OGY - Krónika 7. rész (azonnali kérdések)

Belföld, 2021.10.25

A paksi atomerőmű-beruházásról, a Pegasus-ügyről és a 2006-os rendőri túlkapásokról is szó volt hétfőn az Országgyűlésben az azonnali kérdések és válaszok órájában.



LMP: a magyar embereknek kell dönteniük a paksi beruházásról



Keresztes László Lóránt (LMP) a paksi atomerőmű-bővítés kapcsán kérdezte: miért titkolja a kormány, milyen alapon utasították el a beruházás orosz engedélyezési dokumentációját.

Kijelentette: a beruházásról a magyar embereknek kell döntést hozniuk. Szerinte a kormány beruházásával "óriási problémák" vannak.

Azt is kérdezte: a kormány szerint lesz-e egyáltalán az orosz dokumentáció alapján engedélye a projektnek. Van-e az orosz fél részéről politikai nyomás az engedély mielőbbi kiadása érdekében? Milyen jellegű titkosszolgálati tevékenységet folytatnak az oroszok? Igaz-e, hogy a beruházással kapcsolatban korrupciógyanús ügyekre hívták fel a figyelmet? - sorolta kérdéseit.

Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: a beruházással kapcsolatban semmilyen hatóság semmit sem utasított el. Magyarország szuverén ország, e szerint jár el mindenkivel szemben, keletre is és nyugatra is, "magyaristák vagyunk" - fogalmazott.

Véleménye szerint atomenergia nélkül nincsen klímavédelem és szén-dioxid-kibocsátást visszaszorító világpolitika. Úgy folytatta: vagy elfogadjuk az atomenergiát, és akkor van zöld jövő, vagy nem fogadjuk el, de akkor nem lehet kivezetni szén-dioxidot kibocsátó erőműveket.

A kormányfő szerint jelenleg nagyon komoly csatát vívnak arról Brüsszelben, lehet-e a klímavédelem részeként atomerőművek építését támogatni uniós pénzből. Hozzátette: azért harcolnak, hogy lehessen, ez jó lenne a magyaroknak.

Keresztes László Lóránt viszonválaszában közölte, úgy szokták megfogalmazni a kritikájukat, hogy azt ne csak Brüsszelben, hanem Moszkvában és Pekingben is hallják. Ezt hiányolják a kormány részéről - jegyezte meg.

Felvetette, hogy Finnországban is van egy hasonló, orosz technológiával épülő projekt, amely 12 éves csúszásban van. A finn kormány azonban az átláthatóságban hisz és tájékoztatja a közvéleményt - közölte. Azt is firtatta, hogy a projekt "őrületes csúszása" miatt felmerült-e az újabb üzemidő-hosszabbítás.

Orbán Viktor válaszában azt mondta: az elképzelt és a tervezett határidők betartásáért nagy küzdelmet kell folytatni. Szerinte minden atomenergia-létesítmény építése a világon állandóan határidő-problémákkal küszködik, ez alól a magyar sem kivétel.

Elmondta, a blokkok üzemidejének hosszabbításával jelenleg azért nem foglalkoznak, mert új blokkokat szeretnének építeni.

Közölte, a világon többféle technológia létezik atomerőmű-építésre. Magyarország Pakson kívül nem akar új telephelyet nyitni, ott pedig orosz típusú erőmű van és azt a kockázatot nem vállalják, hogy egy helyen kétféle technológiát működtetnek párhuzamosan, mert abból baj lesz - magyarázta. A kormányfő szerint jól döntöttek és reméli, tudják tartani a határidőket.



Párbeszéd: a kormány sunnyog a Pegasus-ügyben



Tordai Bence (Párbeszéd) elmondta, hogy közel száz napja robbant ki a Pegasus-botrány, ami arról szólt, hogy okostelefonok lehallgatását lehetővé tévő kémszoftvert vetettek be magyar állampolgárok ellen. A szoftvert csak terroristák és bűnözők ellen lehetne alkalmazni, de a Fidesz-kormány ártatlan civilek százait, újságírókat, ügyvédeket, tisztességes vállalkozókat, ellenzéki politikusokat, de saját politikusait is megfigyelte vele - mondta. Szerinte a kormány sunnyog az ügyben.

Azt kérdezte a miniszterelnöktől, azért vetették-e be a civilek ellen a Pegasust, hogy megfélemlítsék és megzsarolják őket. Jelenleg is folynak törvénytelen lehallgatások? - kérdezte, jelezve: ha a kormányfő nem válaszol kérdésekre, azt beismerésnek tekinti.

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy a belügyminiszter részt vett a nemzetbiztonsági bizottság ülésén, és annál többet, amit a miniszter az ülésen elmondott, nem fog tudni mondani. Kijelentette: Magyarországon 2010 óta soha semmilyen jogszabálysértő titkosszolgálati tevékenység nem történt.

A szolgálatoknak nem számít senki foglalkozása. Nem foglalkozás szerint nézik az embereket. Azt nézik, hogy a tevékenység, amit folytatnak - mindegy, hogy valaki püspök vagy utcaseprő - , érinthet-e valamilyen nemzetbiztonsági szempontot - mondta.

Tordai Bence szerint azt a nyilvánvaló hazugságot senki nem veszi komolyan, hogy minden törvényesen történt. Újabb botrányként beszélt arról, hogy Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelöltet is megfigyelték.

Orbán Viktor a képviselő által elmondottakat a Gyurcsány-show részének minősítette. Szerinte a képviselő olyanokkal van szövetségben, akik 2010 előtt törvénytelen megfigyeléseket végeztek, lehallgatták az ellenzéki politikusokat és az oroszokat beengedték a magyar titkosszolgálathoz.



Fidesz: hogy állnak a 2006-os kártérítési perek?



Bajkai István (Fidesz) azt kérdezte, hogy állnak a 2006-os kártérítési ügyek. Elmondta, 15 évvel ezelőtt vízágyúval, lovasrohammal, könnygázzal és gumilövedékkel jogellenesen oszlatták fel a békésen ünneplő, változást akaró tömeget. Sajnálatos, hogy a demokrácia miatt lándzsát törő baloldalt ma mégis az a Gyurcsány Ferenc vezeti, aki a jogállami eszközöket messze meghaladva durva túlkapásokra utasította 2006-ban a karhatalmat - fogalmazott, úgy értékelve az elmúlt időszak történéseit, hogy a baloldali pártok is igyekeznek a volt miniszterelnöknek megfelelni. "Rákosi Mátyás most büszke lenne rájuk" - hangoztatta.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára közölte, 2013-ig a rendőrség 110 millió, az államkincstár 270 millió forint kártérítést fizetett ki.

2017-ben 120 károsulttal állapodtak meg, majd a közelmúltban újabb harminccal - részletezte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!