OGY - Krónika 6. rész (turizmus, magáncsőd)

Belföld, 2021.05.26

Az ellenzék éles bírálata mellett folytatta az Országgyűlés a turizmust érintő törvények módosítását szerdán. Ezt követően a magánszemélyek adósságrendezéséről szóló törvény módosítását tárgyalta meg a Ház.



Képviselői felszólalások


Varga-Damm Andrea független képviselő azt mondta: ez egy "kukkolótörvény", mert minden egyes eleme a kukkolásról szól, arról, hogy "beletaposnak a magánszállásadók életébe".

Szerinte az államnak nem kötelessége a piaci szereplők minősítése. Az előterjesztés célja csak az, hogy "pórázra tegyék" az összes szálláshelyszolgáltatót. Piaci kémkedésnek nevezte mindezt, ami kiszolgáltatja az embereket - mondta. Őket a jövőben vagy ellehetetlenítik, vagy elveszik tőlük a szálláshelyeiket - jelentette ki.

Varga Zoltán (DK) szerint a tizede nem igaz annak, amit a kormány képviselője előadott, a javaslatban valójában azt dolgozták ki, hogyan vegyék el a szállodaszövetségtől a minősítési rendszert.

Szerinte milliárdos állami vagy uniós támogatásokat kaptak szállodáikra kormányközeli emberek, most pedig ezek a hotelek kapnak újabb csillagokat.

A Fertő-tavat épp most kebelezik be - fogalmazott, hangsúlyozva: "vissza fogjuk venni".

Barcza Attila (Fidesz) arra mutatott rá: abszurd, hogy objektív szempontokat, például egy szoba méretét felül lehet írni a csillagok jelenlegi kiosztásakor.

Kijelentette: az internetes oldalakon nincs kontroll, oda bármi beírható. Ezért is kell objektívvé tenni a minősítést.

Szilágyi György (Jobbik) kijelentette: a pályázati források több mint felét elviszik a "NER-lovagok". Szerinte a vendéglátósok egyáltalán nincsenek megelégedve a kormány tevékenységével.

Bírálta, hogy az önkormányzatok sem kaptak kompenzációt a kieső idegenforgalmiadó-bevételek után.

Szakács László (MSZP) szerint ugyanaz a folyamat zajlik most a szállodáknál, mint ami korábban a trafikoknál vagy a kaszinóknál történt. Szerinte az objektívnek tűnő, de valójában szubjektív szempontok teszik majd lehetővé a szállodák "lenyúlását", felvetette ugyanis, hogy a szállodák most még nem ismert szempontok alapján kaphatják meg a magasabb értékelést.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a vitára úgy válaszolt: a járvány előtt rekordéveket láthattunk a Balatonnál, és a járvány alatt is prosperált a térség.

"Az én pártelnököm privatizált Balatonőszödön vagy az öné?" - tette fel a kérdést a DK politikusának.

Közölte: a magánszálláshelyeknek nyújtott támogatás "fehérítette" az ágazatot. Ezen helyek eddig is jelentős segítséget kaptak, például szoftvereket.

Az egységes minősítési rendszer nemzetközi szabványokon alapul - hangsúlyozta. Szerinte a nagy szállásfoglaló honlapok is követni fogják a bevezetendő minősítési rendszert. Sorolta azokat a szakmai szervezeteket, amelyek részt vettek a javaslat kidolgozásában.

A javaslat segíti a digitalizációt és egységes minősítési rendszert vezet be, és széleskörű szakmai konszenzus övezi - hangsúlyozta.

Az ülésen elnöklő Jakab István a vitát lezárta.


Természetes személyek adósságrendezése



Könnyebbé válik a belépés a magáncsőd intézményébe, csökken az adósok terhe és növekszik a megélhetésükre rendelkezésükre álló forrás - mondta a magáncsődről szóló jogszabály módosításának vitájában Harrach Péter (KDNP) előterjesztő.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a jogszabály nem tudja mentesíteni az adóst attól, hogy egy életformaváltással tegye lehetővé otthona megtartását.

Elmondta: a módosítás adminisztratív nehézségek megoldását is kínálja, hogy többen vehessék igénybe a magáncsőd intézményét. Eddig az adós vagyonának 100 százalékát kellett elérnie a tartozásnak ahhoz, hogy az alkalmazható legyen, ezt a változtatás 80 százalékra csökkenti.

A javaslat a hitelezők számára előírja részletes kimutatás készítését a fennálló tartozásról az adós kérésére.

Csökken a minimális törlesztőrészlet, mintegy 10 százalékkal, és több marad a jövőben az adós mindennapi kiadásaira: a nála maradó jövedelemhányada mintegy 15 százalékkal emelkedik személyenként.

Harrach Péter elmondta: nehéz élethelyzetben lévő emberek, családok életét befolyásolhatja a változtatás. Olyanokét, akiknek nincs módjuk a felvett hitelük törlesztésére.

A módosítás azt célozza, hogy a magánszemélyek kikerüljenek az adósságcsapdából, helyreálljon a fizetőképességük. A hitelezők a jövőben kiszámíthatóbb körülmények között várhatják az adósság megtérítésére, az adós pedig újrakezdheti az életét, miután megszabadult az adósságtól.

Harrach Péter beszámolt arról is, hogy a jogszabály 2015-ös elfogadása óta több mint kétezer csődvédelmi eljárás indult.


Fidesz: már nem csak a legnagyobb bajban lévőkön segítene a magáncsőd


Barcza Attila (Fidesz) elmondta: a változtatás célja, hogy az adós és a hitelező felelős együttműködés mentén járuljon hozzá az adósságrendezéshez.

A javaslat több olyan módosítást szorgalmaz, amelyek egyszerűsítik az eljárást, hatékonyabbá teszik azt, és csökkentik a terheket.

A politikus kijelentette: a vagyon 80 százalékát kitevő adósságállomány már fizetőképtelenséget jelent, így célszerű a vagyoni korlát leszállítása. A jogintézményt így már nem csak a legnagyobb bajban lévők vehetik igénybe.

Az adósok az adminisztratív kötelezettségeiket is eredményesen teljesíthetik a jövőben, és növekszik a náluk maradt jövedelemhányaduk - hangsúlyozta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!