OGY - Krónika 7. rész (jegybank, napirend után)

Belföld, 2019.12.11

A jegybank tavalyi jelentésének vitáját követően napirend utáni felszólalásokkal zárult a szerdai ülés.



Fidesz: kiváló munkát végzett a jegybank


Fazekas Sándor (Fidesz) szerint az elmúlt években igazán kiváló munkát végzett a jegybank vezetése, ami látszik is a gazdaság teljesítőképességén, hiszen a gazdaság, azon belül az agrárium is növekedési pályára állt, ennek pedig fontos része a belső piac.

Az a fontos, hogy a magyar termelők helyzetére legyünk figyelemmel - hangsúlyozta. Hozzátette, a gazdálkodók számára nem káros, ha az árfolyamok miatt drágábbak az import zöldségek, gyümölcsök.


Független: anticiklikus gazdaságpolitikára van szükség



Anticiklikus gazdaságpolitikát sürgetett Volner János (független), aki szerint a gazdasági fellendülés éveiben fel kellene készülni egy esetleges válság hatásaira.

Az ellenzéki képviselő hozzátette: ennek nyomait sem látja Magyarországon, holott a német és a kínai gazdaság is a lassulás jeleit mutatja.

Szerinte fontosak ugyan az exportsikerek, de fontosabb volna az importot kiváltó termékek gyártásának előnybe állítása.

Emellett a hitelintézeti járulék eltörlése ellen érvelt, mondván, ez a bankrendszer nyereségének csekély hányadát teszi ki.


Jobbik: fontos hazai terméket vásárolni


Z. Kárpát Dániel (Jobbik) a hazai agrártermékek vásárlásának fontosságáról beszélt, megemlítve, komoly kihívást jelent ez bizonyos esetekben, noha egy magyarországihoz hasonló - kicsi és kitett - gazdasággal nehéz volna arra számítani, hogy minden termék hazai forrásból beszerezhető.

Hozzátette: sokaknál nem az áru származási helye, hanem csupán annak az ára szempont, márpedig számos mezőgazdasági termék jelentős mértékben drágult az utóbbi években.

Kérdésként vetette fel, hogy a gazdasági növekedésből mekkora a "közteherviselésben nem jeleskedő" multicégek, és mekkora a hazai kis- és középvállalkozások szerepe.

Egyben kifogásolta, hogy regionális szinten kiugró a bankok nyeresége, miközben ezek a társaságok is csak részben vesznek részt a közteherviselésben.



MNB-alelnök: sikeresen működött tavaly a jegybank


Az MNB működése 2018-ban sikeres volt - jelentette ki Nagy Márton, az MNB alelnöke zárszavában.

Arról beszélt: az inflációs célt teljesítették, hozzátéve, "a magyar nemzeti bank hitelességének legfőbb mércéje a piac, és hogy ott hogyan tudja céljait elérni a jegybank".

Kormánydöntésnek nevezve, mikor lehet bevezetni az eurót, megtoldva ezt azzal: a közös valutához csatlakozással nem csupán az árfolyamot rögzítjük, de a független árfolyam-politikáról is lemondunk.

Nagy Márton kiemelte: három évtized alatt elavultak az euró bevezetését szabályozó maastrichti kritériumok, az MNB pedig azt javasolja, hogy a feltételek "alapos újragondolása" előzze meg a korábban az uniós csatlakozással vállalt bevezetést.

Természetes, hogy beleszólunk abba, hogy mik legyenek a felvétel követelményei - jelentette ki a jegybank alelnöke.

Nagy Márton kiemelte: a magas gazdasági növekedés nem egyenlő azzal, hogy túlfűtött a gazdaság, hiszen az utóbbi azt jelentené, hogy a bővülés alapja a fogyasztás erősödése.

Magyarországon egy közepes fejlettségi csapdából való kikerülés folyamata zajlik", nagyon magas beruházási ráta mellett - fogalmazott, hozzátéve, a potenciális növekedés sávját a 3-3,5-ről 3,5-4 százalékra tervezhető.

Nagy Márton kijelentette: az elmúlt öt-hat év hazai növekedése 40 százaléka külföldi, 60 hazai - jegybanki, költségvetési és pénzintézeti - forrásból valósult meg, ami ez az uniós források csökkenésével változni fog.

Az infláció mérésével kapcsolatos képviselői kifogásokra reagálva azt közölte: e kérdésben az Eurostat illetékes.


Gazdasági bizottság: együttműködés kell az MNB és a kormány között


Hadházy Sándor, az előterjesztő gazdasági bizottság fideszes alelnöke szerint az együttműködés hiánya a Magyar Nemzeti Bank és a kormány között a mozgástér beszűkülését eredményezheti, megléte azonban növekedési pályára állíthatja az ország gazdaságát. Köszönetet mondott azoknak, akik támogatták a kormány költségvetési politikáját is, amely nagyban hozzájárult az ország adósságállományának csökkentéséhez.



Napirend után


Napirend utáni felszólalásában Fazekas Sándor (Fidesz) nagykunsági képviselőként a magyarok és a kunok kapcsolatának történetét elevenítette fel és köszönetet mondott a miniszterelnöknek ennek erősítéséért.

Frakciótársa, V. Németh Zsolt a Csoóri Sándor Programot méltatta és a néptánc szépségeiről beszélt.

Steinmetz Ádám (Jobbik) arról beszélt, hogy szerinte nem szükséges Magyarországon új versenypályát építeni, a sávolyit kell befejezni.


Az ülésen elnöklő Sneider Tamás az ülésnapot lezárta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!