OGY - Krónika 7. rész (energiaitalok)

Belföld, 2024.04.10

A 18 évnél fiatalabbak számára megtiltaná az energiaitalok eladását az a KDNP-s törvényjavaslat, amelyet szerdán kezdett tárgyalni az Országgyűlés.



A gyerekek egészségének megőrzéséről szóló törvényjavaslat


Nacsa Lőrinc (KDNP) az előterjesztők nevében közölte: javaslatuk szerint tizennyolc évesnél fiatalabbaknak tilos lenne energiaitalt eladni. Ehhez módosulna a fogyasztóvédelmi törvény, így az ilyen italok abba a kategóriába kerülnének, amelyben például az alkohol vagy a szexuális tartalmú termékek vannak.

A javaslatot azzal indokolta: növekszik a gyerekek között az energiaitalt fogyasztók aránya, a fiatalok többsége divatosnak tartja az energiaitalokat, és szinte sportitalként fogyasztja ezeket. Hozzátette: az elmúlt években több száz olyan eset volt, amikor energiaital túlfogyasztása miatt 12 és 18 év közötti fiatalok, többségében fiúk szorultak orvosi ellátásra.

Jelezte azt is: számos uniós és magyar orvosi tanulmány mutatta ki, hogy a fejlődő szervezetre káros a túlzott koffein- és cukorbevitel. Megjegyezte: az energiaital szövetség is megerősítette azt a kutatási eredményt, amely szerint a gyermekeknek nem ajánlott koffeint fogyasztani.

Arra is kitért: a javaslat benyújtása előtt egyeztettek civil- és orvosszakmai szervezetekkel, tanárokkal, szülőkkel is. Felhívta a figyelmet arra, hogy az EU-ban több országban is fogadtak el hasonló jogszabályt.

Rétvári Bence, a belügyi tárca államtitkára közölte: a kormány számára elsődleges a gyermekek egészsége, ennek érdekében vezette be korábban a mindennapos testnevelést és a reformmenzát az iskolákban, valamint az úgynevezett csipszadót is.

Hangsúlyozta: a fiatalok többsége divatosnak tartja az energiaital fogyasztást, szinte üdítőitalként tekint a megnyerő ízű energiaitalokra, amelyek azonban nagy mennyiségben tartalmaznak koffeint és könnyen addiktívvá válhatnak.

Számos orvosi szervezet hívta fel a figyelmet az energiaitalok fiatalokra gyakorolt káros hatásaira - hangsúlyozta.

Jelezte, a Belügyminisztériumban is volt egyeztetés családokat és szülőket képviselő szervezetekkel az ügyben, de a gyártói érdekképviseletek is több programot indítottak már, hogy a fiatalok ne üdítőként fogyasszák ezeket az italokat.


Fidesz: nekünk a gyerekek egészsége az első


Hornung Ágnes, a Fidesz vezérszónoka hangsúlyozta: a kormányoldal számára a gyerekek egészsége az első. Egyetértett azzal, hogy ne legyenek elérhetők a gyerekek számára az energiaitalok, amelyek egészségügyi kockázatait hazai a nemzetközi kutatások is alátámasztják.


MSZP: végre!


Végre! - kezdte felszólalását Vajda Zoltán (MSZP), azt hangsúlyozva, a javaslat nem old meg minden problémát e téren, de "kezdetnek nagyon jó".

Hangsúlyozta: kulcsfontosságú az egészséges életmód, benne az egészséges italok előtérbe helyezése, márpedig tanárként maga is látta, hogy diákjai nap mint nap fogyasztanak energiaitalokat.

Jó példaként említette, hogy az Európai Unió három tagállamában korlátozták e termékek forgalmát, másik három országban pedig a nagykereskedők éltek az önkorlátozás eszközével.

A tiltás önmagában sohasem elegendő - jegyezte meg, több és hatékonyabb felvilágosító kampányt sürgetett a témában, majd azt hangsúlyozta: alkohollal együtt fogyasztva az energiaital végleges károsodást okozhat a májban, a szívben és a vesében.

Vajda Zoltán szerint a javaslatot "nem lehet nem támogatni, de mégsem arról szól, amire vártunk", hiszen a kegyelmi botrány kirobbanása óta eltelt két hónapban a kormányoldal nem kezdeményezte a gyermekvédelmi szabályok módosítását, csupán az intézmények ellenőrzésébe kezdett.

Márpedig ez a törvényjavaslat alkalmas arra, hogy elterelje a figyelmet a kegyelmi ügyről - jegyezte meg.


KDNP: a családokat támogatni, a gyermekeket védeni kell


A KDNP két vezérszónoka közül Simicskó István frakcióvezető - megköszönve az őt megelőző támogató felszólalásokat - azt emelte ki, mennyire fontos a családok támogatása és a gyermekek megvédése minél több bajtól.

A kicsi gyermekeink a jövőt jelentik Magyartország számára - tette hozzá, azt hangsúlyozva, napjainkban új típusú, sok esetben leplezetten jelentkező veszélyek leselkednek rájuk. Ez egy jó ügy - hangsúlyozta.

Frakciótársa, Hollik István azt hangsúlyozta: az energiaital-fogyasztás komoly társadalmi probléma, kutatások azt mutatják, a 18 év alattiak 78 százaléka, a 10-14 évesek ötöde fogyaszt reggelire ezekből a termékekből, ami már állandóságot, megszokást feltételez.

Hangsúlyozta: ezt a terméket "felnőtteknek találták ki", egy gyereknek egyáltalán nincs szüksége ilyesmire, a hatályos ajánlások szerint pedig a fiatalok étrendjének nem szabad koffeint tartalmaznia.

Ez egy komoly probléma, általános jelenég, és van egészségügyi kockázata - hangsúlyozta a politikus.


A Jobbik támogatja a javaslatot


Teljesen természetes, hogy a normalitás talaján állva támogatni fogjuk a javaslatot - közölte Ander Balázs (Jobbik), megemlítve, háromgyermekes apaként és szakközépiskolai tanárként is találkozott az előtte szóló által felvázolt problémákkal.

A törvénymódosítás fontosságát hangsúlyozva azt is megjegyezte: növelni kellene a házi gyermekorvosok számát és csökkenteni a betöltetlen praxisokét. Rámutatott: a pályán lévők átlagéletkora magas, 62 év, alig 30 százalékuk van 60 éves kor alatt, a posztok tizede pedig üres, ami pár év alatt e mutató megduplázását jelenti.

A tendencia félelmetes - fogalmazott a képviselő, azt hangsúlyozva, a történelmi léptékű béremelés dacára még nem vált vonzóvá a gyermek-háziorvosi pályamodell.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!