OGY - Krónika 7. rész (csádi misszió)

Belföld, 2023.10.25

Az MSZP a tisztázandó kérdéseket sorolta, a Jobbik támogatásáról biztosította, a Mi Hazánk pedig ellenezte a Magyar Honvédség csádi katonai szerepvállalásáról szóló határozati javaslatot annak szerdai parlamenti vitájában, míg az LMP a migráció és a klímaváltozás kapcsolatára mutatott rá.



MSZP: számos tisztázandó kérdés van


Harangozó Tamás (MSZP) rámutatott: a javaslat egy teljesen új katonai művelet megindítására adna lehetőséget 2025 végéig. Szerinte a kért felhatalmazás teljesen eltér az elmúlt harminc év kezdeményezéseitől: Magyarország nem egy nemzetközi koalíció részeként, hanem önállóan vágna bele katonai műveletbe.

Közölte: ugyan a részvétel szolgálja az ország érdekeit, nincs magyarázat arra, hogy kiterjedt nemzetközi katonai művelet hiányában az önálló művelet milyen célt szolgálna.

Kifogásolta azt is, hogy a szerepvállalás nem a térségben aktív francia erőkkel együtt valósul meg. Nem ismert Csád elnökének meghívólevele, ami azért is szokatlan, mert a gazdasági szerepvállalás hangsúlyosan jelenik meg - sorolta észrevételeit. Milyen magyar érdekek vannak Csádban, amit katonák életének kockáztatásával kell védeni? - kérdezte a szocialista képviselő, és részvételi terv bemutatását szorgalmazta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kontingens létszáma Koszovó után a második legjelentősebb magyar jelenlét lenne. Szerinte kétséget vet fel, hogy egy ekkora kontingens bármit befolyásolni tudna Csádban vagy meg tudna állítani egy esetleges migrációt.

A képviselő túlságosan általánosnak ítélte a felhatalmazást, amely a szomszédos országokban is lehetőséget ad katonai szerepvállalásra.



Jobbik: tenni kell az ellen, hogy a terrorizmus Európába jusson


Sas Zoltán (Jobbik) arra mutatott rá, hogy a nemzetközi biztonsági helyzet folyamatosan romlik. A Száhel-övezetben bekövetkezett eseményekről szólva közölte: Magyarország szempontjából fontos, mi zajlik ott, hiszen a térség kibocsátó területe mind a migrációnak, mint a terrorizmusnak.

Csád az egyik, még stabil ország a környezetében, a környező országokban azonban jelentős számú terrorszervezet van jelen. A vallási fanatikusok gyakran a saját népükkel szemben is kegyetlenek, de a kereszténység kiirtását is célul tűzték - mondta.

Kijelentette: ezen szervezetek tagjai kihasználják a migrációt is, ezért Magyarországnak a déli határszakasznál is feladatai vannak.

Közölte: Csád földrajzilag lehetőséget biztosíthat arra, hogy el lehessen jutni Líbiába. Ezért fontos kérdés a csádi útvonal elvágása a migráció fékezése érdekében - érvelt.

Szerinte tenni kell az ellen, hogy a terrorizmus bejusson Európába.

Fontosnak nevezte, hogy a misszióban önkéntes alapon lehessen részt venni, és jelezte, hogy a régióban jelentős számú francia erő állomásozik.


Mi Hazánk: inkább a honvédség hazai képességeit és a határvédelmet kellene fejleszteni


Novák Előd (Mi Hazánk) tiltakozott az ellen, hogy az "Izrael által támogatott, választásokat betiltó, tüntetőkre lövető csádi diktátor" karhatalma legyen a magyar honvédség. Nehezményezte továbbá, hogy a csádi szerepvállalás költségét titkosítja a kormány, amivel szemben módosító javaslatot is benyújtott.

A migrációt elsődlegesen a magyar határon kellene megállítani, több millió forintos helyszíni bírsággal és a mobiltelefonok bűnjelként való lefoglalásával sújtva az illegális határátlépőket, a csádi misszió helyett pedig inkább a határon végzett itthoni szolgálatért kellene nagyobb jutalmat adni a magyar katonáknak - vetette fel.

Hozzátette: a Mi Hazánk más külföldi missziókból is hazahívná a magyar katonákat, mert ezek a szerepvállalások növelik Magyarország terrorfenyegetettségét. Az így felszabaduló százmilliárdokból vonzóbb javadalmazást, komolyabb felszerelést lehetne biztosítani a magyar honvédeknek - mutatott rá Novák Előd.

Azt mondta, Magyarország számára a legnagyobb biztonsági kihívást a "soviniszta Ukrajna" jelenti, amely elnyomja és megfélemlíti a kárpátaljai magyarságot. Fennáll a veszély, hogy a Nyugat által felfegyverzett ukrán haderő a magyar kisebbségen és Magyarországon vesz elégtételt háborús kudarca miatt - vélekedett.


LMP: álságos, hogy a magyar kormány blokkolja a klímavédelmi lépéseket



Keresztes László Lóránt (LMP) kiemelte, hogy lényegesen nagyobb anyagi és szakmai megbecsülést érdemelnének azok, akik Magyarország biztonságának megóvásáért dolgoznak.

Elmondása szerint a migráció sorskérdés, ezért mindent meg kell tenni a magyarok biztonságának megvédéséért, az illegális migrációt pedig meg kell állítani.

Az európai politikai elit sokszor álszent módon kezeli a kérdést, a munkaerőpótlás lehetőségét látva ebben - jegyezte meg, hozzáfűzve: az európai és magyar döntéshozók is sokat beszélnek a tünetekről, de keveset a kiváltó okokról.

Ezek közül a konfliktushelyzetek mellett a klímaváltozást emelte ki, amely miatt 2050-ig akár százmillióan indulhatnak el a kibocsátó térségekből; ilyen nagyságrendű migráció ellen pedig Európa aligha lesz képes megvédeni magát.

Ezért álságos a retorikája a magyar kormánynak, amely folyamatosan blokkolja a klímavédelmi lépéseket, miközben közel 1400 embercsempészt engedett ki a börtönökből - hangsúlyozta.

Csád a térségben viszonylag stabil országnak tekinthető, de régióban tevékenykedő Wagner-csoport és terrorista szervezetek miatt nehéz alábecsülni a magyar kontingensre leselkedő veszélyeket - figyelmeztetett.

A Hungary Helps program érdemben segíthetne a térségen az élelmiszer-biztonság és az ívóvízellátás fejlesztésével, de milyen költségvetésből, milyen célokkal működik jelenleg ez a program? - tette fel a kérdést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!