OGY - Krónika 7. rész (vagyongazdálkodás)

Belföld, 2019.11.19

A szerencsejátékról, a Magyar Fejlesztési Bankról (MFB) szóló és a vasúti törvényt is módosítja a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter által benyújtott, az egyes vagyongazdálkodási tárgyú törvények módosításáról, valamint egyes vagyongazdálkodást érintő rendelkezésekről szóló törvényjavaslat, amelyet kedden kezdett tárgyalni az Országgyűlés.



Előterjesztő: eredményesebb lesz a vagyongazdálkodás



Fónagy János, a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár azt mondta, a törvényjavaslat elfogadásával nő a közfeladatellátás hatékonysága és eredményesebb vagyongazdálkodás biztosítható, mert egyértelműbb szabályokat fogalmaznak meg a tulajdonosi joggyakorlóknak. Hozzátette: az előterjesztés a fejlesztési banki tevékenység kiszélesítésével hozzájárulhat a magyar gazdaság élénkítéséhez és a takarékszövetkezeti szektoron belül pedig tovább erősíti az átlátható működést.

A szerencsejáték szervezéséről szóló szabályok módosításáról azt mondta, a település jegyzőjének üzletbezárási jogát kiterjesztik az engedély nélkül üzemeltetett pénznyerő automatákon túl bármilyen engedély nélkül szervezett szerencsejátékra. Hozzátette: kiegészítik az elkobzás szabályait is azzal összefüggésben, kire lehet terhelni annak költségét.

Az államtitkár a technikai fejlődés miatt idejét múltnak nevezte azt a szabályt, hogy játékautomatát csak öt évig lehet üzemeltetni. Ez a szabályozás a cserélhető alkatrészek miatt már nem indokolt - közölte.

Fónagy János beszámolt arról is, hogy kiszélesedik az MFB fejlesztési banki tevékenysége. A piaci igényekhez igazodva kiegészül azon jogviszonyok köre, amelyekhez kapcsolódóan az MFB garanciát, kezességet, bankári kötelezettséget vállalhat, emellett bővülnek a fejlesztési tőkefinanszírozás jogcímén juttatott források felhasználási lehetőségei - magyarázta.

A vasúti törvényről közölte, pontosítják az országos törzshálózati vasúti pálya és tartozékai fogalmát, illetve meghatározzák a vasúti telekalakítás alapvető szabályait. Kifejtette, a törzshálózati vasúti pálya állami tulajdon és forgalomképtelen, a módosítással biztosítanák, hogy a korlátozások a legkisebb szükséges mértékre vonatkozzanak.

Fónagy János a módosítások között említette, hogy a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. vagyonkezelői státusának biztosítását. A rendelkezések érintik a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű vagyonelemek, különösen a folyók, csatornák szabályozóműveit: pontosítják a műtárgyak elnevezését - közölte.

Elmondta, a kormány felhatalmazást kap arra, hogy döntsön kiemelt nemzetgazdasági érdekből az állami vagyon hasznosítására irányuló szerződés legfeljebb 30 évre történő megkötéséről.

Az államtitkár a hitelintegrációs törvény módosításáról azt mondta, a kormány képviselője részt vehet a prudenciális felügyeletet és intézményvédelmi feladatot ellátó integrációs szervezet közgyűlésében és felügyelőbizottságában.

Közölte, a törvénymódosítással ingyenesen az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség tulajdonába kerül a jelenleg is a szervezet vagyonkezelésében lévő mádi zsinagóga és rabbi ház. Az átadott ingatlanokat elidegenítési tilalom terheli - jegyezte meg.



Fidesz: egyes vasúti ingatlanokat lehetne hasznosítani



Witzmann Mihály (Fidesz) a törvénymódosításból kiemelte, hogy a jövőben a szerencsejátékot felügyelő miniszter hozzáférhet az adótitoknak minősülő adatokhoz. Erre azért van szükség, mert a miniszter feladata, hogy ellenőrizze az ajánlattevők és a koncessziós társaságok megbízhatóságát - fejtette ki.

Beszámolt arról, hogy 2021-ben új felszámolói névjegyzéket hoznak létre, az ezzel kapcsolatos pályázatokat jövő márciusban írják ki. A mostani módosítással a régi névjegyzék hét év után a törvény erejénél fogva megszűnik - tette hozzá.

A vasúti törvény módosításáról, a vasúti telekalakítás szabályairól közölte, cél az, hogy a vasúti szabályozás érvényesüljön, de az állam érdekeinek megfelelően hasznosítható önálló ingatlanokat alakítsanak ki. Számos olyan ingatlan van az országban, amelynek csekély részén vasúti pálya megy át, nagyobb részét viszont üzleti célra lehetne hasznosítani, ha nem lenne forgalomképtelen - magyarázta.


Jobbik: az egyes elemeket egyesével kellett volna a Ház elé hozni



Telekrendezés, szerencsejáték-törvény, a fejlesztési bank, vasúti telkek, nemzeti vagyon átadása és még a hitéleti tevékenység, valamint pénznyerő automaták is helyet kaptak az előterjesztésben - kifogásolta a javaslat salátatörvény jellegét Z. Kárpát Dániel (Jobbik). Szerinte az egyes elemeket egyesével kellett volna a Ház elé terjeszteni.

Hol van a nemzeti vagyonról szóló leltár? - tette fel a kérdést.



KNDP: ingatlanokkal is támogathatók az egyházi tevékenységek



Nacsa Lőrinc (KDNP) egyetértett azzal, hogy rengeteg témát felölelő törvénymódosítás van a Ház előtt, ezek szerinte mind egyetlen tárca nélküli miniszterhez tartoznak és a tapasztalatok indokolták a változtatásokat.

Üdvözölte a bürokráciacsökkentést.

A hitéleti tevékenységről, az ingatlan-átruházásról az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségnek úgy foglalt állást: a mádi zsinagógának jobb helye van a hitközségnél, mint az államnál.

Az egyházak társadalmi szerepvállalása kapcsán azt mondta: helyes, ha az állam úgy is támogatja az egyházakat, hogy akár az örökségileg őket megillető, vagy a feladatellátáshoz szükséges ingatlanokat biztosítja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!