OGY - Krónika 7. rész (vagyongazdálkodás)

Belföld, 2020.11.17

A vagyongazdálkodást érintő rendelkezésekről, valamint egyes vagyongazdálkodási és pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló javaslatok vitájával folytatta munkáját az Országgyűlés kedden.



DK: ez a "pánikkormány pótcselekvése"



Varju László (DK) a "pánikkormány pótcselekvéseként" értékelte az előterjesztéseket, mondván, olyannal foglalkoznak, amivel nem kellene, vagyonkimentésről van szó. Hiányolta a törvényjavaslatokhoz készült hatástanulmányokat. Azt mondta, a kormány nem készült fel a koronavírus-járványra, a járványveszély csökkentése érdekében például benyújtotta ezt a két törvényjavaslatot.

Firtatta, hogy milyen alapon választják ki azokat, akiknek állami vagyont adnak. Elmondta, miközben a Máltai Szeretetszolgálatot támogatják, tönkretették az Iványi Gáborhoz köthető Oltalom Alapítványt.

Varju László kifogásolta azt is, hogy megkönnyítik a 65 ezer millió forintba kerülő MotoGP-pályával kapcsolatos közbeszerzési eljárásokat. Ezt a pénzt odaadhatnák 65 ezer munkanélkülinek, hogy túléljék a következő évet - közölte.

Az ellenzéki politikus hiányolta például a tömeges tesztelést, a kis- és közepes vállalkozások támogatását, a munkanélküli ellátás időtartamának megemelését.


KDNP: 2010 óta másfélszeresére nőtt az állami vagyon


Nacsa Lőrinc (KDNP) közölte: a módosítás célja, hogy a magyar emberek érdekében minél hatékonyabb legyen az állami vagyonkezelés, a Fidesz-KDNP-kormány ugyanis elkötelezett az állami vagyon visszaszerzése, megtartása és bővítése mellett. 2010 óta másfélszeresére nőtt az állami vagyon - hangsúlyozta, hozzátéve: az állam igenis lehet jó gazda.

A baloldal ezzel szemben azt vallja, hogy az állami vagyon akkor jó, ha külföldiekhez, elvbarátokhoz, "vörösbárókhoz" vándorol - fogalmazott, úgy értékelve, hogy emiatt 2010-re az állami vagyon jelentős része magánvagyonná vált. 190 céget - köztük nyereségeseket is - privatizáltak az állami vagyonból, például közműcégeket - mutatott rá a kereszténydemokrata képviselő.

2010-től a nemzeti kormány azonban folyamatosan szerzi vissza például a nemzetstratégiai fontosságú közműveket, így megőrizhetők a rezsicsökkentés eredményei - mondta.


Párbeszéd: csökkennek a közvagyon fölötti ellenőrzés lehetőségei


Burány Sándor (Párbeszéd) azt mondta, a kormány a koronavírus-járvány közepette, "az éj leple alatt" élt törvényjavaslat-dömpinggel, az indítványok célja ugyanakkor nem az egészségvédelem, hanem a közpénzek és a közvagyon fölötti társadalmi-parlamenti kontroll gyengítése.

A mostani javaslatban a nemzeti vagyon egy részét olyan helyre telepítik ki, ahol a közvagyon fölötti ellenőrzés lehetőségei csökkennek - mondta, hozzátéve: a kedvezményezettek között vannak mások mellett olyan befolyásos fideszes politikusok, mint Kósa Lajos, Szijjártó Péter és Lázár János. Mindezt cinikusnak és aljasnak minősítette.

"Semmilyen járvány nem akadályozza meg önöket abban, hogy (...) megszerezzék az állami vagyonból azt, ami önöknek kedves" - mondta a kormánypárti képviselőknek Burány Sándor.


Varga-Damm: a "haveri körnek" akarnak átjátszani bizonyos nemzetgazdasági érdekeket


Varga-Damm Andrea (független) felháborítónak nevezte, hogy a koronavírus-járvány miatti kijárási tilalomban a házvezetés oly módon határozza meg az országgyűlési képviselők munkáját, hogy 22-23 óra előtt biztosan nem tudnak hazamenni a Parlamentből. Ráadásul teljesen időszerűtlenek a héten tárgyalt javaslatok - tette hozzá.

A most tárgyalt előterjesztés is csak arról szól szerinte, hogy a "haveri körnek" minél könnyebben lehessen bizonyos nemzetgazdasági érdekeket átjátszani. Közölte: nem szavaz meg olyan javaslatot, amely a nemzeti vagyon átjátszását célozza.


MSZP: a kormánypárti holdudvarhoz kötődnek az ilyen kezdeményezések



Mesterházy Attila (MSZP) úgy értékelt: a mostani "törvénykezési roham" más célokat szolgál, mint amit a kormánypártiak állítanak. Minden ilyen kezdeményezés mögött van egy olyan gazdasági érdek, amely az önök holdudvarhoz, barátaihoz és az ő zsebükhöz kötődik - mondta a kormánypárti képviselőknek.

Hibás lépésnek nevezte, hogy egy nagy szervezetre bíznák a beszerzéseket, mert szerinte ezzel nem nő a hatékonyság.

Frakciótársa, Szakács László (MSZP) szintén azért bírálta a kormányoldalt, mert szerinte megint a központosított közbeszerzésektől várják a megoldást, holott ez nem szokott működni. Jártak már így önök is, mi is, érdemes ettől elállni - mondta.

Arról a javaslatról, hogy a bankokban is lehet majd levelet feladni, a képviselő azt mondta: ez Spéder Zoltán terve volt, akit később "elebrudaltak a kártyaasztaltól". Ilyen tervek helyett inkább a posta 30 ezer munkavállójára kellene odafigyelni - mondta.

Nem tartja helyesnek a MotoGP-pálya tervezett építését sem, szerinte ez a projekt nincs benne az első 50-ben, amire most Magyarországnak szüksége van.



Jobbik: meglehetősen gyanús, ami a szabadkígyósi kastéllyal történik



Stummer János (Jobbik) úgy értékelt: meglehetősen gyanús, "messziről bűzlik", amit a szabadkígyósi kastéllyal tervez a kormány, vagyis, hogy az ingatlan a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől a mezőhegyesi ménesbirtokhoz kerülne.

Azt kérte a kormánytól, hogy vonja vissza ezt a javaslatot és kezdjen egyeztetést a kastély sorsáról a szabadkígyósi polgárokkal. Úgy vélte: a helyiek joggal tartanak attól, hogy a szabadkígyósi kastély a turai sorsára jut, ahol szállodát alakítottak ki és a kastélypark látogatását is korlátozták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!