OGY - Krónika 7. rész (azonnali kérdések)

Belföld, 2024.04.08

A kegyelmi ügy és Varga Judit hangfelvétele is szerepelt az azonnali kérdések órájában hétfőn az Országgyűlésben.



DK: mikor vállalja a felelősséget a kegyelmi ügyben Orbán Viktor és a Fidesz?



Arató Gergely azt kérdezte Orbán Viktor miniszterelnöktől, mikor vállalja a felelősséget a kegyelmi ügyben és mikor kér bocsánatot az áldozatoktól a saját és az egész Fidesz nevében.

Kitért arra, két hónapja nem tudhatja meg a közvélemény, hogy a köztársasági elnök és az igazságügy-miniszter miért adtak kegyelmet K. Endrének. Már egy hónapja annak is, hogy kiderült, K. Endre szabadulása után ugyanott folytatta, ahol abbahagyta, tovább fenyegeti az áldozatokat és megpróbálja elhallgattatni őket.

Azért van ez, mert K. Endre Orbán Viktor testvérével közösen szervezett sporteseményeket, vagy mert az ügy másodrendű vádlottja Mészáros Lőrinc üzlettársa? - tette a fel a kérdést.

"Mikor lesznek végre biztonságban a gyermekeink a fideszes pedofiloktól?" - fogalmazott.

Orbán Viktor válaszában kijelentette: a kormány kegyelmi ügyekbe eddig sem szólt bele és ezután sem kíván beleszólni. A kegyelmi ügyek kizárólagosan a köztársasági elnökre tartoznak.

Azt is mondta, Novák Katalin államfőként kegyelmet adott egy olyan ügyben, amelyben nem kellett volna, mert a "pedofiloknak és a pedofilokat segítő személyeknek börtönben van a helyük".

A köztársasági elnök lemondásával az ügy lezárult, a kormánynak két teendője volt. Az első, hogy legyen minél hamarabb új köztársasági elnöke Magyarországnak, aki nem vét az elődjéhez hasonló hibát. Ezért javasolták Sulyok Tamást. A második feladata a kormánynak, hogy kezdeményezze, "egyszer s mindenkorra zárjuk ki annak a lehetőségét, hogy pedofil bűncselekményt elkövetők vagy abban érintettek bárkitől, bármikor, bármilyen formában enyhítést vagy kegyelmet kaphassanak".

Arató Gergely viszonválaszában kifogásolta, hogy miközben a miniszterelnök azt mondja, hogy kegyelmi ügyekkel nem foglalkozik a kormány, a Budaházy-ügyben a kormány tárgyalt a kegyelemről. Azt is mondta, Sulyok Tamás személyében olyan köztársasági elnököt sikerült választani, aki még le sem tette esküjét, már hazugságba került a "saját nyilasbarát, antiszemita rokonai kapcsán".

Orbán Viktor viszonválaszában visszautasította a Sulyok Tamásra vonatkozó állítást.

Jelezte, a kormány tárgyalt olyan ügyeket, és fog ezután is - de ezeknek semmi köze a kegyelmi ügyekhez -, ahol azt tapasztalják, hogy a bírósági ítéletek, illetve eljárások elhúzódnak, és ráadásul olyan ügyek, amelyek közérdeklődésre is számot tartanak. Az igazságügy-miniszter dolga, hogy gondoskodjon az igazságügyi rendszer működésének gördülékenységéről.

Azt is mondta, 2010-ben, amikor átvette a kormányzást a baloldaltól, 81 pedofil bűnöző volt börtönben, most pedig 663-an vannak.


Momentum: nem kellene vállalni a belügyminiszternek a felelősséget?


Orosz Anna (Momentum) azt mondta: "a Fidesz megkegyelmezett" a bicskei pedofil bűnsegédjének, de a belügyminiszter nem kezdeményezett vizsgálatot arról, hogy miért nem mentették fel korábban a pedofil igazgatót vagy mi állt a kegyelem hátterében, és nem kért bocsánatot a bicskei áldozatoktól sem. Hozzátette: a gyermekvédelem romokban hever.

Sérelmezte, hogy amíg hetekre leállt a rendőrségi nyomkövető rendszer, egy pedofil bűnelkövető megszökött, illetve azt is, hogy egy férfi, aki korábban börtönben ült azért, mert rendszeresen életveszélyesen fenyegette feleségét, múlt héten meggyilkolta a nőt.

Az ellenzéki politikus azt kérdezte: nem gondolja-e a belügyminiszter, hogy vállalnia kell a felelősséget ezekért a tragédiákért.

Pintér Sándor belügyminiszter válaszában hangsúlyozta: amióta Fidesz-kormány van, zéró tolerancia van a gyermekbántalmazás valamennyi formáával szemben és már 663 pedofil bűnelkövető van börtönben.

Rámutatott, hogy a köztársasági elnök kegyelmi jogköre nem a Belügyminisztériumhoz tartozik.

Az említett ügyekben jelezte: a házi őrizet jogi intézmény, és a rendőrség a bírói utasításnak megfelelően járt el. A késelés kapcsán megjegyezte, hogy mindenki mellett nem állhat rendőr.


MSZP: vizsgálja-e az ügyészség a Varga Juditról készült hangfelvételt?


Harangozó Tamás (MSZP) arról beszélt: a Magyar Péter által felvett, Varga Judit volt igazságügyi miniszter és volt férje közti hangfelvételen súlyos állítások hangzanak el.

Ennek kapcsán azt kérdezte: tanúként meghallgatták-e már Varga Juditot a hangfelvétellel, és annak hitelességével kapcsolatban? Mikor tervezi meghallgatni az ügyészség az érintett kormánytagokat és akár a miniszterelnököt is, valamint hogyan tudják garantálni az iratokba való belenyúlás kivizsgálását? - sorolta kérdéseit.

Arról is érdeklődött: mi a véleménye arról a héten tárgyalandó törvényjavaslatról, ami szerint az igazságügyi miniszternek hozzáférése és betekintése lenne az ügyészségi iratokba.

Polt Péter legfőbb ügyész válaszában közölte: a kérdések jó részére a Központi Nyomozó Főügyészség már válaszolt vagy a nyomozás végén tud válaszolni. Hangsúlyozta: a hangfelvétel ügyében folyik nyomozás, valamennyi szóba jöhető bűncselekményt kivizsgálnak.

Tájékoztatása szerint Varga Judit volt igazságügyi minisztert tanúként hallgatták meg, és minden egyéb tanúkihallgatást és nyomozati cselekményt elvégeznek, amelyek a tényállás tisztázásához szükségesek.

Hozzátette: meggyőződése szerint ügyészségi iratokba belenyúlni nem lehet, ennek nyoma lenne. A törvényjavaslatról pedig az ügyészség megküldte álláspontját a minisztériumnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!