OGY - Krónika 6. rész (megújuló energiaforrások)

Belföld, 2021.04.28

Az egyes megújuló energiaforrásokkal összefüggő törvényjavaslat tárgyalásával folytatta munkáját az Országgyűlés szerdán délután.



MSZP: miért nem támogatják a napelem-telepítéseket az otthonteremtési programon keresztül?


Molnár Gyula, az MSZP vezérszónoka a javaslattal összefüggésben azt mondta, hogy Magyarország nagyon komoly lemaradásban van. Ha már ilyen törvényjavaslatot benyújtanak, ami fontos, szükséges, és bizonyos elemei támogatandók, akkor "miért nem váltják aprópénzre"? Miért nem támogatják a napelemek telepítését az otthonteremtési programon keresztül? - hozott példát.

A képviselő felhívta a figyelmet arra a változásra, amely szerint megszűnik a napelemeknél az a szabály, hogy az adott háztartás termelésének, illetve fogyasztásának szaldója az elszámolás alapja. A megtérülés bizonyos szempontból tervezhetetlenné válik - bírált.



DK: jó lett volna megismerni az előzetes hatásvizsgálatokat


Varju László, a DK vezérszónoka szerint megkésett és lassú, amit a kormány ezen a területen tesz, arra van szükség, hogy Európa lakosságának nagy többségét élvező gondolkodásmódot valósítsanak meg.

Fontos a zöld villamos energia megjelenése, de akkor mit kezdenek azzal, ami az atomenergia-programjukban van? - tette fel a kérdést.

Megjegyezte: örült volna, ha az előzetes hatásvizsgálatokról tájékoztatást kaptak volna.

Kitért a Mátrai Erőmű körül történtekre, a tulajdonjog állami visszavásárlására, és azt mondta, pontosan nem tudni, mi lesz ennek a vége.


LMP: átfogó lakásszigetelési programra van szükség


Keresztes László Lóránt, az LMP vezérszónoka szerint a javaslat fontos jogharmonizációs elemeket és olyan tartalmi lépéseket tartalmaz, amiket tudnak támogatni. Úgy értékelte, fordulat következett be a kormánypárti képviselők gondolkodásában, a probléma létezését elismerik. Ugyanakkor ha a stratégiai, gyakorlati lépések kerülnek elő, akkor "pepecselnek" csak - fűzte hozzá.

Az egészet mintha arra használnák, hogy például a paksi projektet legitimálják - vélekedett a képviselő, aki szerint az oroszokkal megkötött szerződés önmagában megérne egy parlamenti vitanapot.

Az ország egész területére kiterjedő, átfogó lakásszigetelési programot szorgalmazott, szerinte ez óriási munkahelyteremtési lehetőséget is magában rejt. A közintézményeket, társasházakat kellene bevonni napelemekkel - mondta, majd szóvá tette, hogy lényegében a szélerőműveket betiltották a hatályos szabályozással.


Független


Varga-Damm Andrea független országgyűlési képviselő azt mondta: támogatni fogja a javaslatot, ugyanakkor szerinte nem kellenének európai irányelvek ahhoz, hogy a megújuló energiahasználatot Magyarország magáévá tegye.

Amit a kormány e téren tesz, az minden, csak nem modern és nem európai - mondta, és szintén a szélerőművek telepítésére vonatkozó szabályokat hozta példaként. Döbbenet, hogy nem élvez prioritást, hogy minden háztartásnak lehessen napeleme - tette hozzá.


Jobbik: miért van késés a paksi projektben?


Balczó Zoltán (Jobbik) arról beszélt, hogy a szélenergiának ugyan megvannak - például az időjárási - korlátai, ugyanakkor Magyarország a fennálló lehetőségeket sem használja ki.

A paksi erőműről azt mondta: a megkötött szerződés kapcsán tisztán kellene látni például, hogy miért van késés a projektben. Azzal egyetért - jelezte -, hogy az erőmű nukleáris kapacitását fenntartsák.


Államtitkári zárszó


Steiner Attila, az ITM államtitkára zárszavában kiemelte: nagyon fontos a törvényjavaslat, nélküle nem lehet elérni, hogy 2050-re ténylegesen klímasemlegessé váljon Magyarország. Erre uniós kötelezettségünk van, és a kormány is elkötelezett e téren. Ez ugyanakkor nem fog működni az atomenergia alkalmazása nélkül - közölte, hozzátéve: közben az energiaárakról és az ellátásbiztonságról sem szabad megfeledkezni.

Kitért a zöldkötvények előző heti kibocsátására is, amire hétszeres túljelentkezés volt.

Eddig a CO2-kibocsátást 32 százalékkal tudták csökkenteni, ezzel a 9. legjobb eredményt érte el Magyarország az unióban - jegyezte meg.

Jelezte: 1,1 millió fát ültettek a fásítási program keretében. További felvetésre elmondta még, hogy a kormány is fontosnak tartja a biomasszát és geotermikus energiát, erre támogatási programokat írnak majd ki.

A lakossági napelemekről elmondta: elkezdtek dolgozni egy új programon, széleskörű pályázatot szeretnének meghirdetni, ami több tízezer családnak teszi elérhetővé a napelemeket. Elmondta, hogy a szaldóelszámolás kivezetése uniós kötelezettség Magyarország számára.

A szélerőművekről azt mondta: Magyarország sokkal rosszabb adottsággal rendelkezik e téren, mint a szomszédos országok.

Minden megoldásra szükség lesz a jövőben, nincs egyetlen üdvözítő megoldás - összegzett az államtitkár.


Az elnöklő Jakab István az általános vitát lezárta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!