OGY - Krónika 6. rész (Országgyűlés működése, házszabály)

Belföld, 2019.11.20

Az Országgyűlés működését és a képviselők jogállását érintő törvények módosításáról, valamint az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló határozat módosításáról vitáztak a képviselők az Országgyűlés szerdai ülésén.



Fidesz: elejét kell venni a további rendbontásnak a Ház falain belül


Halász János, a Fidesz vezérszónoka kijelentette: a szóban forgó javaslatok célja elejét venni a Ház falain belül a további rendbontásnak, és ezt a Fidesz frakciója támogatja.

Emlékeztetett: az elmúlt években sokat változott a világ, ami miatt sokszor kellett változtatni a jogszabályokon, de a mostani javaslatokat nem az élet kényszerítette ki, hanem egyes ellenzéki képviselők törvényhozási munkát ellehetetlenítő magatartása. Korábban is voltak viták, de a képviselők elfogadták a választók döntését - tette hozzá.

A politikus közölte: a Fidesz akkor is elfogadja a választók döntését, ha ellenzékben kell dolgoznia, és akkor is, ha kétharmados felhatalmazással kell újjáépítenie az országot.

Kiemelte: a fegyelmi szabályokat azért szigorítják, mert minden jóérzésű magyart felháborítanak azok a durvaságok, amelyek a Házban történtek, az ocsmány, trágár beszéd, a rendbontás elfogadhatatlan. Cél az Országgyűlés hatékony és zavartalan működésének visszaállítása, tekintélyének és méltóságának megőrzése - fogalmazott. Hozzáfűzte: a vélemények kifejezése nem akadályozhatja a Ház munkáját.

Halász János hangsúlyozta: senki sem korlátozza a szólásszabadságot, csak azt kérik, hogy a képviselők tisztelettel, tisztességesen dolgozzanak a képviselői esküjükhöz hűen.


Jobbik: csak az nyújt be ilyen javaslatot, aki retteg


Jakab Péter (Jobbik) kifejtette: ilyen javaslatot csak az nyújt be, aki retteg a népakarattól. A kormánypártok beléptek a "bukásuk előszobájába", ami annak köszönhető, hogy október 13-án súlyos vereséget szenvedtek, de nem tanultak semmit, pedig az emberek azt üzenték, hogy kezdjenek el végre dolgozni - mondta. Hozzátette: ehelyett kitiltásokkal fenyegetőznek, ha úgy gondolják, a képviselők rosszul viselkednek, és úgy tűnik, az igazság kimondása ennek minősül.

Közölte: szeretne iránymutatást kapni, hogy ma Magyarországon "az Orbán-rezsim alatt" milyen büntetés jár annak, aki kimondja az igazságot, aki a parlamentben valóban az embereket szeretné képviselni. Ez egy olyan törvényjavaslat, amellyel "kényük-kedvük szerint" bármikor "kitilthatnak bennünket", ellehetetlenítik, hogy a közintézményekben érdemben ellenőrizzék, hogyan használják fel a közpénzt - vélekedett.

A képviselő felszólalása után Orbán Viktor miniszterelnök helyére ült, ahonnan a levezető elnök többszöri figyelmeztetése ellenére sem volt hajlandó távozni.

Lukács László György (Jobbik) elmondta: a parlamenti szabályokat úgy akarják módosítani, hogy az ellenzéket keretek közé szorítsák, de "ez hibás reakció és nem is elegáns". Orbán Viktor fél, hogy ami október 13-án elindult, hogy az ellenzék bebizonyította: tud sikeresen politizálni, terjedni kezd és átrajzolja a politikai térképet - fogalmazott.

Kiemelte: nem vezet célra ez a módosítás, még a magyar parlamenti hagyományokba sem illeszkedik, és minimum egyeztetni kellett volna róla. Világos, hogy "itt szűkítés van, és korlátozás van" - jelentett ki.


KDNP: meg kell adni az Országgyűlésnek a kellő tiszteletet!


Vejkey Imre, a KDNP vezérszónoka utalva Jakab Péter akciójára, amikor elfoglalta a miniszterelnök parlamenti székét felszólalása után, azt mondta: ismét példátlan provokációnak voltak szemtanúi a magyar Országgyűléssel, a magyar közjogi méltóságokkal, különösen Orbán Viktor miniszterelnökkel, és Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével szemben.

Kijelentette: határozottan visszautasítják az ilyen és ehhez hasonló megnyilvánulásokat.

Rámutatott: a mostani precedens is azt mutatja, szükség van az Országgyűlésre vonatkozó törvény és a Házszabály módosítására. Ki kell mondani nemzeti minimumként, hogy a magyar Országgyűlésnek meg kell adni a kellő tiszteletet. Aki ezt nem adja meg, nem méltó arra, hogy ezeréves országunk képviselője legyen itthon és a nagyvilágban - fogalmazott a KDNP frakcióvezető-helyettese.

Vejkey Imre hangsúlyozta: a magyar parlamentben nem lehet helye ocsmány beszédnek és obszcén szövegek felmutatásának, se verbális, se fizikai agressziónak. Valódi szankciókra van szükség - rögzítette, hozzátéve: ezeknek olyanoknak kell lenniük, amelyek preventív erővel is bírnak a méltatlan és agresszív cselekedetekkel szemben.

Kitért arra is, hogy az eddigi szankciók nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, ezért van szükség a büntetési tételek jelentős emelésére.

Azt is mondta, valótlan, hogy az ellenzék elhallgattatása lenne a cél. "Nem és nem" - jelentette ki . Hozzáfűzve: a parlamenti vitát kívánják kulturált mederbe terelni, és az agressziót szeretnék megszüntetni. Ezen célokhoz szükség van a módosításokra, jelen pillanatban ugyanis Házelnöknek nincsenek megfelelő jogosítványai a provokációval és rendbontással szemben az Országgyűlés tekintélyének fenntartására. Példaként hozta Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő obszcén táblás akcióját, és kiemelte: nem a véleménynyilvánítás szabadságról van szó, ez maga a provokáció és a verbális agresszió.

Ennek gátat kell szabni, mielőtt elérné azt a szintet, hogy a magyar állam alkotmányos működését súlyosan veszélyeztetné. Szavai szerint a gyermekeink, unokáink jövője a tét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!