OGY - Krónika 7. rész (azonnali kérdések: gázellátás, török elnök, önkormányzatok)

Belföld, 2019.11.11

    Budapest, 2019. november 11., hétfő (MTI) -  Magyarország gázellátásának biztonságáról, a török elnök múlt heti látogatása miatti közlekedési "káoszról" és a Lackner-ügyről beszéltek a képviselők hétfőn az azonnali kérdések között az Országgyűlésben.



LMP: garantálható-e a gázellátás biztonsága?



Ungár Péter (LMP) az elmúlt időszak hírei alapján arról beszélt: a földgáz esetében nem ellátásbiztonság, hanem "ellátásbizonytalanság van", hiszen az Északi Áramlat és a Török Áramlat vezetékei nem épülnek meg 2019 végéig. Ez azt jelenti, hogy nem lehet pontosan tudni 2020. januárjától hogyan érkezik majd Magyarországra a gáz - tette hozzá. Ezzel kapcsolatban azt kérdezte: tudja-e a kormány biztonságosan garantálni a gázszállítást jövőre, jelent-e lakossági gázáremelést, ha a Barátság vezetéken nem tudnak majd gázt szállítani, illetve milyen előrelépések történek a romániai gázmező, illetve a krk-i LNG-terminál ügyében. Az orosz kapcsolatot hogy lehet arra beváltani, hogy legyen gáz jövőre is Magyarországon? - kérdezte.

Menczer Tamás, a külügyi tárca államtitkára szerint nincs bizonytalanság: a magyar gáztározók soha nem látott szinten vannak tele, így az előttünk álló téllel kapcsolatban semmilyen ellátásbiztonsági kérdés nem vetődhet fel. Fontosnak nevezte a forrás- és az útvonal-diverzifikációt, mert mint mondta, jelenleg Magyarország szinte kizárólag orosz gázhoz fér hozzá. Ennek egyik fontos lépése a romániai gázmező, ahol az osztrák és az amerikai cégek még nem kezdték meg a kitermelést, a krk-i LNG terminál teljes készenléte pedig még messze van - mondta.

Ungár Péter viszonválaszában középtávú megoldást sürgetett, szerinte az orosz kapcsolatot arra kellene felhasználni, hogy Magyarország ne legyen bizonytalanságban. Menczer Tamás ugyanakkor úgy vélte: Magyarországon nem lehet nem számon kérni, hogy a román vagy a horvát partnerek a "házifeladatukat" nem végezték el.



Párbeszéd: miért okozott a szokásosnál nagyobb közlekedési káoszt a török elnök látogatása?



Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) arról beszélt: a török elnök látogatása alatt a budapestiek nagy türelemről tettek nagy tanúbizonyságot, és rendőrök is köszönetet érdemelnek, akik próbálták az értelmetlen utasításokat végrehajtani. Azok viszont nem érdemelnek köszönetet, akiknek sikerült úgy megszervezni a török elnök látogatását, hogy káoszba fulladt a budapesti közlekedés - tette hozzá. Szerinte méltatlan, kiszolgáltatott helyzetbe hoztak sokakat, akik hosszú időre ragadtak a metróaluljáróba vagy a hideg utcán.

Kontrát Károly belügyi államtitkár köszönetet mondott a budapestiek türelméért és együttműködéséért, az útlezárások és a kényelmetlenségek miatt és hangsúlyozta, hogy az intézkedések hozzájárultak a látogatás biztonságos megvalósításához. Úgy vélte: nemzetközi delegáció biztosításával kapcsolatos intézkedések önmagukban nem okoztak volna nagyobb fennakadást, a megszokottnál nagyobb kellemetlenség a többórás, vonulásos ellenzéki tüntetések, akciók miatt volt. "Gulyás Márton Soros-aktivista minden megtett, hogy a lebénuljon a város" - fogalmazott.

Kocsis-Cake Olivio viszonválaszában elképesztőnek nevezte, hogy az államtitkár tüntetésre fogta a kialakult helyzetet, és bocsánatkérésre szólította fel a Kontrát Károlyt. Az államtitkár válaszában ismét megköszönte a budapestiek türelmét és együttműködését.

A kérdés elhangzása előtt Kocsis-Cake Olivio és Tordai Bence egy kurd zászlót terített le az előttük lévő padsorra, ezért az elnöklő Lezsák Sándor a szemléltetés szabályainak betartására figyelmeztette őket.


Fidesz: milyen eszközökkel biztosítható a helyi önkormányzatok törvényes működése?



Barcza Attila (Fidesz) a kispesti Lackner-üggyel kapcsolatban azzal vádolta a helyi szociálliberális vezetést, hogy megpróbálta bizottsági pozícióba juttatni a politikust. Azt kérdezte milyen eszközökkel biztosítható a helyi önkormányzatok törvényes működése.

Orbán Balázs, Miniszterelnökség államtitkára elmondta: a törvényességi felügyeletet a fővárosi és megyei kormányhivatalok biztosítják az önkormányzatok számára, pártállástól függetlenül. Úgy vélte: a Lackner-ügyben a politikai felelősséget az ellenzéki pártok viselik, akik megszavazták a politikus bizottsági posztját.


Jobbik: mikor fizetik ki az őshonos állatokat tartóknak járó támogatásokat?


Balczó Zoltán (Jobbik) azt kérdezte, mikor fizetik ki végre az őshonos állatokat tartóknak járó európai uniós támogatásokat. Az érintett gazdálkodók a támogatások kifizetésének "brutális" késését kénytelenek elszenvedni - hívta fel a figyelmet, érthetetlennek nevezve az elmaradást.

Nagy István agrárminiszter azt válaszolta: az őshonos állatok megmentése és tenyésztése érdekében végzett gazdálkodói munka tiszteletre méltó, de támogatást fizetni csak akkor tudnak, ha pontos az adatszolgáltatás. 2017-ben és 2018-ban mintegy 2500 kérelmet nyújtottak be a gazdálkodók, ezek közül több mint 2000 ellenőrzése már lezárult, a kifizetések megtörténtek, a többiekkel zajlik az adategyeztetés - közölte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!