OGY - Krónika 6. rész (vagyongazdálkodás)

Belföld, 2020.11.17

A vagyongazdálkodást érintő rendelkezésekről, valamint egyes vagyongazdálkodási és pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló javaslatok vitájával folytatta munkáját az Országgyűlés kedden.



Kormány: számos törvényt módosítanának a vagyongazdálkodás változásai miatt


Fónagy János, a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár kiemelte: a javaslatok számos rendelkezés módosítását irányozzák elő a vagyongazdálkodásban bekövetkezett változások miatt. Így kitérnek arra, hogy állami ingóságokat ingyenesen átadnak a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, valamint a Filharmónia Magyarország Koncert és Fesztiválszervező Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság részére - mondta. Hozzátette: az előterjesztés szól állami tulajdonú vagyonelemek átadásáról is a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zártkörűen Működő Részvénytársaságnak.

Hangsúlyozta: a javaslat rendelkezik arról is, hogy egyes állami tulajdonú ingatlanokat ingyenesen átadnak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesületnek a szociális feladatai ellátásának segítése érdekében. A szervezet olyan ingatlanfejlesztést fog végrehajtani, amely még hatékonyabbá teszi majd a munkáját - vélekedett.

Arról is beszélt, hogy a sportról szóló törvényt is módosítanák, hogy állami tulajdonú ingatlanok egyes sportegyesületek vagyonkezelésébe kerüljenek, ami segíti az egyesületek sportfejlesztési stratégiájában megfogalmazott célok elérését.

Megjegyezte: a javaslat kitér a víziközmű-szolgáltatásra is, a cél a hatékonyabb uniós forrásfelhasználás, a gazdaságos működtetés támogatása.

Az államtitkár elmondta: a turizmus tekintetében olyan módosítást javasolnak, amely a szálláshelyadók helyzetét rendezi megnyugtatóan a járvány miatt kialakult helyzetben.

Közölte: a koncesszióról szóló törvény is változna egyebek mellett a vasúti, a bányászati, a vízgazdálkodási és a szerencsejáték-szervezési ágazatok tekintetében.



Fidesz: a jogalkalmazói tapasztalatok alapján módosulnak a törvények


Bányai Gábor (Fidesz) ismertette, a törvényjavaslatok célja, hogy a jogalkalmazói tapasztalatok alapján változtassanak a jogszabályokon, illetve átvezessék az elmúlt időszak állami vagyont, a vagyongazdálkodás szereplőit érintő változásait. Továbbá szeretnék azt is elérni, hogy az állami vagyon ingyenes átruházásával a köztulajdonban álló gazdasági társaságok közfeladataikat hatékony lássák el, valamint a rászoruló személyek digitális felzárkózását elősegítsék - közölte.

Szólt arról, hogy a Máltai Szeretetszolgálathoz kerülő bicskei külterületi ingatlanon az egészségügyi és szociális szakdolgozók lakhatási feltételeinek biztosítását szolgáló ingatlanfejlesztést terveznek. Bicske polgárai bízhatnak abban, hogy soha többet nem lesz a városuk környékén menekülttábor - hangoztatta.

Az UTE, az MTK és a BVSC sportfejlesztési elképzeléseit, az utánpótlásnevelést segítik a számukra vagyonkezelésbe adandó ingatlanok - mondta.

Bányai Gábor közölte, a kistelepülési lakosság jobb kiszolgálása érdekében lehetővé válik, hogy a postával együttműködésben a pénzügyi intézményeknél is lehessen például mobiltelefon-előfizetést feltölteni vagy szerencsejátékon játszani.

A koncesszióról szóló törvény módosítását azzal indokolta, hogy a jogszabály harminc évvel ezelőtt lépett hatályba, azóta jelentősen megváltoztak a gazdasági, társadalmi viszonyok. A módosítás az adminisztratív terhek csökkentésével, az eljárások egyszerűsítésével jár - magyarázta.



Jobbik: az Orbán-kormány nem a fő feladatával foglalkozik



Z. Kárpát Dániel (Jobbik) felhívta a figyelmet, hogy szerteágazó törvénymódosításokról van szó, amelyek megítélésekor figyelemmel kell lenni az alaptörvény közpénzekkel kapcsolatos tervezett módosítására.

Kifogásolta, hogy a vagyonelemek átadásával számos előírás alól kikerülnek ezek az elemek, például nem kell beszámolni évente a hasznosításukról.

Elmondta, a közpénz fogalmának szűkítése, újrafogalmazása - a hagyományos családmodell mögé bújva - az alaptörvényben, az alapítványokba szervezett állami vagyontárgyak sorsát is érinti. Szerinte az állami cégek és az államhoz közel álló alapítványok költéseit is sokkal jobban el lehet majd rejteni a módosítás után. Azt firtatta, a közpénz fogalmának újradefiniálása után újrafogalmazzák-e a nemzeti vagyon fogalmát is.

Az ellenzéki politikus szerint az Orbán-kormány nagyon sok mindennel foglalkozik a válságkezelés közben, csak a fő feladatával, a kieső munkabérek pótlásával, a végrehajtások, kilakoltatások leállításával, vagy a családtámogatások összegének emelésével nem foglalkozik.



MSZP: érdemes lenne a járvánnyal foglalkozni



Molnár Gyula (MSZP) a törvényjavaslatok célját firtatta és azt tudakolta, miért sietnek azokkal. Bírálta, hogy a kormány látványosan keveset foglalkozik a koronavírus-járvány okozta válság szociális metszetével, a nyugdíjasokkal, a munkanélküliekkel, a kis- és közepes vállalkozásokkal. Érdemes lenne azzal foglalkozni, mit lehet tenni annak érdekében, hogy működjön a gazdaság és megakadályozzák a járvány terjedését - javasolta.

Kitért arra is, nem látja, hogy egyes esetekben miért jó a koncesszióba adás az államnak. Az jár jól, aki kedvezményezettje a vagyonátadásnak - tette hozzá.

Szerinte a kormány paravánokkal takarja el a lényeget: 16 oldalon keresztül sorolja a filharmóniának juttatott hegedűket, zongorákat, de a törvényjavaslatokban szó van a dubaji világkiállításról, vagy a szabadkígyósi Wenckheim-kastély átadásáról is. Utóbbiról elmondta, annak átadását a ménesbirtoknak a település fideszes polgármestere is kifogásolja.

Szerinte ezek a törvényjavaslatok is azok közé fognak tartozni, amelyeknek látszólag nemes a célja, de klientúraépítés áll mögötte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!