OGY - Krónika 6. rész (költségvetés)

Belföld, 2019.06.19

A kormánypártok támogatásukról biztosították a 2020-as büdzsét, a Jobbik viszont például az agrárfejezetet bírálta, a MSZP pedig a szociális kiadásokat kevesellte a költségvetési törvényjavaslat szerdai vitájában, az Országgyűlésben.



Fidesz: az ország megfelel a brüsszeli mércének


Szatmáry Kristóf (Fidesz) a kormánypártok nevében visszautasította Gyurcsány Ferenc (DK) állítását, hogy az euró bevezetésével kapcsolatban a kormányzat félne az unió kontrolljától a költségvetésben. Kijelentette: nincs mitől félni, az ország megfelel a brüsszeli mércének.

Ugyancsak visszautasította, hogy ne lenne jövőképe a büdzsének, szerinte a családtámogatások okán a legnagyobb jövőképpel bír a jövő évi költségvetés.

Csárdi Antalnak (LMP) úgy felelt: a magyar sportra fordított pénz nagy arányban fordítódik egészségmegőrzésre, hiszen a gyermekek sportolását is szolgálja. Budapest fejlesztését soha ennyi forrás nem szolgálta - szögezte le.

Kijelentette azt is: a költségvetés megbecsüli az emberek munkáját és egyensúlyban tartja a gazdaságot, csökkenti az államadósságot. Javítja a családok helyzetét is, és csökkenti a vállalkozások terheit, egyszerűsíti életüket.


Jobbik: falun élni sok régióban a reménytelenség szimbóluma


Magyar Zoltán (Jobbik) a kormány agrárpolitikájáról beszélt, úgy fogalmazva, hogy falun élni nagyon sok régióban a reménytelenség szimbóluma.

Szerinte a Fidesz szemében a mezőgazdaság, a vidék csak arról a néhány ezer emberről szól, aki főállásban meg tud élni a termőföldből.

Kiemelte, hogy az európai uniós közös agrárpolitika 2020-ban kifut, és az új program várhatóan csak 2022-2023 körül indul el, ezért jobb lett volna, ha már a mostani költségvetés felkészült volna az átmeneti évekre. Legalább 15 százalékkal növelni kellene a nemzetállami hozzájárulást - sürgette.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) alulfinanszírozottságát is kifogásolta, hangsúlyozva, hogy a Nébihnek sem a technikai, sem az emberi erőforrása nem elegendő, ezért van túl az ország már például egy eperbotrányon.

A Jobbik politikusa végül azt is mondta, hogy az Igyál tejet és az iskolagyümölcs-programban csak az igények töredékét tudják kiszolgálni az előirányzatból.


KDNP: a 2020-as a családok és az adócsökkentések költségvetése


Nacsa Lőrinc (KDNP) a családok és az adócsökkentések költségvetésének nevezte a jövő évit. Hangsúlyozta, a büdzsé kiemelten segíti a gyermeket nevelő családokat, megvédi az elért gazdasági eredményeket, a gyermeket helyezi előtérbe, és segíti a fiatalokat, hogy annyi gyermekük legyen, amennyit szeretnének.

Kiemelte, hogy a kormány 2010 óta több mint megduplázta a családtámogatásokat, jövőre pedig a költségvetésben 2228 milliárd forint áll rendelkezésre a családok támogatására.

A KDNP-s képviselő arról is beszélt, hogy a magyar az egyik legdinamikusabban növekvő gazdaság Európában, és a GDP növekedési üteme várhatóan jövőre is 4 százalék felett lesz majd. A kedvező gazdasági eredmények hátterében a foglalkoztatás dinamikus bővülése, a bérek emelkedése, a töretlen beruházási kedv és az export kiemelkedő teljesítménye áll - sorolta, hozzátéve, hogy ezzel szemben a 2010 előtti balliberális kormányok több mint egymillió embert tett munkanélkülivé, a családalapítás pedig akkor egyenlő volt a szegénység vállalásával.

Közölte: 2020. január 1-jén bevezetik a négygyermekes édesanyák szja-mentességét, és jövőre is nő a gyermekétkeztetésre fordított összeg.

Végül szólt az egyházak támogatásáról, közte például templomok felújításáról és az egyházi óvodák fejlesztési programjáról.


MSZP: egyre kevesebb jut szociális kiadásokra


Korózs Lajos (MSZP) arról beszélt, hogy a gazdasági növekedés ellenére a kormány arányaiban egyre kevesebbet fordít szociális kiadásokra.

A családok hitegetésének költségvetése ez, csak a jobb helyzetben élő családokat támogatják - vélekedett.

Kifejtette: az idősödő népesség ellátása egyre több forrást igényelne. A következő évtized a szociális területen arról fog szólni, hogy "mindenki harcol mindenki ellen" a szociális ellátásért, a férőhelyekért az ellátó intézményekben - közölte. Hozzáfűzte: a szociális ágazat bérfelzárkóztatásáról nem gondoskodik a költségvetés.

A képviselő kitért rá: a nyugdíjak tartósan le fognak szakadni a bérektől, és igazságtalanságok alakulnak ki a nyugdíjrendszerben.

A családtámogatásokat illetően elmondta: nemcsak a gyermekek születését kellene támogatni, hanem a felnevelésüket is.


Fidesz: a költségvetés szavatolja a magyarok biztonságát


Hubay György (Fidesz) hangsúlyozta: a jövő évi büdzsé egyértelműen a családok támogatásának költségvetése, de emellett a magyar emberek biztonságát is szavatolja.

Közölte: a kormány a déli határ - egyúttal a schengeni övezet külső határának - védelmére hatékony lépéseket tett, és ezek eredményeként ma Magyarország biztonságos ország. Ahhoz, hogy ezt a biztonságot meg tudják védeni, kiemelten fontos a magyar gazdaság stabilitásának hosszú távú megteremtése - mutatott rá.

A politikus kiemelte: ma a magyar gazdaság az egyik legdinamikusabban növekedő gazdaság Európában, de a potenciális veszélyforrások - például a lassuló globális növekedés vagy a kereskedelmi feszültségek - ellen meg kell védeni.

Mint mondta, fontos, hogy a kormány kiemelt figyelmet fordítson a rendvédelmi kiadásokra, a közbiztonság megerősítésére, a terrorizmus elleni védelemre, a katasztrófavédelem fejlesztésére és a bűncselekmények felderítésére.

A magyarok biztonságának megőrzése érdekében a kormány továbbra is határozottan kiáll, és az ehhez szükséges forrásokat biztosítja a költségvetésben - jelentette ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!