OGY - Krónika 7. rész (interpellációk)

Belföld, 2022.09.26

A gazdasági problémákkal, a nyugdíjasok helyzetével, a csepeli és a ráckevei hév felújításával és az oktatás, a helyzetével kapcsolatban interpelláltak a képviselők hétfőn az Országgyűlésben.



DK: nincs felelős kormánya Magyarországnak


Arató Gergely (DK) arról beszélt: Magyarország bajban van, változásra van szükség. Szerinte a bajok oka a kormány 12 éves kormányzása, ez okozza az élelmiszerárak és az energiaárak emelkedését. Nem Brüsszel, nem a Világbank, nem a Gyurcsány-kormány juttatta ide az országot - tette hozzá. "Ez orbáni rezsiemelés, orbáni áremelés, orbáni társadalmi katasztrófa" - fogalmazott. Kijelentette: az országnak nincsen felelős kormánya, a kabinet nem vállalja tetteiért a felelősséget. Szerinte eközben a miniszterelnök, a miniszterek és az államtitkárok fizetését megemelték, azoknak viszont, akik fáznak a fűtetlen lakásokban, azt üzeni a miniszterelnök, hogy keressenek többet.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára úgy reagált: a kormány 12 év alatt segélyalapú gazdaság helyett munkaalapút épített, 3 százalékra csökkentette a munkanélküliséget, miközben 70 százalékkal emelkedtek a reálbérek, nőtt a minimálbér, a családtámogatási rendszert soha nem látott mértékben fejlesztették, és fékezték az energiaárakat. Emlékeztetett: a kormány kitart a rezsicsökkentés mellett, míg a DK mindvégig ellenezte ezt.

A képviselő nem fogadta el a választ.


Momentum: mennyit csúszik a csepeli és a ráckevei hév felújítása?


Szabó Szabolcs (Momentum) azt kérdezte, mennyivel tolódik ki a megszorítások miatt a csepeli és a ráckevei hév felújítása. Hangsúlyozta: a vonalon új szerelvényekre, felújított és a Kálvin térig meghosszabbított pályára lenne szükség. Felhívta a figyelmet arra: ha azonnal elindítanák a projektet, akkor is három év múlva jelenhetne meg legkorábban az első új szerelvény.

Lázár János építési és beruházási miniszter közölte: három hév-vonal teljes felújítását és kibővítését és meghosszabbítását tervezik meg, ezeket a projekteket kiviteli tervig és hatósági engedélyezésig elviszi a kormány. Azonban - folytatta - jelen pillanatban a projektek finanszírozási oldala nem áll rendelkezésre, nincs annyi pénz a költségvetésben, és nincs olyan megállapodás az Európai Bizottsággal, ami biztosítaná erre a forrásokat.

Hozzátette: ha a bizottsággal megállapodnak a kötött pályás közlekedés fejlesztéséről, még akkor is meg kell vitatni az Országgyűlésben és a szakmai fórumokon, hogy a fővárosi agglomeráció vagy a vidék fejlesztése legyen prioritás.

A képviselő nem fogadta el a választ.


MSZP: a kormány segítse a nyugdíjasokat!


Komjáthy Imre (MSZP) azt mondta: Magyarország egy soha nem látott megélhetési katasztrófa küszöbén áll, folyamatos drágulással, kétszámjegyű inflációval, harmatgyenge forinttal, a nemzetközi környezetnek kitett gazdasággal, energiaár-robbanással, szétszakított társadalommal. Hozzátette: a brutális infláció miatt a nyugdíjak is elértéktelenedtek.

Az MSZP nevében nagyobb nyugdíjemelést és rezsitámogatási utalványt javasolt az időseknek, és támogatást kért ehhez a kormánytól.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára úgy reagált: a kormány betartja, amit 2010-ben ígért, hogy megvédi a nyugdíjak vásárlóértékét. Közölte: 2010 óta 59 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, és a 13. havi nyugdíj visszaépítésével 21 százalékkal javult a nyugdíjak vásárlóértéke.

A kormány saját útján halad a nyugdíjaspolitikát illetően - reagált az MSZP-s javaslatokra.

A képviselő nem fogadta el a választ.


Az oktatás helyzetének javításáról érdeklődött egy jobbikos képviselő


Brenner Koloman (Jobbik) arra várt választ a belügyminisztertől, hogy hajlandó-e azonnal segíteni a magyar oktatás helyzetén a kormány.

Felidézte: az alaptörvény kimondja a tanulás szabadságát a lehető legmagasabb szintű tudás megszerzése érdekében, a kormány minőségi oktatást ígért, majd megjegyezte, "ehhez tanárok is kellenének".

Arról tudakozódott, milyen lépéseket tettek az elmúlt 12 évben a modernizálás érdekében és miként tennék vonzóvá a pedagóguspályát. A képviselő azt sürgette, hogy a kormányzat csoportosítson át forrásokat 50 százalékos pedagógus-béremelésre és az iskolák fűtésére.

Válaszában Rétvári Bence, a tárca parlamenti államtitkára képmutatásnak nevezte a felvetést, mondván, a baloldali ellenzék nem sokkal korábban nem szavazta meg a pedagógus béremeléshez szükséges több százmilliárd forint Magyarországra érkezését lehetővé tevő előterjesztést, a Jobbik pedig teljes mellszélességgel támogatja a gondot okozó szankciós politikát.

A hazai oktatásról szólva példaként említette, hogy 2010 óta 4576 óvodai-iskolai fejlesztés, modernizáció indult el, a diákolimpiákon pedig remekül szerepelnek a magyar fiatalok, egyéniben és csapatban is.

Az interpelláló a választ nem fogadta el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!