OGY - Krónika 7. rész (adótörvények)

Belföld, 2020.10.20

Az adótörvények módosításáról szóló javaslat vitájával folytatódott az Országgyűlés keddi ülése.



Jobbik: a kormány hallja meg a vállalkozók hangját!


Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik vezérszónoka azt kifogásolta, hogy a kormány nem egyeztetett az Adótanácsadók Egyesületével az adóhatóság által elkészítendő áfabevallásokkal kapcsolatban, ez ugyanis a szakértők szerint dupla vagy tripla munkát fog okozni a könyvelőknek.

A kisadózó vállalkozások tételes adójával (kata) kapcsolatban arra szólította fel a kormányt: hallja meg a vállalkozók hangját, és emelje meg a 3 millió forintos értékhatárt, mert enélkül ismét a szürke- és a feketegazdaságba kényszerítik a kisadózókat.

Felháborítónak nevezte a gépjárműadó teljes elvonását az önkormányzatoktól. Hozzátette: a kormányoldal korábbi ígéretével szemben nem átmeneti lesz ez az intézkedés, hiszen a teljes adminisztráció átkerül az adóhatósághoz.

A házi pálinkafőzés jövedékiadó-mentességével kapcsolatban felvetette: Magyarországon az alkoholizmus az egyik népbetegség, ezért kérdéses, hogy jó-e ez az intézkedés az össztársadalom számára.

A jobbikos képviselő a módosítások közül pozitívnak értékelte ugyanakkor a rekreációs keret egységesítését, a járványügyi szűrűvizsgálatok adómentességét, és a kiva értékhatár-emelését is.



KDNP: az egyszerűsítés, a tehercsökkentés irányába mutat a javaslat



Nacsa Lőrinc (KDNP) elmondta: klasszikus salátatörvényről van szó, amely egyszerre több témát ölel fel, az egyszerűsítés, az adócsökkentés, az adminisztrációs terhek csökkentése irányába mutat. Ez összhangban áll a versenyképesség növelésével - hangsúlyozta.

A tervezett intézkedések közül kiemelte, hogy 2021 második felétől - az online pénztárgépek adatai alapján - az adóhatóság készítené el a vállalkozásoknak az áfabevallást. Ez a gazdaság fehérítéséhez és a vállalkozások digitalizációjához is hozzájárul - mutatott rá.

A kisvállalati adó (kiva) alkalmazási lehetőségét is bővítik, a mostani 1 milliárdról 3 milliárd forintos bevételi értékhatárig terjesztik ki - ismertette a kereszténydemokrata politikus.

A törvényjavaslat azt is rögzíti, hogy 2021-től ténylegesen adómentessé válik a pálinkafőzés, ami "magyar győzelem" - mondta Nacsa Lőrinc.

Közölte végül: a dohányzás visszaszorítása érdekében a dohánytermékek jövedéki adója is nő két lépcsőben.



MSZP: az adórendszernek igazságosnak és arányosnak kellene lennie



Szakács László (MSZP) azt mondta, az MSZP szerint az adórendszernek igazságosnak és arányosnak kellene lennie, differenciálni kellene benne, ebben azonban nem közeledik egymáshoz a kormány és az ellenzék világképe.

Kifogásolta továbbá, hogy a kirívóan magas keresetűek nem fizetnek "luxusadót".

Az önkormányzatokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, a kabinet viszi tőlük "az egész iparűzési adót", amelyet ezentúl a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vet majd ki és szed be.

Szakács László az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését is szorgalmazta. Ha a pálinka jövedéki adója lehet nulla százalék, akkor a kenyér áfája miért nem lehet nulla? - vetette fel.

Azt is kérdezte, hogy mikor foglalják törvénybe a lakásáfa 5 százalékra csökkentését.



DK: a kormány tárgyalásképtelen



Varju László (DK) szerint a kormány tárgyalásképtelen, csak a saját javaslata érdekli, a módosítási indítványokkal nem foglalkozik. Felháborítónak nevezte, hogy a parlamenti működés keretéből "kivonják" a költségvetés vitáját és a költségvetést érintő módosításokat.

A törvényjavaslat tartalmaz elfogadható technikai változtatásokat - közölte, hozzátéve ugyanakkor, hogy a szabályozásban nyitva hagyják azokat a kapukat, amelyekkel élhetnek az online bevallást mellőzők, például a kaszinóbevételek esetében.

A kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) érintő módosítást Varju László úgy kommentálta: a kormány néhány éve arra biztatta a vállalkozókat, legyenek katások, most viszont ahelyett, hogy segítene a járványhelyzet miatt, sújtja őket.



LMP: a kabinet elvonja az önkormányzati adóbevételeket



Csárdi Antal (LMP) kifogásolta, hogy a kabinet apránként elvonja az önkormányzatoktól az adóbevételeiket. Kijelentette: a gépjárműadó-bevétel például végleg elveszett az önkormányzatoknak, pedig a kormány csak ideiglenes intézkedésnek nevezte.

A dohánytermékek nagyobb adóztatásával és a pálinka adómentességével kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet: egyrészt a kormány az egészségvédő szerepében "tetszeleg" a dohánytermékadó-emeléssel, másrészt viszont adómentessé teszi - bizonyos mennyiségig - az otthoni, illetve a bérpálinkafőzést. Nem az lenne a helyes irány, ha inkább az alapvető élelmiszerek áfáját csökkentenék? - kérdezte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!