OGY - Krónika 6. rész (költségvetés)

Belföld, 2022.06.22

Folytatták a képviselők a 2023-as költségvetés vitáját az Országgyűlés szerdai ülésén.



Momentum: ez egy gigantikus megszorító csomag


Fekete-Győr András (Momentum) kijelentette: képviselőik nem szavazzák meg a költségvetést. A kormányfő évek óta a megszorítások, az adóemelések ellen beszél, de most, amikor tényleg baj van - és nem csak a felelőtlen választási költekezés miatt -, "letesznek elénk egy gigantikus méretű megszorító csomagot" - mondta.

Úgy vélte, a javaslat kizárólag arról szól, hogy a Fidesz bármi áron hatalmon akar maradni, és a kormánypártok addig küzdöttek a megszorítások ellen, míg most maguk is durva megszorításokat akarnak bevezetni.

Közölte: fontos lenne az oktatás és az egészségügy fejlesztése, az emberekbe kellene fektetni, ezért a Momentum emelné a pedagógusok fizetését, és erre lenne is forrás. Azonban oktatásfejlesztésről, tanári béremelésről szó sincs a javaslatban, az egészségügyre fordított összeg reálértéke pedig csökkenni fog - mondta. Hozzátette: az egészségügyben is béremelésre lenne szükség.

A képviselő szerint veszteséges ágazatokon kérnek számon extraprofitot. Ez a javaslat az áremelés és elszegényedés költségvetése, és nem a spórolás a baj, hanem az, ha az oktatáson, az egészségügyön, a szociális szférán spórolnak - vélekedett. Hozzáfűzte: mindeközben "az Orbán-cégek" extraprofitjához nem nyúlnak, pedig náluk kellene adót emelni.

A párt másik vezérszónoka, Gelencsér Ferenc úgy folytatta: a rendszerváltás óta eltelt 32 évben Magyarországon sosem volt prioritás az egészségügy, pedig sokak halálát meg lehetett volna előzni, de a mindenkori kormányt nem érdekli az emberek egészsége. Ezek után nem lehet csodálkozni, hogy "fogy a magyar" - fogalmazott. Hozzáfűzte: inkább az egészségügyre kellene többet fordítani a látványberuházások helyett.

A képviselő ugyancsak az elszegényedés költségvetésének nevezte a javaslatot, amelyben csak tovább görgetik az egészségügy problémáját, ezért a párt azt javasolja, hogy többet fordítsanak erre a területre. Konszenzusnak kellene lennie arról, hogy a magyarok egészsége a legfontosabb, a költségvetés középpontjában az embernek kellene lennie - jelentette ki.

Bedő Dávid, a Momentum harmadik vezérszónoka szerint a javaslat azt bizonyítja, hogy a kormány korábban nem volt rákényszerítve, hogy egy olyan jól átgondolt költségvetést rakjon össze, amelyen érezni, hogy valóban a magyarok gyarapodását segíti. Ebben a javaslatban csak a különadók és a megszorítások világosak, minden más mellébeszélés, aminek egyetlen célja, hogy elkerüljék a még súlyosabb gazdasági válságot - vélte.

Úgy látja, világos célokra van szükség, hogy mire költsük "azt a keveset, ami maradt". A párt átcsoportosításokat javasol a költségvetésben, mert szűkös esztendők jönnek, amikor csak arra lehet költeni, ami valóban az emberek jólétét, egészségét és jövőjét szolgálja - magyarázta.


MSZP: a 2023-as büdzsé a bizonytalanság költségvetése



Az MSZP vezérszónoka a bizonytalanság költségvetésének nevezte a 2023-as büdzsét. Tóth Bertalan úgy fogalmazott: bizonytalan a geopolitikai helyzet, a jogállamisági eljárás kimenetele, az uniós felzárkóztatási forrásokhoz való hozzáférés, és ezért bizonytalan a költségvetésben lefektetett összes sarokszám is.

Biztosnak nevezte azonban az a "brutális inflációt", a Fidesz-kormány által elkezdett megszorítások, leépítések sorát. Ezek viszont a megélhetés biztonságát ássák alá - jelentette ki Tóth Bertalan.

Létbizonytalanság alakul ki a nyugdíjasoknál, az alulfizetett pedagógusoknál, a szociális ágazatban dolgozóknál, a családoknál, lényegében a társadalom bő kilenc tizedénél - vélekedett a szocialista politikus.

Hozzátette: az Orbán-kormány a magas államadóssághoz és államháztartási hiányhoz Európa egyik legnagyobb pénzromlási ütemét, és egyik legalacsonyabb versenyképességét társította. Az államadósság nagyobb, mint 2010-ben a válság után, az év elején adott 13. havi nyugdíjat és az adóvisszatérítést pedig már rég elvitte az infláció - mondta.

Közölte: a Fidesz fokozatosan leépítette a jogállamot és a demokráciát, "hátat fordított az uniós értékeknek". Az uniós források megszerzése érdekében Tóth Bertalan szerint az Orbán-kormánynak kompromisszumokra kellene törekedni az EU-val, legalább az európai ügyészség és a korrupcióellenes harc kérdésében.

A szocialista politikus arról is beszélt: az MSZP növelné az egészségügyi ellátásra és a közoktatásra fordított összeget, valamint a két területen dolgozók bérét is, korrigálnák a nyugdíjakat, garantálnák a szociális megélhetési minimumot, megdupláznák az alanyi jogon járó családtámogatásokat, növelnék az álláskeresők támogatását, segítséget adnának az önálló felnőtt életkezdéshez, gondoskodnának arról, hogy "ne fázzon senki", adómentessé tennék a minimálbért, kezdeményeznék a vállalatokon belüli bérkülönbségek minimalizálását, illetve visszaadnák "az önkormányzatok szabadságát".

Vajda Zoltán, a szocialisták másik vezérszónoka azt mondta: elemzők kimutatása szerint a magyar az EU egyik legkevésbé átlátható költségvetése, és szerinte "egy brutális megszorító csomag körvonala" rajzolódik ki a büdzsében.

Úgy fogalmazott: a kormány az embereken, a családokon akar spórolni, ezért a létbizonytalanság költségvetésének is nevezte a büdzsét. Emlékeztetett: 2010-ben a GDP 31,1 százaléka jutott jóléti kiadásokra, jövőre azonban csak 23,6 százalék, amely még az idei 24,6 százalékhoz képest is csökkenést jelent.

Az MSZP szerint nemcsak a miniszterelnök fizetését kellene az osztrák szinthez viszonyítani, hanem az emberek támogatását is, ezért dolgoztak ki a szocialisták a költségvetési javaslathoz egy létbiztonsági csomagot - tette hozzá.

Vajda Zoltán ismertette azt is, hogy kezdeményezi a tömegközlekedés áfájának nulla százalékra csökkentését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!