OGY - Krónika 7. rész (külügyi tárgyú törvények, Egyesült Arab Emírségekkel kötött megállapodás)

Belföld, 2024.04.11

Lezárta az egyes külügyi tárgyú törvények módosításának általános vitáját csütörtökön az Országgyűlés, ezt követően pedig áttért a Magyarország kormánya és az Egyesült Arab Emírségek kormánya közötti gazdasági együttműködésről szóló megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat vitájára.



Külügyi tárgyú törvények


Mi Hazánk: eddig is lehetett látni az összefonódásokat a sportdiplomácia és a politika között


Novák Előd (Mi Hazánk) a törvényjavaslat azon részét kifogásolta, miszerint nagyköveti rang adományozható sportdiplomatáknak. Kijelentette: ezzel ismét lehetőséget teremtenek arra, hogy "NER-közeli focisták", vagy más sportemberek nagyköveti posztot töltsenek be. Szóvá tette, hogy a rang birtokosa államtitkári fizetésre és miniszteri juttatásra lenne jogosult.

Kitért arra, hogy már korábban is lehetett látni az összefonódásokat a sportdiplomácia és a politika között. Példaként Schmitt Pál volt köztársasági elnököt említette, aki elmondása szerint az előző rendszerben sportdiploma, azaz a Kádár-rendszerben miniszterhelyettesi rangnak megfelelő beosztásban sportvezető volt. Ezért is kap kommunista luxusnyugdíjat - jegyezte meg.

Elfogadhatatlannak nevezte, hogy kifizetőhelyként használják ezeket a tisztségeket, ezért a Mi Hazánk nem támogatja a törvényjavaslatot.


Zárszó


Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkár zárszavában úgy látta, hogy a képviselők nem a törvényjavaslatot, hanem a magyar külpolitikát utasították el elvi alapon.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagjának adományozható nagyköveti rangról azt mondta, egy olyan pozícióban lévő ember kapja ezt a kinevezést, aki érdemben tesz Magyarország sportéletének előmozdításért. A rang egy biztatás arra, hogy elnyerője a jövőben megsokszorozott erőfeszítéssel dolgozzon - mondta.

Visszautasította a diplomáciai testület állományára vonatkozó kritikákat. Elmondta, hatalmas szervezetről van szó, csaknem 200 külképviselete van az országnak. Van szórás "a munkatársak minőségében", ahogy minden szervezetben, de összességében jelentős javulást értek el az elmúlt több mint tíz évben - közölte.

A Hungary Helps program keretében Horvátországnak nyújtott támogatást a szomszédos államban történt földrengéssel indokolta, a pénzt iskolafelújításra fordították.

Csáddal kapcsolatban azt mondta, már van ott Magyarországnak egy négyfős missziója, valamint a Hungary Helps is rendelkezik kirendeltséggel. Magyarország megkezdte azt a humanitárius tevékenységet, amely a helyben boldogulást segíti - mondta.


A Magyarország kormánya és az Egyesült Arab Emírségek kormánya közötti gazdasági együttműködésről szóló megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat


Államtitkár: a megállapodás kijelöli az együttműködés területeit


Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára elmondta, a Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek kormányai közötti megállapodás kijelöli azokat a területeket, ahol a kölcsönös információcsere és konzultáció kiemelt fontosságú.

Az együttműködés kiterjed az ipar, a kereskedelem, a beruházások, az idegenforgalom, a logisztika és az infrastruktúra, az ingatlanok, a mezőgazdaság és az élelmezésbiztonság területeire is - közölte.

Beszámolt arról, hogy a megállapodás egy konkrét, stratégiai jelentőségű projekt alapjait is megteremti: Rákosrendező állomás területének egy vegyes célú ingatlanfejlesztését.

A magyar állam azt vállalja, hogy a fejlesztési területet - összhangban a nemzeti jogszabályokkal - az Egyesült Arab Emírségek által kijelölt vállalatnak értékesíti, stratégiai megállapodást köt a kijelölt vállalattal és a projektet nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségűvé minősíti.

Hozzátette: a magyar állam vállalta a szükséges infrastrukturális fejlesztések - gyalogos és közúti felüljáró, vasútipálya-fejlesztés, a vasúti pálya befedésével park kialakítása, az M1-es metró meghosszabbítása, kerékpáros és gyalogút kialakítása - megvalósítását és az ehhez szükséges források biztosítását legalább 800 millió euró értékben.

A magyar fél vállalta azt is, hogy közvetlen kapcsolatot létesít a Rákosrendezőn létrehozandó vasútállomás és a Liszt Ferenc repülőtér között.

Az Egyesült Arab Emírségek arra tett vállalást, hogy ösztönzi az által kijelölt gazdasági szervezetet 5 milliárd euró összegű városfejlesztési beruházás megvalósítására, beleértve a tervezett Rákosrendező vasútállomás megépítését - mondta.

A várható környezeti hatások között említette a rákosrendezői rozsdaövezet felszámolását, egy új, modern városrész létrejöttét, a vasúti és tömegközlekedési összeköttetés javítását, valamint kerékpárutak építését.

Mindezek a fejlesztések nagy mértékben hozzájárulnak a turizmus növekedéséhez, ezzel mérhetően növelve az GDP-t és akár 30 ezer új munkahelyet létrehozva - ismertette a megállapodást.


Fidesz: történelmi jelentőségű a megállapodás


Herczeg Tamás (Fidesz) közölte: a Fidesz-frakció támogatja a javaslatot, mert a történelmi jelentőségű megállapodás új lendületet ad a két ország közötti kapcsolatoknak és óriási beruházást hoz Magyarországra.

Azt mondta: számos vonatkozásban számít fejlődésre, egyebek között az ipar, a kereskedelem, a beruházások, az idegenforgalom, a logisztika, az ingatlanfejlesztés, valamint a mezőgazdaság és az élelmezésbiztonság területén.

Kiemelte, hogy a megállapodás két olyan ország között jön létre, amely gazdasági döntéseit a realitás talaján állva hozza meg, elutasítva a külső nyomásgyakorlást. Emlékeztetett arra is, hogy mindkét ország súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, politikájukban pedig a béke kiemelt prioritást élvez.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!