OGY - Krónika 6. rész (kormányhivatalok)

Belföld, 2021.04.30

A fővárosi és megyei kormányhivatalok elektronikus ügyintézésével, valamint a kormányhivatali adatszolgáltatással összefüggő törvénycsomag általános vitájával zárta pénteki napirendjének tárgyalását az Országgyűlés plénuma.



Kormányhivatalok


A fővárosi és megyei kormányhivatalok elektronikus ügyintézésével, valamint a kormányhivatali adatszolgáltatással összefüggő egyes törvények módosításáról szóló javaslat általános vitájában György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára elmondta: a kormányzat kiemelt célkitűzése, hogy bizalomra épülő, hatékony és gyors közigazgatás működjön Magyarországon, ennek volt első lépése a kormányhivatalok, majd a kormányablakok kialakítása.

A közigazgatásnak folyamatosan reagálni kell a kor kihívásaira és a felmerülő igényekre - jelentette ki, legnagyobb kihívásként a digitalizációt említve.

Az előterjesztésről szólva elmondta: az aláírásminta-alapú hitelesítési rendszer lehetővé teszi, hogy az elektronikus aláírópadon tett kézjegy a digitális dokumentumra kerülhessen.

További innovatív megoldásként említette egyes informatikai hálózatok felmenő rendszerben való összekapcsolását és az építőipar foglalkoztatási viszonyainak fehérítését szolgáló rendszer kiépítését.

Héjj Dávid, a Fidesz vezérszónoka hangsúlyozta: a javasalt megfelelő garanciák mellett könnyíti az eljárásokat, egyszerűbbé és átláthatóbbá teszi az adminisztrációt.

Üdvözlendőnek és támogatandónak nevezte az elektronikus szolgáltatások mind szélesebb körű használatát, illetve az építőipar kifehérítését.

Magyar Zoltán (Jobbik) - a javaslat időszerűségét megemlítve - problémásnak nevezte az egyes adatbázisok összekötését, hozzátéve, nem látják eléggé indokoltnak az azon belüli adatlekéréseket.

Hozzátette: az építőipari felügyelet intézménye, az ágazat fehérítése jó gondolat, de arttól tartanak, hogy a kormányzat által választott megoldás komoly adminisztrációs terhet jelent majd az érintetteknek.

Nacsa Lőrinc (KDNP) azt emelte ki, hogy a javaslat aláírásminta alapú hitelesítési rendszert hoz létre a kormányhivatalokban. Ehhez kapcsolódóan a kormányablakokban bevezetnek egy úgynevezett aláírópadot is, amivel meghatározott ügyekben papírmentessé válik a személyes ügyintézés - emelte ki.

Az indítvány létrehozza a nemzeti építőipari felügyeleti és adatszolgáltató rendszert, illetve az annak részeként működő építőipari monitoring rendszert, ami az üvegkapu nevet kapta - közölte. Az üvegkapu az építési munkaterületre való be és kilépések adatait rögzíti - tette hozzá.

Az üvegkapu fehéríti az építőipart és az ágazat munkavállalók érdekeit is szolgálja, mert csökkenti a kiszolgáltatottságukat és hozzájárul az érdekvédelmükhöz - jelentette ki. Varga László (MSZP) azt mondta, hogy a javaslat nagy része több, mint időszerű. Az indítvány egyik központi eleme a kormány- és járási hivatalokban az aláírásminta, mint hitelesítési eszköz bevezetése - emelte ki.

Az üvegkapu rendszer valós időben tartja számon az építési területen tartózkodó jogosult foglalkoztatottakat és a jelen lévő vendégeket - hívta fel a figyelmet. A képviselő azt mondta, hogy az indítvány jelentős adatvédelmi aggályokat vet fel, mert az építőipari dolgozókat a rendszer valós időben figyelni fogja. Sebián-Petrovszki László (DK) arról beszélt, hogy a javaslatnak számos, előnyös és hasznos pontja van. Hozzátette, az utóbbi időben a parlament többször is tárgyalt az állami közszolgáltatások digitalizációjáról szóló indítványokat, amiket a DK mindig támogatott.

Az üvegkapu bevezetése azonban számos aggályt felvet - jelentette ki. Nem értett egyet azzal, hogy embereket végig kövessenek a munkájuk során. A képviselő úgy fogalmazott: nem gondolja, hogy az államnak feladata lenne tudni arról, hogy az egyes emberek éppen hol vannak.

Felmerül a kérdés, hogy ez jogszerű-e, megfelel-e az adatvédelmi szabályoknak - mondta.

Miután Hiller István levezető elnök lezárta a vitát, György István, a Miniszterelnökség államtitkára reagált az elhangzottakra. Az adatok összekapcsolásáról úgy vélekedett, hogy az ügyintézőknek számos esetben nehézséget jelentett, hogy nem láttak bele bizonyos adatbázisokba.

Az üvegkapu rendszer használata minimális adminisztrációs terhet jelent, miközben szolgálja a gazdaság fehérítését és a munkavállalók biztonságát - nyomatékosította álláspontját.

Ezután Hiller István az ülést bezárta, a parlament várhatóan hétfőn folytatja a munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!