OGY - Krónika 7. rész (veszélyhelyzet)

Belföld, 2022.10.04

Folytatta az Országgyűlés a veszélyhelyzet meghosszabbításával összefüggő törvénymódosítás általános vitáját keddi ülésén.



MSZP: egyszeri kilencven napra lehessen megadni a felhatalmazást


Harangozó Tamás (MSZP) szerint bár végre időbeli korláthoz köti a kormány a veszélyhelyzet kihirdetését, a féléves határidőt követően bármeddig meg lehet hosszabbítani azt, így évekig fenn tudják tartani. Márpedig senkinek semmilyen okból nem lehet korlátlan hatalmat adni - mondta.

Megjegyezte: a koronavírus-járvány kitörésekor bevezetett veszélyhelyzetnél a szocialisták azt kérték, hogy kössék időbeli korláthoz a rendkívüli jogrend bevezetését és akkor "mindennek elhordták" őket.

Harangozó Tamás rövidítené a határidőt is. A 180 nap helyett az a 90 nap, amelyet korábban a magyar alkotmányos berendezkedés használt, szerinte teljesen megfelelő lenne, mert a rendkívüli jogrend nem lehet folyamatos állapot.

Ezért az MSZP módosító javaslatot nyújt be, hogy egyszeri 90 napra lehessen csak megadni a felhatalmazást.


Momentum: támogatható az időkorlát, de alkotmányos kontroll is kellene


Szabó Szabolcs (Momentum) örömét fejezte ki, hogy a kormány mintegy két és fél év után belátta, hogy a korlátlanság a nemzetközi gyakorlatban nem jellemző és 180 napos limithez köti a veszélyhelyzet kihirdetését.

Ezt a Momentum tudja támogatni, bár jobban örülnének egy 90 napos korlátnak, amely javaslatuk szerint a szocialistákkal szemben háromhavonta újra meghosszabbítható lenne - mondta.

Annak érdekében is módosító javaslatot nyújtanak be, hogy legyen alkotmányos kontroll a veszélyhelyzet idején hozott kormányrendeletekre.

Ha egy országgyűlési képviselő vagy képviselők csoportja úgy érzi, hogy egy kormányrendelet túlterjeszkedik és a kormány visszaél a veszélyhelyzet adta joggal, akkor fordulhasson az Alkotmánybírósághoz, amelynek három nap döntési ideje lenne - mondta Szabó Szabolcs.


Jobbik: veszélyhelyzetből veszélyhelyzetbe kormányozzák az országot


Lukács László György (Jobbik) szerint a most tárgyalt törvényjavaslat "újabb bizonyítéka annak, hogy Orbán Viktor veszélyhelyzetből veszélyhelyzetbe kormányozza az országot", holott e módosítás nélkül is biztosítani lehet az ország területi integritását, energiabiztonságát.

Arról beszélt: békére, ehhez pedig az oroszok meggyőzésére, kényszerítésére, az ellenük bevezetett szankciókra van szükség. A Jobbik frakcióvezetője kiemelte: az oroszoknak távozniuk kell a megszállt területekről.

A rendkívüli jogrenddel kapcsolatos álláspontjukat ismertetve életszerűnek nevezte, hogy a javasolt intervallum fele, kilencven nap legyen a veszélyhelyzet időkorlátja, majd azon kifogásukat említette meg, hogy korábban rendre elmaradt az érdemi beszámolás a miniszterelnök és egyes miniszterei részéről az egyes ciklusok lejártakor.


Mi Hazánk: nem támogatjuk az aránytalan jogkorlátozásokat


Novák Előd (Mi Hazánk) szerint a javaslattal az aránytalan jogkorlátozásokat akarja palástolni a kormányzat. Azt közölte, elfogadhatatlan számukra, hogy bárhány alkalommal ismételhető legyen a 180 napos "jogfosztás", ami ráadásul az államcsőd szélére sodródott országban alapvető intézmények bezárását jelenti. Szerinte a koronavírus után "új apropót keresnek, láthatóan, hogy rendkívüli jogrendben korlátozzák az embereket".

A magyar kormány ne provokálja tovább az oroszokat például Ukrajna feltétel nélküli EU-csatlakozásának támogatásával vagy akár a NATO bővítésével és háborús veszélyhelyzet fenntartásával, katonai készülődéssel sem - szólított fel Novák Előd.

A politikus szerint szemfényvesztés, amit a kormányzat művel; miközben látszólag a békét tűzi zászlajára, a magyar hadsereg parancsnoka nyáron látogatást tett a szomszédos országban és közvetett úton átengednek fegyvert Ukrajnába.


Képviselői hozzászólás


Az egyetlen képviselői hozzászólást elmondó Dunai Mónika (Fidesz) arról beszélt: a baloldal egészen máshogyan látja a valóságot, mint a kormányoldal, ezért "mindig nagy figyelemmel és türelemmel kell irántuk viseltetni".

Önök dollárkötegeket, szankciókat, az emberek szemének kilövetését és megnyomorítását látják a szemük előtt, mi viszont a békét szeretnénk elérni - mondta, megnyugtatónak nevezve, hogy a magyar emberek negyedjére is bebizonyították, hogy nem úgy látják a valóságot, mint a "dollárbaloldal" képviselői.

Összefoglalóan arról beszélt: indokolt és támogatható az előterjesztés és a benne foglalt 180 napos korlát a veszélyhelyzet meghosszabbítására


Államtitkár: a javaslat tartalmáról kellene beszélni


Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára - egyetértett az előtte szólóval abban, hogy a javaslatról, így az abban szereplő 180 napos, korábban az ellenzék által követelt időkorlátról kellene vitatkozni.

Hangsúlyozta: idegen csapatok nem állomásoznak Magyarországon, hanem szövetségeseikkel közös kiképzésen és gyakorlaton vesznek részt a magyar katonák, magyar fegyver nem megy át a magyar-ukrán határon, a honvédség parancsnoka pedig nem titokban, de nem előre bejelentett módon járt Ukrajnában.


Az ülésen elnöklő Dúró Dóra (Mi Hazánk) az általános vitát lezárta.


Nacsa Lőrinc (KDNP) előterjesztőként azt a választ adta: mindegy, mit csinál a kormányoldal, az ellenzék támadni fogja. Azt kérte: mivel van az előterjesztésben időkorlát, az ellenzék támogassa azt.

Szerinte az ellenzék eltagadja a valóságot, a háborús inflációt, a szankciók hatását az európai gazdaságra. Közölte: egy háborús veszélyhelyzet, amikor másfélmillió menekült érkezett Magyarországra, gyors döntéseket és intézkedéseket igényel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!