OGY - Krónika 7. rész (állam működése)

Belföld, 2023.09.26

Vezérszónoki felszólalásokkal folytatódott az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő rendelkezésekről szóló törvényjavaslat általános vitája kedd délután a parlamentben.KDNP: a bürokráciacsökkentés legalább olyan fontos, mint az adócsökkentésNacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka álságosnak nevezte Arató Gergelynek a munkavállalók jogaiért aggódó hozzászólását, mondván amikor a mostani ellenzéki pártok voltak hatalmon, 12 százalékos volt a munkanélküliség, 181, többségében nyereséges állami céget privatizáltak, és az átlagfizetés alatt is 36 százalékos volt a személyi jövedelemadó.

A DK politikusa szerint tehát aljas politikai szándék húzódik a javaslat mögött, ami egyszerűbbé, átláthatóbbá és digitálisabbá teszi az emberek életét.

Nacsa Lőrinc emlékeztetett, az elmúlt időszakban számos alkalommal csökkentették az állami adminisztrációt, és ez mindig helyes, ugyanakkor mindig van további tennivaló ezen a téren.

A bürokráciacsökkentés legalább olyan fontos, mint az adócsökkentés. Az ilyen intézkedések nemcsak az embereknek és a vállalkozásoknak jók, hanem az ország versenyképességét is javítják - jelentette ki.

A javaslat elemei közül kiemelte a személyi jövedelemadóról szóló törvény módosítását, melynek értelmében az első házasok kedvezményének, a családi kedvezménynek és a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményének évközi érvényesítéséhez szükséges nyilatkozatot nem kell minden évben megtenni, ha elfogadják a javaslatot. Kiemelte továbbá a középiskolás diákok ingyen megszerezhető jogosítványát, a házassági szándék online bejelenthetőségét és a 18. életévüket betöltöttek automatikus ügyfélkapu-regisztrációját.

A kormány eredményei között említette, hogy már 2500 ügytípust lehet kormányablakokban, online intézni és 2021-től másélmillió ügytípus vált illetékmentessé.


MSZP: ismét előzetes egyeztetés nélkül akarnak egy munkavállalóellenes javaslatot megszavazni a parlamenttel


Komjáthy Imre, az MSZP vezérszónoka szerint a salátatörvények sajátossága, hogy nagyon jó, hasznos és előremutató javaslatok közé vannak elbújtatva azok, amelyek károsak.

A Fidesz salátatörvényeiben az ördög a részletekben lakik, és jelen esetben is el vannak rejtve azok a passzusok, amelyek a munkavállalókat és a szakszervezeteket érintik.

A szakszervezetek megdöbbentek, hogy a korábbi heves tiltakozás ellenére ismét előzetes egyeztetés nélkül, két munkavállaló-ellenes javaslatot akarnak megszavaztatni a parlamenttel. Szerinte az új módosításban kőkemény retorzióval reagál a kormány a korábbi tiltakozásokra.

Kitért a szakszervezetek által indított tiltakozó petícióra is, majd azt mondta: a kormány nemcsak arcul csapta a munkavállalókat, hanem ismét megszegte a Brüsszelnek tett egyeztetési ígéretét, és totálisan semmibe vette a munkavállalók jogait.

Közlése szerint óriási felelőtlenség, hogy a munkavédelmet leépíti a kormány. Problémának nevezte, hogy egyre több külföldi munkavállaló érkezik, de tolmácshiány van. Ezért is hoznák ezt a javaslatot, hogy a saját nyelvén odaadják a munkavállalóknak a munkavédelmi leírást. Ennek elolvasását az egyénre bíznák, aminek végzetes következményei is lehetnek - figyelmeztetett.

Úgy látta, a szakszervezetek működését, a munkavállalók egységes és erős fellépését, lépésről lépésre lerombolná a kormány, ez a javaslat valódi célja.


Momentum: hajtsák végre a környezetvédelmi szabályokat!


Fekete-Győr András (Momentum) úgy fogalmazott: a kormány folyamatosan csökkenti a demokratikus beleszólás lehetőségét, és Magyarországon ez különösen igaz az akkumulátorgyárakra. Szóvá tette, hogyha a debreceniek népszavazást akarnak az akkumulátorgyárakról, akkor azt nem lehet, viszont adófizetők százmilliárdjaiból támogatják, hogy ezek a monstrumok áramot kapjanak és lazítanak a munkavédelmi előírásokon is.

Kitért a javaslat azon részére is, miszerint nem kellene személyesen közmeghallgatást tartani. Azt ígérte, ők minden egyes településen megszervezik a helyieket, ha bármilyen az érdeküket sértő beruházást akarnak odavinni.

Felvetette, hogy akár a jövőben online is tarthatnának parlamenti üléseket, kényelmesebb lenne bejelentkezni pizsamában.

Aki nem mer a magyarok szemébe nézni, az ne jöjjön ide, hanem menjen máshova - jelentette ki, hozzátéve: az embereknek joguk van a gyártulajdonosok szemébe nézni és kérdéseket feltenni.

Feltette a kérdést, hogy amikor keleti befektetőkkel van dolga a kormánynak, miért viselkedik nyusziként?

Hajtsák végre a környezetvédelmi szabályokat! - szólított fel, hozzátéve: ha meghalnak magyarok, ne alacsony bírságot, tízmillió forintot kelljen fizetniük ezeknek a gyáraknak, hanem tiltsák be az adott tevékenységet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!