonjogokat gyakorló társaság kész együttműködni minden szereplővel, a képviselővel is - jelezte. Arra bíztatta a politikust, keresse meg személyesen Móring József Attilát.


DK: kompenzálják az elvonások miatt a fővárost és a kerületeket?


Hajdu László (DK) arról beszélt, hogy a kormány a járvány elleni védekezés ürügyén 130 milliárd forintot vont el a fővárostól és kerületekről. Az iparűzési adó kapcsán elhangzott, hogy a kieső jövedelem pótlására tárgyalások kezdődnek - idézte fel. Azt kérdezte, lezajlottak-e ezek a tárgyalások, milyen eredményt hoztak, és kap-e valamilyen kárpótlást a főváros és a kerületek ténylegesen?

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára úgy reagált: az önkormányzatok helyzete stabil finanszírozási szempontból is, a 2010-es évhez képest még jobbnak is minősíthető. Jelezte: számukra a 2021-es költségvetésben 17 százalékkal több támogatás található. A kérdezett tárgyalások lezajlottak, a kormány hamarosan dönt, de az önkormányzatok napi működése nincs veszélyen - hangsúlyozta. Megjegyezte: a járvány az állam és az önkormányzatok teherbíró képességét egyaránt igénybe veszi.


LMP: miért nem kapják meg a szociális dolgozók az egyszeri 500 ezer forintos juttatást?


Ungár Péter (LMP) azt hangoztatta: a szociális dolgozók a harmadik hullámban kiválóan teljesítettek, és külön megköszönte a munkájukat. Még mindig érthetetlen ugyanakkor, hogy miért nem adták meg nekik azt az egyszeri 500 ezer forintos bérkiegészítést, amit az egészségügyi dolgozók megkaptak. Munkájuk nélkül leállna az ország - mutatott rá. Azt kérte, ne arról beszéljen a kormány, hogy 2010 óta mennyivel nőtt nominálisan a bérük, hanem arról, miért nem adták meg a külön juttatást számukra.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára azt mondta: nagy igény volt a területen az elmúlt években megvalósult béremelésre.

Tavaly 14 százalékkal nőtt a bérük a válság ellenére. Amikor az előző válság volt, emelték a bérüket? - kérdezte, majd meg is válaszolta: nem. Rámutatott: a képviselő azokkal kampányol, akik csökkentették a szociális dolgozók bérét.


Azonnali kérdések


Jobbik: a nehéz helyzetű családokat kellene segíteni


Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arról beszélt, hogy meglepő módon egy világjárvány közepén, egy feszült válsághelyzetben a kormány arról írt alá szerződést, hogy családbarát kormányzatként reklámozza magát. Nem önreklámra, propagandára kellene fordítani komoly összegeket, hanem a nehéz helyzetben lévő családoknak kellene segíteni - jelentette ki.

Úgy vélte, a családbarátságot nem óriásplakátokon kellene hirdetni, hanem ennek megfelelően kellene cselekedni.

Varga Mihály miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter úgy válaszolt, hogy a reklám nem arról szól, hogy a kormány "magát akarja fényezni", hanem arról, hogy a kormány értéknek tekinti a családot, és fontosnak tartja, hogy könnyebb legyen családot alapítani, gyermeket vállalni. Ezért emelték jelentősen a családok támogatására fordított összegeket az elmúlt időben - mutatott rá.

Hangsúlyozta: a családok támogatására szükség van, ebből a kormány nem fog visszalépni.


MSZP: miért nem egységesen újítják fel Tata központját?


Gurmai Zita (MSZP) azt firtatta, miért nem egységes koncepció alapján újítják fel Tata városközpontját. Miközben a Miniszterelnökség korábban arról beszélt, hogy a meghirdetett pályázatokat összehangolják, csak a történelmi városmag egy kis szeletére koncentrálnak, és sok fontos épület maradt ki a tervekből - vélekedett.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára közölte: Tata építészeti értékeinek megóvása és fejlesztése mindenkinek érdeke, és a város lakói számíthatnak ebben a kormányra és a polgármesterre. Jelenleg is folyamatban van a település fejlesztési koncepciójának felülvizsgálata, és van egységes koncepció, amely összehangolja az elképzeléseket - mondta. Hozzátette: jelentős szakmai érdeklődés övezi a pályázatot, tehát nagyobb a bizalom, mint amit a képviselő felszólalása sugall.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!