OGY - Krónika 7. rész (határozathozatalok)

Belföld, 2019.12.10

Szigorúbban büntethetők a fegyelmi szabályokat megsértő parlamenti képviselők, valamint változtak a frakciókra vonatkozó szabályok a parlament keddi döntése értelmében. A képviselők törölték az alaptörvényből a közigazgatási bíróságokra vonatkozó rendelkezéseket. Az Országgyűlés megválasztotta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tagjait.



Szigorúbban büntethetők a fegyelmi szabályokat megsértő parlamenti képviselők


A parlament elfogadta az Országgyűlés működését érintő törvények módosítását, amely alapján a jövőben szigorúbban büntethetők a Ház rendjét megsértő képviselők.

A törvénymódosítást 135 igen szavazattal, 54 nem ellenében fogadták el kormánypárti képviselők javaslatára.

Az országgyűlési törvény módosításában a fegyelmi esetek két új elemmel bővülnek: a felszólalást vagy az ülésvezetést kirívóan zavaró közbeszólás, valamint az ülés menetének zavarása, akadályozása, illetve más képviselő, országgyűlési, illetve közjogi tisztségviselő zavarása, akadályozása üléstermi jogai gyakorlásában, kötelezettségei teljesítésében.

A törvény az eddigiektől eltérően szabályozza a kizárást, és úgy rendelkezik, hogy a kizárt képviselő köteles a szóbeli döntés után azonnal elhagyni az üléstermet, ha pedig ennek nem tesz eleget, vele szemben súlyosabb intézkedés, kitiltás alkalmazható.

A kitiltás súlyosabb, mivel a kitiltott nemcsak az üléstermet, hanem az Országházat, az Országgyűlés Irodaházát és az Országgyűlés Hivatalának elhelyezésére szolgáló épületeket is köteles elhagyni.



Változnak a frakciókra vonatkozó előírások, megszűnik a csatlakozás lehetősége


A frakciókra vonatkozó szabályok változtatását is tartalmazza a házszabály 135 igen szavazattal, 54 nem ellenében elfogadott módosítása, amelyet kormánypárti képviselők kezdeményeztek.

Az előterjesztők célja - mint azt az indoklásban írták -, hogy a mandátumot szerző képviselők a megbízatásukat annak a pártnak a színeiben vagy függetlenként lássák el, ahogy azt a választópolgároktól elnyerték.



Kivezették az alaptörvényből a közigazgatási bíróságokat


Az Országgyűlés a Párbeszéd javaslatára egyhangúlag, 165 igen szavazattal, kétharmados többséggel módosította az alaptörvényt, kivezetve a közigazgatási bíróságokra vonatkozó szabályozást az alkotmányból.

Varga Judit igazságügyi miniszter október végén jelentette be a kormány döntését arról, hogy nem vezetik be a szervezetileg elkülönülő közigazgatási bírósági rendszert.


A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tagjainak megválasztása



Az Országgyűlés 134 igen, 29 nem szavazattal elfogadta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tagjainak megválasztásáról szóló országgyűlési határozatot.

A testület tagja lett kilenc évre Budai László, Hankiss Ágnes, Meszleny László és Szadai Károly.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!