OGY - Krónika 6. rész (napirend előtt, interpelláció)

Belföld, 2021.02.15

A roma szószóló napirend előtti felszólalása után az Országgyűlés hétfőn elfogadta napirendjét, majd a képviselők áttértek az interpellációk tárgyalására.  



Roma szószóló: nem hagyható kisebbségek félelemben tartása


Farkas Félix roma kisebbségi szószóló az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor felszabadulásának évfordulójára emlékezett. Ahogy elmondta, a táborban hatmillióan vesztették életüket, köztük romák is. Ez soha többé nem fordulhat elő - hangsúlyozta.

Arra is emlékeztetett, hogy az 1990-es években skinheadek járták az utcákat és romákat bántalmaztak, köztük későbbi jobbikos politikusok is voltak. Felidézte a szocialista kormányok idején elkövetett romagyilkosságokat is, hozzátéve: máig találgatások tárgya, kik voltak ezek felbujtói. Az akkori kormány hagyta a Jobbikhoz közeli Magyar Gárda masírozását - fogalmazott -, majd a baloldal a nyilvánosság előtt is összeállt a Jobbikkal - közölte.

A jelenlegi kormány azonban nem asszisztál a rasszizmushoz és zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben - szögezte le.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára az áldozatokra emlékezve elmondta: a feladat, hogy a rettenet még egyszer ne fordulhasson elő, sem az, hogy skinheadek járják az országot, vagy az, ami a szocialista kormányok idején, hogy a Magyar Gárda a Jobbik vezetésével félelemben tartotta a romákat.

Ugyancsak nem fordulhatnak elő a romagyilkosságokhoz hasonló esetek sem - hangsúlyozta.

Hozzátette: a jelenlegi kormány volt az, amely felszámolta az egyenruhás bűnözést, és zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmus ellen.


Az Országgyűlés 148 igen szavazattal, 29 ellenében és 10 tartózkodás mellett fogadta el a tavaszi ülésszak munkarendjét.

Kövér László házelnök beszámolt arról, hogy Tiba István (Fidesz) és Szabó Tímes (Párbeszéd) mentelmi jogának felfüggesztését is kezdeményezték bíróságok magánvádas ügyben, amelyek megvizsgálását kiadta a mentelmi bizottságnak.

A Ház négyötöde nem támogatta a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvényjavaslat házszabálytól eltéről tárgyalását, kétharmada azonban hozzájárult az előterjesztés sürgős tárgyalásához, a napirendet ennek megfelelően fogadták el a képviselők.


Elfogadták a jegybank 2019-es beszámolóját



Az Országgyűlés - a gazdasági bizottság javaslatra - 129 igen és 61 nem szavazattal elfogadta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2019-es üzleti jelentését és beszámolóját.

A jegybanki beszámoló szerint az MNB 2019-ben is eredményesen végezte a munkáját és sikeresen gazdálkodott, a jegybanktörvényben rögzítetteket maradéktalanul teljesítette. Folytatódott a magyar gazdaság dinamikus bővülése, az éves átlagos infláció 3,4 százalék volt - olvasható a dokumentumban.

Ugyancsak folytatódott a magyar pénzügyi rendszer stabilitásának erősödése, illetve a még fennálló sérülékenységének mérséklődése. A magyar gazdaság és a bankrendszer fundamentumai a 2008-as válság kitörése óta érdemben erősödtek, így a pénzügyi rendszer felkészült a külső környezet romlásából fakadó kockázatokra - közölte a jegybank.

A vállalati hitelezés kétszámjeggyel bővült: a teljes vállalati szektorban 14 százalékkal, a kkv-szektorban pedig 15 százalékkal nőtt a hitelállomány. A háztartások hitelállománya 17 százalékkal nőtt, erre nagy hatással volt a babaváró kölcsön.

Az MNB-nek 2019-ben 254,7 milliárd forint nyeresége képződött, ami jelentősen meghaladta a korábbi évekét. Az eredmény alakulása elsősorban a devizaárfolyam-változásból származó nyereség emelkedésének tudható be, miközben a kamateredmény tovább javult és a pénzügyi műveletek realizált eredménye is nyereséget mutatott.

A beszámolóban kitérnek arra, hogy a forgalomban lévő készpénzállomány értéke 2019. december 31-én 6530,4 milliárd forint volt, amely 9 százalékos, 532,6 milliárd forintos növekedést jelent az előző év végi adathoz képest. A forint-készpénzállomány 2012 óta tartó intenzív növekedési üteme lassult a 2019-ben.



Interpellációk



Jobbik: panelprogramra van szükség



Z. Kárpát Dániel (Jobbik) panelfelújítási program elindítását sürgette. Szerinte a családi otthonteremtési kedvezményt inkább a jobb keresetűek tudják igénybe venni, az egymillió panelben élőről azonban megfeledkezett a kormány. Hozzátette: a megspórolt energia költsége lehet az, amit a lakó - csak papíron - beletenne a nyílászárócserébe, a szigetelésbe, a beruházási költséget a költségvetés finanszírozhatná előre.

Az ellenzéki politikus "vérbolsevik stílusnak" nevezte, hogy a Fidesz-KDNP-s parlamenti többség már arra sem hajlandó, hogy az ellenzéki interpellációkat meghallgassa és arról valamikor "sötétben, este" szavaznak majd.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára a járványhelyzettel indokolta az interpellációról történő későbbi szavazást. Furcsának találta, hogy a képviselő bolsevikozik, mert szerinte pont a Jobbik szövetségesei azok, amelyek kormányzásuk alatt minden támogatást elvettek a magyar családoktól. Hozzátette: a baloldali kormányok megszüntették a családi otthonteremtési programot és devizahitelezésbe lökték a magyar családokat.

Szerinte a polgári, nemzeti kormány valódi intézkedéseket tesz a családok lakhatáshoz jutása érdekében. Elmondta, vannak olyan kormányzati programok, amelyeket a képviselő javasol, ráadásul az energiahatékonysági törvények tavalyi módosítása a magyar lakosságnak piaci szereplők bevonásával költséghatékony energiatakarékos beruházásokat fog finanszírozni.

Z. Kárpát Dániel a választ nem fogadta el, az Országgyűlés arról a határozathozatalok között dönt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!