OGY - Krónika 6. rész (magyar-török megállapodás a közúti fuvarozásról, magyar-szerb földgázvezeték)

Belföld, 2020.02.25

Nemzetközi egyezmények tárgyalásával folytatta keddi munkáját az Országgyűlés.



Magyar-török megállapodás a nemzetközi közúti személyszállításról és árufuvarozásról


Perényi Zsigmond, az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára a megállapodás megkötését indokolva elmondta: a Törökország és Magyarország közötti közúti személyszállítási és árufuvarozási kapcsolatokat eddig egy több mint 50 éves, 1968-ban aláírt kormányközi megállapodás szabályozta. Kitért arra: a megállapodás rögzíti a személyszállítás, az árufuvarozás feltételeit és kereteit, szabályozza az engedélymentesség eseteit és a túlméretes, illetve veszélyes áruk szállítását, illetve rendelkezik a fuvarozók kötelezettségiről és a szabálysértések esetén hozandó intézkedésekről.

Hangsúlyozta: a megállapodás elősegíti a magyar fuvarozók piachoz jutását magyar-török viszonylatban. Megerősítette: a szerződés nem befolyásolja Magyarország uniós tagságból fakadó kötelezettségeit.

Csenger Zalán Zsolt, a Fidesz vezérszónoka felidézte: egy több évtizedes jogi egyeztetésre tesz pontot a javaslat, hiszen ezt a területet egy 50 éves ezelőtt aláírt szerződés szabályozta.

Támogatta a javaslat elfogadását a jobbikos Gyüre Csaba, aki részletesen ismertette a megállapodás pontjait. Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka elmondta: a megállapodás hozzájárul a két ország közötti élénkebb kereskedelmi, gazdasági és a kulturális kapcsolatok kialakulásához. Molnár Gyula (MSZP) szintén egyetértett a megállapodás kihirdetésével.

Az államtitkár megköszönte a támogató nyilatkozatokat és megerősítette, hogy a javaslat a két ország kapcsolatainak élénkítését szolgálja.


Magyar-szerb földgázvezetékről szóló törvényjavaslat


Perényi Zsigmond államtitkár expozéjában kifejtette: a törvényjavaslat célja a magyar és a szerb kormány között a közös államhatárt keresztező földgázszállító vezeték építésével, üzemeltetésével, fenntartásával, rekonstrukciójával és üzemzavar-elhárításával kapcsolatos együttműködésről szóló megállapodás kihirdetése, hogy azt így beilleszthessék a magyar jogrendbe.

A két kormány a megállapodás aláírásával elismerte: országaik biztonságos energiaellátása érdekében elengedhetetlen az együttműködés. A szóban forgó gázvezeték megfelelő lehetőség a szállítási útvonalak és beszerzési források diverzifikálására, és segíti a közép-európai régió földgázellátását is - mondta az államtitkár.

Csenger-Zalán Zsolt (Fidesz) közölte: Magyarország gázellátásának folyamatos biztosítása érdekében diverzifikációra van szükség, ennek részeként elengedhetetlen a magyar-szerb együttműködés, a most tárgyalt megállapodás pedig ezt segíti elő.

Balczó Zoltán (Jobbik) azt mondta, a földgázellátás biztonsága szempontjából fontos ennek a közös magyar-szerb létesítménynek a megépítése.

Juhász Hajnalka (KDNP) azt nevezte a legfontosabb energiapolitikai célnak, hogy megbízható forrásból hosszú távon biztosított legyen a fogyasztók ellátása.

Molnár Gyula (MSZP) közölte: egy olyan hálózat egyik eleméről van szó, amely mind Magyarországnak, mind Szerbiának fontos, ezért támogatják a beruházást segítő döntéseket.

Ungár Péter (LMP) szerint komoly geopolitikai kérdés van a Ház előtt, de jelezte, hogy ezzel a nemzetközi gázvezetékkel sem csökken majd az energiafüggés Oroszországtól.

Perényi Zsigmond zárszavában hangsúlyozta, a kormány minden olyan beruházást támogat, amely segíti az ország energiaellátásának diverzifikálását. Rögzítette, a tárgyalt megállapodás az építési munkálatok megkezdéséhez szükséges. Hozzátette: a gáz vásárlása nem tárgya a javaslatnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!