OGY - Krónika 7. rész (Az emberkereskedelem áldozatai)

Belföld, 2020.02.25

Az emberkereskedelem áldozatainak kizsákmányolása elleni fellépés érdekében szükséges egyes törvények módosításáról tárgyalt keddi ülésén az Országgyűlés.



Előterjesztő: a gyermekprostitúcióra kényszerítettek nem elkövetők, hanem áldozatok



Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, a törvényjavaslat egyértelműen kifejezésre juttatja, hogy a szexuális szolgáltatás nyújtására felajánlkozó gyermekek nem elkövetők, hanem a gyermekprostitúció áldozatai és speciális gyermekvédelmi ellátást igényelnek. Hozzátette: a büntető törvénykönyv (Btk.) módosításával hatékonyabbá és szigorúbbá válhat a fellépés az emberkereskedelem és a kényszermunka elkövetőivel, valamint a gyermekeket szexuálisan kihasználó bűnözőkkel szemben.

Elmondta, evidencia, a gyermek nem önszántából dönt arról, hogy prostituáltnak áll, hanem az őt kihasználók, a rátelepülő környezete sodorja ebbe a helyzetbe. Azaz az önkéntesség akkor sem fogadható el, ha egybehangzóan ezt állítja valamennyi érintett - fejtette ki.

Az államtitkár ismertetése szerint négy törvény módosítanak, amelyekben rögzítik: azok a gyermekek, akiket prostitúcióra kényszerítenek, nem szabálysértés elkövetői, hanem áldozatok. Ezeket a gyerekeket nem vonják felelősségre, hanem védelem alá helyezik - tette hozzá.

Elmondta, a rendőrség a gyermekprostitúció áldozatává vált gyermekeket azonnal speciális és biztonságos gyermekotthonokba helyezi el. Az elhelyezés maximális hatvan napja alatt a hatóság megvizsgálja, hogy szükséges-e a gyermek nevelésbe vétele, vagy más gyámhatósági intézkedés - részletezte.

Völner Pál közölte, módosul az emberkereskedelem Btk.-tényállása, illetve szigorodik a gyermekeket szexuálisan kihasználó bűnözők elleni büntetőjogi fellépés. Hozzátette: az emberkereskedelem egyik alapesete három év helyett akár öt évig, második alapesete öt év helyett akár nyolc évig tartó szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekmény lesz.

Az emberkereskedelem új tényállása szerint a kizsákmányolás nemcsak szexuális területen, hanem más, különösen munkajellegű terülten is megállapítható lesz - mutatott rá. Elmondta, a kiszolgáltatott helyzet bármilyen célból történő kihasználása büntetendő, ezért indokolatlan elkülönített cselekményként kezelni a kényszermunkát, a munkavégzésre kényszerítést.

Azt mondta, a javaslat súlyosabban bünteti a szexuális célú, valamint a szervkereskedelmi célú kizsákmányolást.

Völner Pál közölte, a jövőben azt a személyt is büntetik, aki "a más által alávetett helyzetbe helyezett személy" tevékenységéből hasznot húz, legyen szó szexuális, vagy bármilyen más tevékenységről. Ennek feltétele az, hogy ennek a tevékenységnek a kihasználója tisztában legyen azzal, hogy a sértett emberkereskedelem áldozata - jegyezte meg.



Fidesz: erőteljesebben kell emelni a büntetési tételeket



Kovács Zoltán (Fidesz) elmondta, frakciója támogatja a törvényjavaslatot, de javasolja a büntetési tételek erőteljesebb emelését. Értékelése szerint a törvényjavaslat hatékonyabb eszközökkel kívánja a fiatalkorúakat megvédeni a szexuális kizsákmányolással szemben.

Emlékeztetett arra, hogy jelenleg, ha egy 18 év alattit prostitúción miatt elfognak, akkor szabálysértés miatt vonhatják felelősségre és harminc napra elzárhatják. Hozzátette: az unió és az Európa Tanács ajánlásai szerint indokolt ennek a rendelkezésnek a hatályon kívül helyezése.

Közölte, generális tilalom lesz a prostitúcióra történő felajánlkozásra, de annak megszegése esetén nem szabálysértési, hanem gyermekvédelmi eljárás indul.

A Btk.-módosításról azt mondta, frakció szerint nem elég erőteljes mértékűek a büntetési tételek a gyermekeket érintő kerítés, prostitúció elősegítése, valamint a gyermekprostitúció kihasználása esetén.


A Jobbik támogatja a javaslatot


A Jobbik mindig a rend pártján áll - hangsúlyozta Gyüre Csaba, a párt vezérszónoka, jó lépésnek nevezte az előterjesztést, amelyet pártja támogatásáról biztosított.

Fontosnak ítélte annak kimondást, hogy a 18 évnél fiatalabbak nem lehetnek elkövetői, csak áldozatai ezeknek a cselekményeknek, megemlítve, évente egy-másfélszáz olyan gyerekeltűnés is lehet, amelynek végén szexuális kizsákmányolás áldoztává válik a fiatal.

Gyüre Csaba azt emelte ki: az emberkereskedelem elleni küzdelemhez a mostaninál nagyobb szakmai felkészültségre, erősebb szakmaközi és nemzetközi együttműködésre, a családvédelem hatékonyabbá tételére, a "keresleti oldal" szigorúbb büntetésére, a prevenció fokozására van szükség.

Döbbenetes adatként említette, hogy az Európai Unióban emberkereskedelem áldozataivá váltak tizenöt százaléka gyermek, akárcsak azt, hogy az alpesi országokba érkező új prostituáltak négyötöde magyar.


KDNP: óvni kell a legvédtelenebbeket



Vejkey Imre, a KDNP vezérszónoka azzal kezdte felszólalását, világunk értékrendjének zuhanása és anyagi-technikai fejlődése okán a bűnözők és a bűnszervezetek egyre modernebb eszközökkel csalják lépre áldozataikat, különösen a legvédtelenebbeket, a gyermek- és fiatalkorúakat.

Elengedhetetlennek nevezte az emberkereskedelem visszaszorítását és az annak újabb és újabb válfajai elleni fellépést, majd kiemelte: a hazai gyermekvédelmi rendszer megfelel annak a kívánalomnak, hogy 18 éven aluliak nem tekinthetőek e cselekmények elkövetőinek, csak azok áldozatának, de a szabálysértési törvényt még hozzá kel ehhez igazítani.

Fontosnak nevezte azt is, hogy a kizsákmányolás fogalmába beemeljék a tartósságra való törekvést is, majd - jelezve, képviselőcsoportja támogatja a törvénymódosító javaslatot - azt hangsúlyozta, szükség van arra is, hogy súlyosabb deliktummá tegyék a gyermekeket érintő szexuális cselekményeket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!