OGY - Krónika 7. rész (kábítószerek, elektronikus ügyintézés)

Belföld, 2021.10.20

A parlament szerdán délután összevonva folytatta le a pszichotróp anyagokról szóló, Bécsben aláírt egyezmény módosításának kihirdetéséről, az Egységes Kábítószer Egyezmény módosításának kihirdetéséről, valamint az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerekről és egyéb, a gyógyszerpiacot szabályozó törvények módosításáról szóló vitákat, majd áttért az egyes eljárásokat egyszerűsítő salátatörvény vitájára.



Kormány: hét új vegyület kerül a pszichotróp anyagok jegyzékére


Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a részleteket ismertetve elmondta, hogy az ENSZ Kábítószerügyi Bizottságának (CND) döntése alapján hét új vegyület a pszichotróp anyagok jegyzékére kerül. A hatályos magyar jogszabályok alapján mind a hét vegyület ellenőrzött szernek minősül - tette hozzá.

A bizottság arról is döntött, hogy egy újabb anyagot, az isotonitazene-t vegyék fel az Egységes Kábítószer Egyezmény első jegyzékébe - hívta fel a figyelmet. Ez az anyag a büntethetőség szempontjából már most is a kábítószerekkel megegyező elbírálás alá esik Magyarországon - tette hozzá.

Az ENSZ határozatok nemzetközi megállapodások, ezért elengedhetetlen, hogy az Országgyűlés azok kötelező hatályát elismerje - szögezte le.

A testület két új pszichoaktív anyagot vett fel egy 2004-es kerethatározat mellékletébe, így büntethetőség szempontjából azok is megegyeznek majd a kábítószerekkel - mondta végül az államtitkár.


Fidesz: a kábítószerek komoly egészségügyi és szociális problémákat okoznak


Pesti Imre (Fidesz) arról beszélt, hogy az Egységes Kábítószer Egyezmény 1961-ben született meg és Magyarország azt 1965-ben fogadta el. Az egyezmény lényege az volt, hogy az alkotók is érezték, hogy a kábítószerek nagyon komoly egészségügyi és szociális problémákat okoznak, ezért is hozták létre a ENSZ Kábítószerügyi Bizottságát - tette hozzá.

A képviselő hangsúlyozta, hogy a bizottság tagjai szinte minden esetben egységesen támogatták az új szabályozásokat.


A Jobbik támogatja az előterjesztéseket


Rig Lajos (Jobbik) hangsúlyozta, ahogy eddig is, minden egyes frakció egyetért azzal, hogy amit a kábítószerekkel foglalkozó szakemberek tiltólistára vesznek, azt a magyar parlamentben is tiltólistára kell tenni.

A Jobbik mindhárom előterjesztést támogatja - jelentette be.


KDNP: rendkívül fontos a gyors reagálás


Nacsa Lőrinc (KDNP) hangsúlyozta, hogy ha a nemzetközi kötelezettségeinknek eleget akarunk tenni, akkor az Országgyűlésnek is kötelessége ezeket az anyagokat tiltólistára tenni.

A kábítószerek minden formájukban a legártalmasabb dolgok közé tartoznak, a KDNP kizárólag a zéró toleranciát tudja elképzelni és minden szigorítást támogat - szögezte le. A kábítószerpiacon folyamatosan jelennek meg új vegyületek, ezért a gyors reagálás a lehető legfontosabb - érvelt a képviselő.


DK: inkább ártalomcsökkentés, mint büntetés


Varga Zoltán (DK) is azt hangsúlyozta, hogy a javaslat egy nemzetközi kötelességnek tesz eleget.

A kormány kudarcos drogpolitikájáról beszélő képviselő azt mondta, hogy a 2013-ban meghirdetett Nemzeti Drogellenes Stratégia szerint Magyarországnak 2020-ra kábítószermentessé kellett volna válnia, de ez nem sikerült.

Leszögezte, hogy a DK inkább az ártalomcsökkentésben hisz, mint a büntetésben.

Ezt követően Brenner Koloman levezető elnök lezárta a vitát.



Javaslat az eljárások korszerűsítését célzó intézkedésekről



Kormány: növelni kell az érintésmentes ügyintézést



Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára hangsúlyozta, a javaslat célja az egyes eljárások elektronizálása és automatizálása révén az eljárások egyszerűbbé tétele és az ország biztonságának növelése. Hozzátette: a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet rávilágított az elektronikus, illetve az érintésmentes ügyintézés fontosságára.

A módosítás fontos lehetéséget biztosít a mesterséges intelligencia használatára az ügyintézésben - mondta, példaként említve a hiteles írott anyaggá alakítható beszéd lehetőségét, illetve a chatrobot útján történő ügyintézést.

Pogácsás Tibor elmondta: a javaslatnak része az úgynevezett fehér kártya bevezetése, amellyel Magyarország támogatja a digitális nomádok magyarországi beutazását és tartózkodását.

A digitális nomádok olyan külföldi munkavállalók vagy vállalkozók, akik munkavégzése a fejlett digitális eszközök miatt nem kötött a munkáltató telephelyéhez, és tevékenységük jellege miatt nemcsak az állandó jelenlét, de az adott országban tartózkodás sem indokolt - magyarázta.

A fehér kártya pedig olyan tartózkodási engedély, amelynek birtokában - bizonyos feltételeknek megfelelő külföldi állampolgárok - legfeljebb egy évig Magyarországon tartózkodhatnak - ismertette, hozzátéve, hogy a kártya legfeljebb egy évvel meghosszabbítható.



Fidesz: egyszerűbb és biztonságosabb lesz az ügyintézés



Ágh Péter, a Fidesz vezérszónoka elmondta, a javaslat 26 törvényt nyit meg, amelyek néhány jól körülhatárolható téma köré csoportosulnak, akadnak közöttük uniós jogharmonizációt, illetve az eljárások egyszerűsítését szolgáló javaslatok. E módosítások egyszerre fogják egyszerűbbé és biztonságosabbá tenni az ügyintézést.

A salátatörvény legtöbb embert érintő része az elektronikus ügyintézés lehetőségeinek szélesítése, amelyek az állampolgárok és az ügyintézők számára is könnyebbséget jelentenek majd.

Megjegyezte, a távoli, otthonról történő ügyintézés ugyanakkor nem fogja teljesen felváltani a személyes ügyintézést, az továbbra is nyitva áll majd az állampolgárok előtt.

Ágh Péter jelezte, a Fidesz-frakció meg fogja szavazni a javaslatcsomagot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!